ВизиткаД-р Кирил Величков управлява Центъра за компетенции на KBC Group

...
ВизиткаД-р Кирил Величков управлява Центъра за компетенции на KBC Group
Коментари Харесай

Очакваме все повече гаранционни програми за иновации и дигитализация

ВизиткаД-р Кирил Величков ръководи Центъра за пълномощия на KBC Group за европейските финансови принадлежности , както и дейностите на ОББ, свързани с европрограмите. Представлява КВС и в работната група за кредитни гаранции по линия на така наречен Виенска самодейност , както и Асоциацията на банките в България при програмиране на еврофондовете. Кирил Величков е представител на ОББ в работната група на КРИБ за европейските стратегии. Член е и на Комитета за резистентност на KBC в България . Има повече от 20 години опит с стратегиите на Европейски Съюз . Работил е по стратегиите ФАР и СОКРАТ , както и в Гьоте институт , където е бил виновен за европейските стратегии в Югоизточна Европа. Освен това е работил и в Центъра за проучване на демокрацията . Бил е дълготраен стратегически съветник при основаването на първия отдел за европейски планове в българска банка (HVB, 2004). Кирил Величков е съветвал български и задгранични министерства , бил е и самостоятелен специалист в Европейската комисия . Той е и академични учител . През 2003 година приключва докторантурата си по европейски структурни и предприсъединителни фондове . Автор е на над 40 изявления, многочислени публикации и изявленията. Говори британски, немски, съветски. След началото на пандемията другите стратегии и финансови принадлежности станаха още повече. Доколко компаниите, търсещи финансиране, съумяват да се ориентират в тях и по какъв начин вие можете да им помогнете?
ОББ има дълготраен опит в предлагането на преференциално финансиране, употребявайки финансови принадлежности (над 40 споразумения), и е разпознаваема като банката на европейското финансиране . В тази връзка ОББ има чудесно съдействие с Европейска инвестиционна банка, ЕИФ, Европейска банка за възстановяване и развитие, Банката за развиване на Съвета на Европа, ББР, НГФ, Фонда на фондовете, Българската организация за експортно обезпечаване. Портфейлът, който ОББ ръководи, обезпечен с финансови принадлежности, надвишава 1.5 милиарда лева

През 2015 година в ОББ създадохме и Център за пълномощия на " KBC груп " за европейски финансови принадлежности, подпомагащ останалите компании на " KBC груп " за потреблението на гаранционните стратегии.

COVID-19 инструментите демонстрираха своята успеваемост и помогнаха продължаването на дейното финансиране на клиенти, наранени от пандемията.
Реклама По линия на COVID-19 стратегии ОББ поддържа досега над 1600 компании и над 9000 физически лица за повече от 350 млн. лева
- На своите клиенти интензивно предлагаме следните стратегии - COSME-COVID-19, InnovFin-COVID-19, JEREMIE Търговско финансиране - COVID-19, ББР COVID-19 за юридически лица. ОББ е част от консорциум " Фонд за устойчиви градове " (ФУГ), прилагащ Фонда за стабилно градско развиване на София и Южна България. Параметрите на финансовия инструмент на ФУГ също бяха приспособени в подтекста на COVID-19 пандемията, с цел да отговорят на потребностите на бизнеса.

През втората половина на 2021 година ОББ започва и предлагането на необезпечени заеми по стратегия на ФМФИБ " Възстановяване ", както и стратегия на ЕИФ " Европейски гаранционен фонд ", посредством която ще подкрепим заеми за 110 млн. евро на фирмени клиенти, като е включена и алтернатива за цялостно рефинансиране на преводи.

Разнообразието и спецификите на тези стратегии са в действителност доста огромни. Макар и да има клиенти, които се интересуват от опцията за присъединяване по съответна стратегия, ние, разбирайки съответните им потребности, им предлагаме най-подходящия инструмент. Не чакаме от клиентите ни да са специалисти по тематиката за финансовите принадлежности. Това одобряваме по-скоро като наша отговорност - да предложим най-подходящата за техните бизнес потребности стратегия, посредством която да получат най-изгодни условия за финансиране.
Какви са плюсовете и минусите да се търси финансиране по специфичните COVID-19 стратегии по отношение на към този момент одобрените артикули по европейски планове?
- COVID-19 стратегиите дават до 80% покритие на риска, до момента в който при общоприетите стратегии то е 50%. Благодарение на това в ОББ можем предоставим финансирането при още по-облекчени изкисквания за поръчителство и преференциална цена.
Реклама
Не бих споделил, че тези принадлежности имат минуси по отношение на общоприетите такива. Само би трябвало да се има поради, че заради разнообразни регламенти за държавни помощи използването на някои от стратегиите е лимитирано доникъде или края на 2022 година Също по този начин е значимо да се знае, че заради огромния интерес бюджетите им се изчерпват бързо.
Кои съставни елементи на този вид заеми са най-ключови за клиентите сега - по-облекчените условия за обезпечения, гратисни интервали, преференциални лихвени условия?
- Бих споделил, че за другите клиенти - разнообразни комбинации от всички изброени, само че на по-изгодни условия. Друг значим фактор е и клиентите да не поемат спомагателна административна тежест , обвързвана с кандидатстването и използването на тези стратегии. Това зависи в немалка степен и от метода на използването им от обособените търговски банки. В ОББ се фокусираме върху това да става оптимално опростено и без закъснение в кредитния развой.
Доколко има благоприятни условия заеми по разнообразни стратегии и принадлежности да се комбинират и има ли търсене за това?
- ОББ има дългогодишна сполучлива процедура за съчетание на гаранционни стратегии за реализиране на по-високо гаранционно покритие и надлежно още по-атрактивни условия за нашите клиенти. Пример за това е съчетание на COSME заеми с гаранции на НГФ и така нататък
Какво бихме могли да чакаме от финансовите принадлежности до 2027 година?
- Все повече разнообразни финансови принадлежности се чакат да са на пазара през интервала 2022 - 2027 наред с грантовете. Очакваме да се появят и редица целеви гаранционни стратегии, ориентирани към устойчивото развиване, нововъведенията и дигитализацията . Тези стратегии ще са предопределени както към дребни и междинни предприятия, по този начин и към по-големи междинни компании. Очаква се да започват и нови стратегии, ориентирани към физически лица, както и такива, комбиниращи гаранция и грант. ОББ ще продължи да взе участие интензивно в консултациите за структурирането на новите стратегии и да бъде водач в предлагането на преференциални артикули за развиването на бизнеса.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Енергетика 2 Политика 3 Политика 1 Енергетика 2 Политика 3 Неща Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР