ВизиткаОт март 2021 г. Николай Бекяров е управител на Юниливър

...
ВизиткаОт март 2021 г. Николай Бекяров е управител на Юниливър
Коментари Харесай

Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева

ВизиткаОт март 2021 година Николай Бекяров е шеф на " Юниливър Айс Крийм България ". Той се причислява към екипа на " Юниливър " в България като Business Development Manager Ice Cream category през април 2018 година след 18 години опит в комерсиалния отдел на " Кока-Кола ХБК България ". Има магистърска степен от Хранителния университет в Пловдив и интернационален документ за осъществяване на образования CIPD от MOL. Компанията " Юниливър Айс Крийм България " е новото име на " Сладоледена фабрика " - фамилна компания във Велико Търново - производител на, която на 3 декември 2018 стана благосъстоятелност на Unilever. Това бе втора договорка на мултинационалната компания в България - през 2011 година тя закупи права над марките, дистрибуторската мрежа и индустриалните линии на " Дарко ". Покупката сплоти марките Denny и Eskimo, а компанията направи съществени вложения в нова индустриална линия във Велико Търново особено за Eskimo, където се създават разнообразни типове сладолед, съобразени с вкусовите желания и на задгранични пазари.Сделката на Unilever за " Сладоледена фабрика " бе завършена в интервал на други промени в сладоледения отрасъл - швейцарската Nestle и английската R&R сплотиха бизнеса си със сладолед на международно равнище и по този начин в края на 2016 година " Нестле айс крим " стана благосъстоятелност на смесено сдружение - Froneri. В началото на 2019 година Froneri закри фабриката си за сладолед във Варна и производството, което потегли от приватизация с гръцката Delta и мина през Nestle, спря, а фирмените сладоледи към този момент се внасят от Сърбия. На какъв брой се прави оценка пазарът на сладолед в България? Как се отрази пандемията върху търсенето, какъв е трендът на продажбите през 2021 година?
- През втората година от коронавирус пандемията пазарът на сладолед в България означи спад по отношение на 2020 година със приблизително 5% пункта и в размер, и в стойност, като спадна до 17 милиона литра и 104 милиона лв.. Пандемията докара до забележителна смяна в интерес на сладоледите за домашна консумация, които усилиха своя дял за сметка на хорека продуктите и импулсните сладоледи - за консумация в придвижване.
Как се развиват продажбите през първите пет месеца на 2022?
- В съпоставяне със същия интервал на предходната година през първите пет месеца на 2022 година имахме закъснение на ранното зареждане на фризерите със сладолед, подбудено от турбулентната икономическа конюнктура - в следствие основно от фрапантното нарастване на цените на електричеството, суровините и материалите.
Реклама Кои са най-търсените форми на сладолед при импулсните покупки?
- В категорията на импулсния сладолед към момента максимален дял има " топка сладолед във вафлена фунийка ", следвана от сладолед на съчка. В този сегмент ние всяка година печелим пазарен дял с нашите български марки - " Ескимо " и " Дени ".
Има ли смяна във вкусовите желания на българския консуматор?
- Ванилията и какаото от дълго време са се утвърдили като най-традиционните и желани от българите усети. Друга специфичност е, че потребителите в България търсят повече сладоледи с добавени ядки, късчета шоколад, плодове, шоколадови стърготини, бисквити и сиропи, до момента в който в множеството други европейски страни феновете на сладолед са все по-склонни към по-изчистени аромати и усети.
Как се отразява инфлацията на пазара на сладолед в страната? Има ли покачване на цените, какъв брой е приблизително повишаването?
- Повечето браншове в бизнеса изпитват огромни усложнения, породени най-много поради високите равнища на инфлация. През 2022 година в сладоледения бизнес към този момент бяхме очевидци на нарастване на цените със приблизително 12% и 20%. Повишението беше обусловено от фрапантното нарастване на индустриалните разноски, водено от повишаването на главните първични материали и материали, като в някои случаи бяха маркирани рекордни растежи от 150 - 200% по отношение на миналата 2021 година Това в допълнение докара до повишение на несигурността на пазара заради неналичието на постоянни целесъобразни цени в комерсиалните обекти.
Каква финансова 2021 година изпрати компанията, извърши ли задачата си за 100% растеж на продажбите през 2021, заложена в доклада за активността за 2020 година?
- От 2019 година до момента всяка година имаме растеж на брутните продажби и усилваме пазарния си дял в България, достигайки в края на 2021 година малко над 24% в стойност (Nielsen Aug`21). Успяхме да реализираме тези пазарни резултати, следвайки нашата тактика да развиваме българските марки " Ескимо " и " Дени ", създавани в нашата фабрика в град Дебелец. Едновременно с локалните марки сладолед към този момент предлагаме на българските консуматори и световноизвестните марки Ben & Jerry`s и Mars.
Реклама
Последните две години бяха белязани от ковид рецесията, директно последвана от продължаващото политическо напрежение в Украйна. Икономическата конюнктура в Европа се прекатурна с главата надолу, което докара до финансови загуби на доста компании в съвсем всички промишлености, основно породени от нарастването на цените на суровините и материалите, енергоносителите и услугите. Въпреки че финансовите ни достижения не покриха нашите упования и проекти за 2021, имаме вяра, че постоянството и последователността в нашите дейности скоро ще доведат до капитализиране на напъните ни.
Какви са най-новите вложения на компанията, какви вложения планирате?
- Всички вложения и старания на нашата компания през последните две години са ориентирани към модернизиране и автоматизиране на нашата сладоледена фабрика. Привеждането ѝ към цялостно сходство с високите международни стандарти на " Юниливър " за качество и запазване на околната среда ще ни донесат спомагателни благоприятни условия за разширение на индустриалните мощности. Най-актуалните планове от тази година са за автоматизация на производството, внедряване на осъвременена пречиствателна система и повишение на енергийната успеваемост на индустриалните мощности.
Какви са упованията за новия сезон? Какви новости ще предложи " Юниливър Айс Крийм България "?
- Имахме известно закъснение с първичните зареждания на обектите при започване на годината най-много поради увеличената цена на електрическата енергия и напрежението от галопиращите цени. Към сегашния миг упованията за мощен туристически сезон са към този момент налице - следи се растеж в резервациите на хотелите по Черноморието и идващите самолети. Имаме растеж в броя на отворилите търговски обекти по отношение на предходната година.

Заедно с нашите сътрудници от " Победа " - Бургас, разработихме новия сладоледен десерт с обичаната комерсиална марка " Черноморец ". Рецептата на сладоледа беше създадена от нашия сътрудник инж.-технолог Илия Динков с професионалните насоки на сътрудниците от " Победа " - Бургас.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Право 3 Компании Реклама Какви са прогнозите ви за развиване на пазара на сладолед в България?
- Ние имаме вяра, че пазарът на сладолед в България има огромен капацитет да продължава да пораства. Тук на годишна база потреблението на глава от популацията е една от най-ниските в Европа - 4 литра на година по отношение на 9 литра в Централна и Северозападна Европа. Въпреки високия дял на импулсния сладолед с съвсем 2/3 от целия пазар в стойност се следи опазване на наклонността продажбите на сладоледите за у дома да порастват по-бързо.

От позиция на ценово развиване чакаме инфлацията да размие визиите на потребителя за първокласна и налична марка, защото границите сред най-скъпия и най-евтиния сладолед от дадена категория ще продължат да се съкратяват.

От позиция на формат чакаме топка сладолед във фуния да остане най-предпочитаният сладолед в България.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР