Визитка Константин Константинов е магистър електроинженер от Техническия университет в

...
Визитка Константин Константинов е магистър електроинженер от Техническия университет в
Коментари Харесай

Константин Константинов: На енергийната борса ще може да се търгуват гаранции за зелен ток

Визитка Константин Константинов е магистър електроинженер от Техническия университет в София и магистър по осведомителни системи от СУ " Св. Климент Охридски ". Кариерата му в енергийния бранш стартира в " Електроразпределение Столично ", където в интервала 2003 - 2005 година работи като експерт по географски осведомителни системи. От 2005 до 2013 година е член на управителния съвет и заместител изпълнителен шеф на " Енемона ютилитис ". След това е шеф " Търговия с електрическа сила " в НЕК. Изпълнителен шеф на " Българска самостоятелна енергийна борса " е от нейното основаване през януари 2014 година Визитка Константин Константинов е магистър електроинженер от Техническия университет в София и магистър по осведомителни системи от СУ " Св. Климент Охридски ". Кариерата му в енергийния бранш стартира в " Електроразпределение Столично ", където в интервала 2003 - 2005 година работи като експерт по географски осведомителни системи. От 2005 до 2013 година е член на управителния съвет и заместител изпълнителен шеф на " Енемона ютилитис ". След това е шеф " Търговия с електрическа сила " в НЕК. Изпълнителен шеф на " Българска самостоятелна енергийна борса " е от нейното основаване през януари 2014 година Готова ли е Българската енергийна самостоятелна борса да вкара платформа за търговия на дълготрайни контракти - PPA`s?
Да. Двете съществени посоки, които енергийната борса обмисля да започва напълно скоро, са екран за търговия на гаранции за генезис и екран за търговия за ултрадългосрочни артикули, където участници, от една страна, биха били ВЕИ производители, а от друга, търговци и потребители. Това е в развой на разработка и в границите на идващото тримесечие ще имаме публична информация, която ще бъде годна за дискутиране сред нас и пазарните участници.
Но можем ли да чакаме тази година действително да тръгне или ще отнеме време?
За гаранциите за генезис сме много напреднали, тъй че аз мисля, че до края на годината ще имаме работещ сегмент. Тепърва започваме да развиваме софтуера, който ще обезпечи екрана за търговия с дълготрайни контракти.
Реклама Ще има ли клирингова къща при търговия на енергийната борса, за която упорстват една част от пазарните участници?
Видяхме, че мненията са полярни даже и след сътрудниците от Народното събрание. Ако приказваме за спот пазара на електрическа сила, има наложени два модела в Европа - половината страни употребяват единия модел, а другата половина другия. Двата модела са следните. Единият е с изнесена институция клирингова къща, която ръководи риска на всички пазарни участници, всички пазарни участници са клиенти на тази клирингова къща и се преценяват с изискванията, които тя постанова. Другият модел, какъвто сме приложили ние взаимно с нашите сътрудници от Норвегия, доколкото те обезпечават електронните системи за търговия за ден напред, е по този начин нареченото инхаус клирингово решение, където самата борса, като сдружение, ръководи риска и обезпеченията. Всеки от двата модела има плюсове и минуси, само че все още настоявам, че за ситуацията в България методът, който прилагаме ние, е много по-приемлив за българските пазарни участници.

Разбира се, тук стои въпросът за ръководство на риска на дълготрайни двустранни контракти с физическа доставка. Там енергийната борса не е страна по покупко-продажбите, предлага единствено екрана, на който да се срещнат продавачите и купувачите.

Осигурили сме посредством партньорство сред Българската енергийна борса и Европейската енергийна борса, основана в Лайпциг, опция за подписване на по този начин наречените енергийни фючърси. Това са финансови дълготрайни контракти и там има налична клирингова къща.
Случват ли се такива хеджирания?
Случват се, несъмнено, има повече от 15 дейни участника на този пазар, само че фактът, че през 2022 година ликвидността на тези финансови и енергийни фючърси означи относително огромен спад поради непредвидимостта. Всички пазарни участници, както производителите, по този начин и консуматорите и най към този момент търговците, сякаш в последно време концентрират дейната си активност в спот търговията, а говорейки за дълготрайни контракти, се лимитират до един месец
Реклама Наскоро обявихте, че сте постигнали връх за деня над 100 хиляди мегаватчаса. С какъв брой може да пораства още дневната търговия или към този момент би трябвало да стартира да се лимитира по някакъв метод с други контракти, да вземем за пример вид дълготрайни?
Да, факт е този връх. За борсовия оператор ликвидността в никакъв случай няма да бъде задоволителна. Но мисля, че в българската пазарна конюнктура сме достигнали максимума от дневна ликвидност на пазар ден напред, както и може би сме достигнали съвсем максимума от броя на дейни търговски участници, който наближава 100, и по тези параметри сме на едно от челните места в Европейския съюз. Но това е и тъй като през 2022 година завършихме интеграцията на двата спот сегмента - пазар в границите на деня и пазар ден напред, с европейския обединен пазар. Интеграцията има два параметъра. Единият параметър е физическата съгласуваност. Слава богу, всички знаем, че откъм физическа съгласуваност България е извънредно добре позиционирана в района.

Вторият е пазарна съгласуваност. Електроенергийните систематични оператори и енергийните тържища в целия Европейски Съюз работят извънредно екипно няколко години, с цел да се приключи тази изцяло интегрирана конструкция в границите на съюза.

Защото, в случай че мога да се изразя нагледно: какво ни грее нас, че в Германия се създава електрическа сила, която коства 5 евро/мВтч, в случай че българските потребители нямат допир до нея и купуват на 100 евро да вземем за пример. Именно с тази пазарна и физическа съгласуваност се обезпечава достъпът на български консуматори до тази сила, която се създава в Германия на извънредно ниски цени. Обратният случай също е годен. Какво ни грее нас, че в Германия, когато няма вятър за централите в Северно море, пазарът е подготвен да заплати 200 евро/мВтч, а тук производителите нямат допир до този пазар, където да осъществят на положителни за тях цени своята своята електрическа сила.

В момента по-голямата част от Европа да вземем за пример страда от незадоволителна физическа съгласуваност на границата сред Унгария и Словакия и Унгария и Австрия. И там постоянно се вижда на картата нещо като преграда и сериозна разлика в цените. Докато извънредно положителната съгласуваност на България в района уеднаквява цените сред България, Румъния и Унгария.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР