ВизиткаАдам Адамчик e директор Дигитални вериги за доставки на SAP

...
ВизиткаАдам Адамчик e директор Дигитални вериги за доставки на SAP
Коментари Харесай

Производствата в Източна Европа трябва да се автоматизират, за да останат конкурентни

Визитка Адам Адамчик e шеф " Дигитални вериги за доставки " на SAP за Централна и Източна Европа. Той има 15 години опит в региона на цифровата промяна на сложни вериги за доставки. Кариерата му обгръща планове в региона на планирането и ръководството на вериги за доставки, производството, инвентаризацията и оптимизацията на превоза, планирането на продажбите и интервенциите. Той е специализирал в региона на търговията на дребно, потребителските артикули, високите технологии, индустриалното произвеждане на машини и съставни елементи, автомобилната и химическата промишленост. Адамчик има задълбочена експертиза също в региона на цялостното цифрово обмисляне на веригите за доставки; производството, интернет на нещата и интелигентните предприятия; складирането и логистиката; ръководството на виталния цикъл на продуктите и индустриалните разходи; устойчивото развиване, опазването на околната среда и здравето. SAP е софтуерен сътрудник на.
Проблемите с доставките поради коронавирус рецесията и войната в Украйна водят до прекачване на високотехнологични производства към други страни от района. Паралелно с това обаче Централна и Източна Европа (ЦИЕ) последователно губят преимуществото си във връзка с по-ниските разноски за индустриалните предприятия. За да останат конкурентни, фирмите от района би трябвало да заложат на автоматизация, която върви ръка за ръка и с цифровото обмисляне на доставките. Това споделя Адам Адамчик, началник " Управление на цифрови вериги за доставки " за ЦИЕ в SAP. По думите му районът се обрисува като водач във връзка с Индустрия 4.0 за цяла Европа.
Г-н Адамчик, през 2022 година наподобява, че имахме малко време да си поемем мирис сред Covid рецесията и идната вълна, която идва към нас. Каква беше 2022 година за SAP и за веригите за доставки?
- От появяването на коронавирус веригите за доставки се трансформират бързо. Преди началото на тази рецесия беше доста елементарно, тъй като множеството от фирмите бяха фокусирани върху разноските, производството беше в Китай и всичко беше планувано авансово. 2020 година беше цялостна злополука за логистичните канали като цяло и клиентите ни бяха принудени да станат по-гъвкави. От продажбите в магазините, през доставки до у дома до смени на снабдители - всичко трябваше да се промени безусловно за ден-два.

След това се случи войната в Украйна и тя имаше още по-голямо влияние върху нас. Причината е, че най-стабилните детайли на веригата за доставки, тези, свързани с газа и превоза на артикули от по-евтини местоположения за Европа, бяха изцяло спрени. Заводите в Украйна прекратиха работа, а доста индустриални предприятия бяха трансферирани из ЦИЕ. Буквално цели заводи бяха опаковани и преместени.
Реклама
През 2020 и 2021 година фокусът беше логистиката, тъй като тогава бяха големите проблеми с превоза на артикули от Китай до Европа и намирането на нови снабдители. През 2022 година обстановката се промени и фирмите започнаха да премислят своите индустриални проекти поради растежа в цените на силата. Това докара до промени в нашия район. До 2022 година фирмите тук бяха фокусирани най-вече върху човешката работна мощ, а в този момент фокусът се реалокира към машини и автоматизация. Причината е дефицитът на работна мощ. Те трябваше да се научат да употребяват тъкмо ресурсите, с които разполагат сега. Много детайли от тактиката за Индустрия 4.0, създадени в Германия, започнаха да се ползват тук и районът, бих споделил, се трансформира във водещ по този индикатор за целия континент.

Решенията, които сега създаваме и внедряваме за клиентите си, са впечатляващи. Дори за в действителност зрели западни компании детайлите, каквито се внедряват в Централна Европа, постоянно звучат като надали не нуклеарна физика. За мен е чест да виждам по какъв начин решения, които създаваме в нашите райони, се копират в противоположна посока - на пазарите в Германия, Франция, Италия.
Как нарушените вериги за доставки и световният дефицит на чипове засягат този бранш?
- Бих споделил, че дефицитът на чипове на пазара оказа голямо въздействие. Както евентуално знаете, миграцията на клиенти от нашата част на Европа от местни решения към облачни решения преди 2020 година не беше на нужното равнище. През 2021-2022 година обаче хардуерът стартира да бъде спънка пред фирмите, които още веднъж желаеха да се развиват, да бъдат гъвкави, да трансформират процесите си. Всичко това изисква спомагателни запаси, които компаниите не можеха да получат. Много организации взеха решение да се преориентират към облачни решения и цифрови вериги за доставки.

Промените доведоха и до нов метод на мислене. В предишното беше елементарно - просто изпращате поръчка до Азия за детайлите, от които се нуждаете, и по-късно единствено очаквате доставката да дойде в точния момент. Сега фирмите осъзнават, че би трябвало да създават въз основа на това с какви запаси разполагат.
Реклама
Бих споделил, че от наша позиция трябваше изцяло да променим метода към нашите клиенти, които се пробват да тестват доста разнообразни сюжети. Не съществува едно вярно решение, би трябвало да се реагира гъвкаво съгласно обстановката, която имаме на пазара.
Предполагам, че това е едно от главните преимущества на цифровите решения.
- Да, освен това освен на цифровите вериги за доставки. Искаме да оказваме помощ на фирмите да отстраняват хартиените документи. Защо? Защото, в случай че напишете нещо на хартия, то просто ще остане там. Когато тази информация е цифрова обаче, можете бързо да актуализирате проекти, да добавяте данни и да реагирате на промени.

Друга причина, заради която желаеме да премахнем хартията, е, че тя лишава време. Искаме да сме цифрови, а това значи информацията да бъде изпращана незабавно. Скоростта е значима. В днешния свят, в случай че имате информация в точния момент - печелите, а в случай че я нямате, или не знаете по какъв начин да я употребявате, обстановката е извънредно сложна. Нашите клиенти желаят да знаят къде се намират и въз основа на това да взимат решения.
Има ли някакви специфики, когато приказваме за цифрови вериги за доставки в подтекста на индустриалния бранш?
- Да, несъмнено. Както загатнах доскоро, в исторически проект тази част на Европа в действителност е била фокусирана върху хората, работещи в производството. Това беше голяма мощ за ЦИЕ, тъй като имаме доста положителни фрагменти и индустриалните разноски бяха доста по-ниски, в сравнение с в Западна Европа. Така че за нас беше елементарно да пренасяме заводи от Германия, от Франция, от Италия на изток.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР