ВизиткаСергей Йесков е президент и главен изпълнителен директор на канадско-американската

...
ВизиткаСергей Йесков е президент и главен изпълнителен директор на канадско-американската
Коментари Харесай

Интервю | Каменица отчита 23% ръст в продажбите на безалкохолна бира

Визитка Сергей Йесков е президент и основен изпълнителен шеф на канадско-американската Molson Coors за EMEA APAC (Europe, Middle East, Africa, Asia, Pacific). Преди това е бил ръководещ шеф на Molson Coors за Централна и Източна Европа. Присъединява се към Molson Coors през 2012 година като районен президент на бизнеса на Molson Coors в Хърватия, Босна и Словения. Заемал е голям брой интернационалните мениджърски позиции, в това число основен шеф по продажбите и клиентите в Канада и президент и основен изпълнителен шеф на Molson Coors International, основан в Денвър, Колорадо. Преди да се причисли към Molson Coors Сергей Йесков е бил на висши управителни позиции в AB InBev и StarBev. Molson Coors Beverage Company е една от най-големите компании за питиета в света. Бизнесът на EMEA APAC на мултинационалната корпорация включва повече от 6000 души, произвеждащи питиета с добре познати марки, измежду които Carling, Ozujsko и Madri Excepcional. В България Molson Coors има " Каменица " АД, която предлага " Каменица ", " Бургаско ", Staropramen, Stella Artois, Beck`s, Corona, Guinness и др.Сергей Йесков бе на посещаване в България с лидерския екип на подразделението EMEA APAC, както и с управителния екип на район Централна и Източна Европа на Molson Coors. Как се показва бизнесът на пивоварите в EMEA APAC (Europe, Middle East, Africa, Asia, Pacific)след пандемията?Каква е картината за България на общия декор?
Molson Coors, сходно на доста компании, трябваше да се приспособява към изменящата се среда и да отговори на новите потребителски потребности и желания. След пандемията промишлеността остава доста динамична и все пак бирата продължава да бъде обществена напитка, която сплотява хората.

Преди четири години поставихме явен проект за възобновяване на бизнеса ни и мога да кажа, че в този момент навлизаме в нова фаза - да ускорим растежа си. В международен мащаб успяхме да реализираме нараснали доходи и чисти продажби през предходната година. Тази година отчитаме двуцифрен растеж на приходите от продажби и облага за третото тримесечие и сме на път да реализираме нашата втора поредна година на растеж на приходите от продажби и на облагата.

Напълно фокусирани сме върху постигането на този интензивен напредък посредством стратегическите ни цели: поредно повишаване на чистите доходи от главните ни марки, разрастване на премиалното портфолио, разширение оттатък бирата, вложения в нашите хора, общности и планета.
Реклама
След визитата на българския бизнес с моя управителен екип съм доста горделив от мощното ни показване. Компанията е водач в премиалния сегмент при бирите в България от началото на годината по отношение на предходната година и на втора позиция на общия бирен пазар в страната.

В България имаме доста мощни и одобрени марки в премиум сегмента, които разпространяваме по лиценз, като Staropramen, в супер премиум - Stella Artois, Guinness и Corona, а в главния сегмент " Бургаско " е изгряващата звезда и в топ 3 на най-бързо разрастващите се марки през последните години на българския бирен пазар, както и нашата съществена марка " Каменица " - първата бира в България.

Пивоварна " Хасково " беше приета за най-хубавата пивоварна на Molson Coors в международен мащаб за 2022 година Докато промишлеността продължава да се възвръща от пандемията, аз съм убеден, че екипът ще продължи да надгражда всичко това и да реализира страхотни резултати.
Как войната в Украйна въздейства на пивоварния отрасъл, до каква степен и по какъв начин са наранени бирените компании в EMEA APAC?
- Като жител на Украйна съм надълбоко тъжен от продължаващата война там. В Molson Coors първият ни приоритет беше да защитим нашите хора. Предприехме ограничения в поддръжка на всички наранени чиновници, в и отвън Украйна.
Реклама
От страна на бизнеса взехме решение да спрем целия експорт на всевъзможни марки на Molson Coors за Русия и да спрем лиценза за произвеждане на всяка от нашите марки в Русия.

Цялата ни промишленост в Европа беше наранена от войната директно или индиректно във връзка с високи енергийни разноски, висока инфлация, спирания на веригата за доставки, спирания във връзка с доставките на търговски активи, понижено доверие на потребителите и понижен наличен приход, в това число по-ниски равнища на туризъм в България и Румъния най-много. По сходство и на други бизнеси едно от най-големите ни провокации в България беше обвързвано с сила (газ и електричество) и високите равнища на цените на силата. Добрата вест е, че във всички страни (държави членки на Европейски Съюз и страни отвън ЕС) видяхме по какъв начин държавните управления оказват помощ за стабилизиране на обстановката, като се оправят с енергийната самостоятелност от доставките от Русия, както и посредством разнообразни стратегии за поддръжка на бизнеса.

Динамиката, която се случва в международен мащаб през последните години в стопански и екологичен аспект, форсира някои международни трендове, измежду които са вложенията във възобновима сила. Този тип финансова инвестиция играе огромна роля в тактиката ни за стабилно развиване " Нашият отпечатък ". Като част от уговорките ни през 2022 година пивоварната в Хасково започва създаване на фотоволтаичен парк и към този момент разполага с конфигурирана повърхност от над 13 000 кв.м с повече от 4000 слънчеви панела. Соларният парк генерира 30% от нужната за работата на пивоварната електрическа енергия. Екипът възнамерява още повече разширение на парка през идващите няколко години. Това е първият слънчев парк за Molson Coors в Европа и е част от дълготрайната тактика за стабилно развиване на компанията.
Как се отразява инфлацията на продажбите на бира, с какъв брой приблизително се покачиха цените в другите страни в EMEA APAC, чака ли се нов скок?
- Видяхме висока инфлация в цяла Европа тази и предходната година, със доста по-високи равнища в Централна и Източна Европа в съпоставяне със Западна Европа. Годишният % на инфлация в еврозоната е 2.9% през октомври 2023 година спрямо 10.6% година по-рано (по данни на Евростат). Това докара до нарастване на цените по целия развой - от веригата за доставки и снабдяването със първични материали до превозването на нашите артикули до нашите клиенти и крайни консуматори. Това сигурно ще продължи да оказва въздействие върху цялата бирена промишленост, както и върху нашата верига от снабдители, защото ще рефлектира върху доверието на потребителите и желанието им да харчат. Все отново бирената промишленост е показвала през годините какъв брой е издръжлива в сходни моменти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР