Визитата на руския президент Владимир Путин в Унгария, започнала на

...
Визитата на руския президент Владимир Путин в Унгария, започнала на
Коментари Харесай

Путин-Орбан: Икономиката, политиката и християните от Близкия изток

Визитата на съветския президент Владимир Путин в Унгария, почнала на 30 октомври, изглеждаше леко завладяваща в очите на редица специалисти. Това е към този момент пето посещаване на Путин в страната, а и Орбан не се отбива рядко в Русия. Какво ли постанова толкоз интензивни срещи? Защото Унгария в последна сметка е дребна европейска страна.

Сегашната аудиенция на съветския президент в Будапеща е многопланова демонстрация, макар че на обществено равнище, по време на общата конференция, Путин и Орбан приказваха най-много за икономическото съдействие и работата по взаимните съществени планове. Във встъпителните си думи унгарският министър председател уточни, че в връзките на страната му с Русия е имало несполучливи и сполучливи години. 2019 година спада към последната категория. А всичко стартира още през 2018 година, когато стокообменът сред Унгария и Русия бележи растеж за пръв път след налагането на антируските наказания от Европейски Съюз.

Орбан посочи, че Унгария се пробва да реализира баланс, преглежда съветските територии като място за вложения на маджарски капитал и би желала да разшири листата със артикули, които продава в Русия. Той особено акцентира като фактор политическото съдействие и назова значимо събитие доверието, основано сред Москва и Будапеща. По думите на премиера " от наша страна то се базира на географския фактор, няма по какъв начин да променим номера на къщата си, всички страни са ситуирани там, където ги е поставил Господ. Унгария се намира в триъгълника Москва - Истанбул - Берлин ". Естествено, добави Орбан, Унгария членува в НАТО и Европейски Съюз, само че това не изключва и политическо съдействие с Русия.

Руският президент на собствен ред описа преди началото на диалозите, че в разговора за стопанската система са изпъквали енергийните проблеми. Русия покрива към 60 на 100 от потребностите на Унгария от нефт и 50 %, що се отнася до газа или даже повече. Сътрудничеството е на високо ниво и протича без никакви разтърсвания. През унгарска територия се доставя съветският газ за Западна Европа. Благодарение на унгарските подземни складове европейските консуматори го получават постоянно. Освен това Москва счита да взе участие в обновяването на унгарския речен флот и в модернизацията на будапещенското метро. Страните разискаха и интернационалното състояние. " За политическо споразумяване на сирийската рецесия ще спомогне активността на Конституционната комисия, за чието основаване Русия има огромен принос наред с сътрудниците си от Турция и Иран - сподели Путин. - Преди няколко часа в Женева, както знаете, стартира първото съвещание на тази комисия. В рамките на комисията държавното управление и опозицията, също и представители на сирийското гражданско общество могат непосредствено, без интервенция извън, да работят по конституционната промяна и върху задания, свързани с държавното строителство и устойчивото развиване на страната. "

На конференцията настрана и блестящо прозвуча тематиката за Украйна. Унгарската телевизия подаде пас на Орбан, като го помоли да разяснява ветото на Будапеща върху декларацията за Украйна на непрекъснатите представители към НАТО, наложено, защото планът не задължаваше Киев да зачита правата на унгарското малцинство в Закарпатието. Киев и преди е упреквал Унгария, че по този въпрос тя играе в интерес на Русия. При това в навечерието на визитата прессекретарят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че съветският президент може да разиска тематиката за Украйна с унгарския министър председател.

" Безспорно има тематики, които тревожат еднообразно и унгарците, и нас. Такава е тематиката за малцинствата в граничните региони ", означи Песков. Затова Орбан прикани ветото върху декларацията за Украйна на посланиците от НАТО да не се преглежда в подтекста на унгарско-руските, а в подтекста на унгарско-украинските връзки. " Ние, унгарската страна, решаваме свои лични, национални проблеми. И се надяваме след време обстановката да се усъвършенства ", акцентира министър председателят. А в отговор на въпрос за вероятностите пред " Турски поток ", заложен от съветската организация Интерфакс, Орбан посочи, че Унгария доста цени своя суверенитет и по тази причина, получавайки газ, счита за недопустимо да зависи от Украйна като директна страна.. Тези думи надали чертаят пред Киев положителни вероятности да резервира ролята си в газовите доставки за Запада.

Но визитата на Путин не съдържаше единствено икономическо и политическо измерение. След общата конференция двамата с Орбан имаха планувана среща с йерарси от близкоизточните християнски църкви - Москва и Будапеща с благословията на папа Франциск считат за собствен дълг да бранят наличието на християните в района. Западни специалисти означават, че Унгария е единствената страна, планувала в държавното управление си поста държавен секретар, който да се занимава с преследваните християни.

Будапеща поставя старания да построи независима политика отвън Европейски Съюз - в Близкия изток, Закавказието и Централна Азия, демонстрирайки интерес и към християните, и към тюркския свят. Неслучайно Унгария взе участие, въпреки и като наблюдаващ, в срещите на водачи от тюркските страни и също като Турция свързва произхода си с Туран*. Орбан си дава сметка, че опциите на страната му въпреки всичко не са огромни, и желанието му да дискутира за ситуацията на християнството в Близкия изток наподобява е обусловено от мисионерско-политически съображения. Излиза, че католическа Унгария ведно с православна Русия поемат на плещите си едно историческо задължение в нови, сложни и необикновени геополитически условия. Ясно е какво желае да реализира Русия. Какво обаче желае да реализира Будапеща и каква геополитическа вероятност вижда за себе си тя?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР