ВизиткаМарина Кобакова е главен изпълнителен директор на ИНГ Банк България,

...
ВизиткаМарина Кобакова е главен изпълнителен директор на ИНГ Банк България,
Коментари Харесай

Устойчивото развитие е основна част от нашата стратегия

Визитка Марина Кобакова е основен изпълнителен шеф на ИНГ Банк България, тя е първата дама и първият местен Съд на Европейските общности на тази позиция в структурата на ИНГ Банк. Има над 20-годишен опит в региона на финансите и банковото дело и се е утвърдила като водач в корпоративното банкиране освен в България, само че и в района на Югоизточна Европа.Присъединява се към ИНГ Банк България през 2008 година и скоро по-късно заема разнообразни управителни позиции в основни области като бизнес развиване, кредитиране, финансови институции и начинания за устойчивост/устойчиви финанси.От 2018 година Марина Кобакова е началник на отдел " Корпоративно банкиране, транзакционни услуги и финансови институции Югоизточна Европа ", като редом с това взе участие в структурирането на голям брой устойчиви решения на клиенти на ИНГ в страните от ЕМЕА.Преди да се причисли към ИНГ, придобива стабилен финансов и лидерски опит в " Делойт ", " Артур Андерсен " и Райфайзенбанк. Визитка Марина Кобакова е основен изпълнителен шеф на ИНГ Банк България, тя е първата дама и първият местен Съд на Европейските общности на тази позиция в структурата на ИНГ Банк. Има над 20-годишен опит в региона на финансите и банковото дело и се е утвърдила като водач в корпоративното банкиране освен в България, само че и в района на Югоизточна Европа.Присъединява се към ИНГ Банк България през 2008 година и скоро по-късно заема разнообразни управителни позиции в основни области като бизнес развиване, кредитиране, финансови институции и начинания за устойчивост/устойчиви финанси.От 2018 година Марина Кобакова е началник на отдел " Корпоративно банкиране, транзакционни услуги и финансови институции Югоизточна Европа ", като редом с това взе участие в структурирането на голям брой устойчиви решения на клиенти на ИНГ в страните от ЕМЕА.Преди да се причисли към ИНГ, придобива стабилен финансов и лидерски опит в " Делойт ", " Артур Андерсен " и Райфайзенбанк. Каква е ролята на финансовите институции в битката с климатичните промени?
Банките играят основна роля в битката с климатичните промени в три съществени посоки. На първо място, банките имат опция да насочват своите активи във финансиране на устойчиви планове и бизнес начинания, както и да влагат в създаването на устойчиви финансови артикули като зелени облигации, финансиране на снабдители, зелени гаранции и други. С дейното присъединяване на банките тези артикули подкрепят насочването на средства към планове с позитивно екологично и обществено влияние.

На второ място, банките биха могли да употребяват голямото си въздействие върху обществото и бизнеса, с цел да споделят опит и потребни практики в устойчивото развиване и ESG самодейностите, като оферират експертни знания и консултантски услуги в тази сфера.

И не на последно място, финансовите институции имат голямата отговорност да служат за образец на обществото и бизнеса, като се стремят към понижаване на личния си въглероден отпечатък и в същото време бъдат обществено виновни към чиновниците си и обществото. Включването на устойчиви ESG практики в ежедневната работа, личните капиталови решения и оценки на риска е основно за бъдещото развиване на банковия бранш.
Реклама Какъв е фокусът на ИНГ в България?
- ИНГ е световна финансова институция и водач в региона на устойчивото развиване. За нас устойчивото развиване е въздействието и изборът, който вършим - като шеф, заемодател, като вложител и посредством услугите, които предлагаме на нашите клиенти. Ето за какво устойчивото развиване е съществена част от нашата тактика както на световно равнище, по този начин и в България. Когато става въпрос за стабилно развиване и то е на фокус, нашият метод обгръща три съществени стъпки. Първите две стъпки са свързани с повишение информираността на бизнеса във връзка с устойчивото развиване, което включва информиране за регулаторни промени, като да вземем за пример Таксономията на Европейски Съюз, както и за вероятната поддръжка на клиентите ни с финансиране, обвързвано с стабилно развиване. Структурираме сполучливо и други финансови артикули, директно свързани с задачите на фирмите, с които работим за по-устойчив бизнес, като да вземем за пример зелени банкови гаранции. Отделяме и забележителен запас да улесним разговора с клиентите ни, както и сред тях самите, и поставяме изпитание да включим разнообразни неправителствени организации и държавното управление в разнородни ESG тематики със доста въздействие върху обществото и околната среда. Третата стъпка е нашият ангажимент и инвестицията ни към обществото. Горди сме, че дружно с Reach for Change Bulgaria сме създатели на мултисекторна коалиция " Да отворим кръга ", която цели да събере сътрудници от бизнеса, неправителствените организации, медиите, университетските среди и изследователските организации, с цел да работим дружно за понижаване на общественото изключване на уязвими групи в страната - деца и младежи в неравностойно състояние, от малцинствени общности, от отдалечени региони на страната или такива без достъп до действия и услуги.
Как банката подкрепя клиентите си в страната да развиват по-зелен бизнес?
Като банка най-голямо влияние оказваме с финансирането, което структурираме. Предприемаме съответни дейности във връзка с това по какъв начин бизнесът ни въздейства върху климатичните промени. Това включва нашия така наречен Terra метод - методология, която обгръща девет основни бизнес области, имащи въздействие върху изменението на климата, за да насочим целия си кредитен портфейл на световно равнище към ограничение на повишението на междинната световна температура до най-много 1.5 градуса по Целзий до 2050 година Гледаме на това като опция да използван опитa си в поддръжка на клиентите ни с експертен опит и стабилно финансиране в трансформацията към свят с нулеви чисти стойности на въглеродни излъчвания. На световно равнище през първото тримесечие на 2023 година ИНГ е мобилизирала 21.9 милиарда евро в стабилно финансиране, като ние с целия екип на ИНГ Банк България способстваме към световните цели - а точно активизиране на 125 милиарда евро активи в стабилно финансиране през всяка година до 2025 година
Кои браншове разглеждате като основни за разрешаването на казуса с климатичната рецесия и по какъв начин подхождате към фирмите от тях?
- Подходът Terra е фокусиран върху секторите в портфейла на ИНГ, които в международен мащаб са виновни за почти 75% от всички въглеродни излъчвания: произвеждане на електрическа енергия, рандеман на петрол и газ, автомобилната индустрия; корабоплаване; авиация; стоманодобивна промишленост, циментова индустрия; жилищно строителство.

Компаниите търсят две съществени услуги от своите финансови сътрудници - финансова поддръжка и експертно мнение. Когато това се преглежда в подтекста на нулевите чисти стойности на излъчванията до 2050 година, клиентите търсят насоки за това по какъв начин да реализират тези цели и да показват прогрес в процеса на достигането им. Нашите рекомендации варират от артикули, свързани с финансиране на стабилно развиване, до дълготрайни и новаторски решения, както и препоръки за ясно установяване на амбициозни цели за резистентност на бизнеса, към които съветваме клиентите си да се стремят.
Реклама
Водим деен разговор с тях за това по какъв начин биха могли сполучливо да структурират зелен заем или да емитират зелена облигация. ИНГ може да играе основна роля за декарбонизацията, само че действителните резултати са разследване от положителното съдействие и съответни дейности, както и от вложенията от страна на клиентите ни по пътя им към резистентен бизнес, като не на последно място страната играе основна роля при определянето на амбициозни цели и даването на задоволително тласъци за ускорение на декарбонизацията по съгласуван метод.

В Климатичния си отчет от 2022 година ИНГ удостоверява, че множеството браншове, попадащи в обсега на Terra, са на път да реализират задачите, свързани с климатичните промени. ИНГ е взела решение да понижи финансирането на бизнеси в енергийния бранш с висок въглероден отпечатък, в това число планове за рандеман на петрол и газ, само че също по този начин ние знаем, че ще е належащо да продължим да поддържаме тази промишленост. Същевременно вървим в посока на финансиране на по-чисти източници и по едно и също време с това свеждане до съвсем нула финансирането на въглищната енергетика до 2025 година
Как оценявате настройките на локалния бизнес във връзка с екологичния преход?
- В България има доста дъщерни сдружения на мултинационални компании, които работят с ИНГ повече от 25 години, и по-голямата част от тези компании към този момент имат ясни цели, свързани с околната среда и общественото & корпоративното ръководство. Водим и стратегически разговор с българските ни клиенти за подкрепяне и финансиране на прехода им към резистентен бизнес, като сме щастливи, че ESG тематиките към този момент са приоритет за локалния бизнес - фирмите си слагат ясни и амбициозни цели, които желаят да реализират, влагат в новаторски технологии и реализират незабравим прогрес в налагането на устойчиви практики в работата си. Използваме нашия опит и експертност, с цел да оказваме помощ на нашите клиенти в прехода им, работим и с Неправителствени организации и участваме в разнообразни панели и полемики за да споделяме опита си и да насърчим от ден на ден бизнеса и обществото да приоритизират тематиките, свързани с битката с климатичните промени, предприемайки съответни дейности в тази посока.
Наскоро ИНГ Банк България получи премията на английското списание Capital Finance International " Най-добрите устойчиви банкови решения за 2023 година " - разкажете малко повече за продуктите, услугите и самодейностите, отличени с този приз.
- Както на групово равнище, по този начин и в България се стремим да бъдем образец във връзка с отговорността към околната среда, общественото тъждество и положителното корпоративно ръководство. Устойчивото развиване е в основата на активността ни през последните години. Инвестираме обилни запаси за повишение на осведомеността по отношение на провокациите и опциите, свързани с устойчивото развиване, като хазаин на конгреси по тематиката, участия в семинари и ангажираност на чиновниците ни в България, които към днешна дата, мога да кажа, са същински посланици на отговорно и стабилно банкиране. В сходство с задачата ни на групово равнище кредитният ни портфейл да доближи нулев въглероден отпечатък до 2050 година в България насочваме обилни активи под формата на финансиране в устойчиви планове и това е фокусът ни и отсега нататък. Споделяме опита и експертността си на българския пазар и сме извънредно щастливи, че нашите старания са оценени след гласоподаване от компании, европейски организации и сътрудници като Световната банка на Capital Finance International, отличавайки ни с наградата " Най-добрите устойчиви банкови решения за 2023 година - ИНГ Банк България. Портфолиото ни с решения, свързани с преход към по-устойчив бизнес, е огромно, само че това, с което в действителност се гордеем, е, че ИНГ е същински визионер в създаването на новаторски решения, отговарящи на потребностите на клиентите ни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР