ВизиткаИзабел ван Меле притежава повече от 25 години опит в

...
ВизиткаИзабел ван Меле притежава повече от 25 години опит в
Коментари Харесай

KBC Global Services подпомага цифровата трансформация на KBC Group

Визитка Изабел ван Меле има повече от 25 години опит в областта на осведомителните технологии, заемайки управителна позиция от 2011 година насам. Днес тя е основен шеф " Информационни технологии " в KBC Group. За нея визията и загрижеността са основни фактори за триумфа. Тя има както бизнес, по този начин и механически знания, които основават предпоставки за осъществяване на обилни промени в банковия и застрахователния бранш. Силен последовател на достоверното водачество, което съгласно нея е ключът за триумфа в бизнеса, Изабел ван Меле е част от класацията на Inspiring Fifty Belgium за топ 50 вдъхновяващи дами водачи в Белгия. Управлявате KBC Global Services, каква е ролята на организацията в огромна конструкция като KBC Group, по какъв начин подпомагате цифровата промяна на фирмите от групата?
- Аз съм основен шеф " Информационни технологии " на KBC Group. Управлявам отдела, който дава отговор за действието на всички осведомителни системи в компанията. KBC има дългогодишна тактика във връзка с дигитализацията, а самодейността Digital First играе основна роля в нея. Но дано първо да показва каква е нашата визия за бъдещето на цифровите технологии.

Всичко при нас стартира от нововъведенията. В компанията работи Стратегически център, който следи трендовете в бизнеса и технологиите на световно равнище и на тази база основава " управление " (т.нар. trend book), което се преразглежда и обновява два пъти годишно. Част от трендовете, разказани в него, би трябвало да бъдат внедрени скоро при нас, други ще се развият в по-далечно бъдеще, а има и такива, с които би трябвало да стартираме да опитвам незабавно. Въз основа на информацията от Стратегическия отдел в ИТ отдела на KBC Group знаем върху коя наклонност да се съсредоточим в този момент, кои са мощните страни на известните технологии и по кое време да стартираме да опитвам. Защо го вършим? Обикновено лишава няколко години преди компанията да реши да внедри дадена технология или да пусне нов артикул, по тази причина ние би трябвало да сме подготвени и да сме поели в тази посока по-рано.

Така стана с нашия личен цифров помощник КЕЙТ, основан на изкуствен интелект. Тестваме тази технология от 2017 година насам и когато компанията реши преди две години, че желае да пусне сходен артикул, който да оказва помощ на нашите консуматори и да улеснява живота им, всичко стана доста по-бързо. След първите опити с КЕЙТ преминахме към " инкубационен интервал ". Организирахме дребен екип, който следваше иновационната карта, а по-късно стана част от групата за публично стартиране на продукта. Специалистите от ИТ и от другите бизнес отдели работеха с цифровите технологии и осъществиха фронтенд частта на КЕЙТ (потребителския интерфейс), други разработваха сървърната платформа (бекенд) за продукта. Екипът ни подкрепя и услугите, които предлага нашият персонален цифров помощник, като по този начин се стремим да осигурим безпроблемното взаимоотношение на потребителите с него.
Реклама
В моя ИТ отдел работим дружно с специалисти от други посоки на бизнеса. Организирани сме в интегрирани интернационалните екипи от експерти с разнородни профили, които работят дружно по разнообразни планове, свързани с КЕЙТ, заплащанията, застрахователните услуги и по всички други аспекти, засягащи активността на фирмите от групата на KBC.

И това се получава, тъй като преглеждаме услугите открай до дъно. Клиентът може да изиска да извърши банков превод и да се увери, че той е бил сбъднат. Или да изиска от КЕЙТ оферта за нова застраховка, да вземем за пример за електрически велосипед. Асистентът би трябвало да обслужи целия развой, обвързван с тези поръчки. Той също би трябвало да спомага на клиента да получи информация и оферта открай до дъно, подкрепяйки го в целия развой. Например в случай че поискате нова дебитна или кредитна карта, процесът на поръчка благодарение на КЕЙТ ще бъде напълно онлайн. Веднага ще видите на мобилния си телефон, че новата карта е добавена.
Това наподобява като доста огромен план, разграничен на по-малки задания.
- Изграждането на персонален цифров помощник беше огромна задача и той е в продукционна фаза в Белгия от година и половина. По него работят доста хора " зад кулисите " - екип за събиране на данни, различен за цифровите канали, а по-късно се включват екипите за заплащания, екипите за ипотеки и застрахователните екипи. Един подобен изцяло интегриран екип, формиран от експерти с ИТ или бизнес профили, наброява приблизително сред 100 и 200 души.
Какви са главните трендове съгласно вас във финансовия и застрахователния бранш. Наскоро KBC завоюва премия от SIA partners за своето приложение KBC Mobile. Как тези достижения са свързани с софтуерния център на KBC Global Services и каква е ролята на българския екип?
- Вече обясних, че ИТ експертите работят дружно с бизнес специалистите, създавайки интегрирани екипи. През последната година ИТ отделът ни се усили доста и през днешния ден се състои от почти 2700 души, като по-голямата част от тях са наши чиновници. През годините този развой се разви и през днешния ден към 58% от хората в екипа са лични фрагменти на KBC, а останалите са външни подизпълнители. За продължаващото разгръщане на ИТ отдела имаме потребност от нови, най-вече вътрешни, фрагменти. За задачата взехме решение да се насочим освен към Белгия, само че и към други прилежащи (nearshore) страни. България, и по-специално София и Варна, са измежду локациите, където желаеме да развием вътрешната си софтуерна подготвеност, като задачата ни е делът на личните експерти да се усили до над 70% до 2026 година
Реклама
От една страна, отличителна линия за KBC е знанието, което се натрупва в компанията, както и лоялността на чиновниците. При нас има хора, чието кариерно развиване е напълно в KBC. Те са имали опция да израстват дружно с компанията, да вършат разнообразни и новаторски неща. Разполагаме с умел експертен екип, а това е доста скъп актив, който ни дава еластичност, с цел да реагираме по-бързо и съответно на изменящата се софтуерна среда и да продължим да сътворяваме нововъведения. От друга страна, част от чиновниците, изключително в Белгия, ще се пенсионират през идващите от 5 до 10 години. Затова е доста значимо да влагаме в софтуерни експерти и да обновяваме екипите, увеличавайки вътрешния си потенциал.

Търсим хора, които са " жадни " да получат благоприятни условия за кариерно развиване, да са част от вътрешната работна мощ на нашата организация и дружно да осъществяваме нашата тактика. Тези хора ще работят в интернационалните интегрирани scrum екипи, които са част от по-големи дивизии, наречени agile " влакове ". Например някои от българските експерти ще са част от scrum екипите за насърчаване на КЕЙТ, други - от scrum екипите за насърчаване на платежните услуги и така нататък Целта на консолидираното е основаване на повсеместен ИТ отдел и по тази причина имаме доста разнороден екип от Белгия, прилежащите страни и нашия офшорен сътрудник. Искам да имаме сработени екипи, като знанията да остават в компанията, разпределени в разнообразни местоположения.

В Белгия се води огромна война за гении и по тази причина не планираме да набираме фрагменти единствено там, а да сме самостоятелни от белгийския пазар. Искаме да се възползваме от гениите, които са налични на повече места. KBC работи интензивно като банка в Чешката република, в Словакия, в България и в Унгария, тъй че има смисъл да търсим гении тук-там, където имаме личен банков и осигурителен " отпечатък ".

Хората, които ще назначим в България, ще бъдат част от това, което назовавам " обединен приобщаващ интернационален екип " - без значение къде ще бъдат - дали в Белгия, във Варна, в София, в Будапеща или в Прага, желаеме всички те да са част от един екип от бизнес и ИТ експерти, работещи за избрана цел и участващи във всички типове разработки, във всички елементи от цифровата промяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР