Вицепремиерът Мария Габриел откри в резиденция Бояна“ годишната конференция на

...
Вицепремиерът Мария Габриел откри в резиденция Бояна“ годишната конференция на
Коментари Харесай

Радев, Денков и Габриел откриха годишната конференция с ръководителите на посолствата ни

Вицепремиерът Мария Габриел откри в резиденция „ Бояна “ годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България. Конференцията е под надпис „ България в многополюсния свят: провокации, цели, решения “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

 

В събитието вземат участие изключителните и пълномощни посланици, непрекъснатите представители в интернационалните организации и генералните консули на Република България, както и представители на изпълнителната власт - министри и зам.-министри. 

 

Сред дискутираните тематики са сигурност и защита, господство на правото и присъединението на България към Шенген, съдействието в областта на нововъведенията, присъединението на страната ни към еврозоната и Организация за икономическо съдействие и развиване. 

Обсъдени бяха и опциите на културната дипломация, съдействието в областта на образованието, работата с българските общности зад граница и настоящи въпроси за българската дипломатическа работа.

 

Приветствия към участниците насочиха президентът Румен Радев и министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

 

България да бъде деен член на Европейски Съюз, НАТО, задаващ посока, влизане в Шенген и еврозоната, както и участието в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) очерта като външнополитически цели на България Мария Габриел при започване на конференцията. 

 

Искрено се надявам да заявим, че в границите на евроатлантическите си полезности има какво още да реализираме със Съединени американски щати и Обединеното кралство. Трябва да погледнем и към други елементи на света – Япония, Индия, Латинска Америка, разяснява Габриел по отношение на стратегическите партньорства на страната ни. 

 

След 100 дни на дейна дипломатическа активност можем да се гордеем с реализирани резултати. Разчитаме на всеки един от вас България да оформя решения, да дефинира посока, обърна се вицепремиерът и външен министър към участниците в полемиката. Тя означи, че в основата на работата им са задачите и целите на страната и извеждането на напред във времето на техния резистентен темперамент. 

 

Трябва да продължим по този начин, че да има ясни процедури за кариерно развиване на дипломатите, да устояваме достойното възнаграждение, акцентира Габриел. Тя напомни за актуализацията на дълготрайните командировъчни на дипломатите и добави, че следва да бъде признат нов организационен устав на Министерството на външните работи.  

 

Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция – Шенген и участието в Организацията за икономическо съдействие и развиване, сподели президентът Румен Радев пред ръководителите на задграничните представителства на Република България.

 

Държавният глава акцентира, че главната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната. За да имаме ефикасна външна политика, би трябвало да имаме ясни цели и цели. Тези цели би трябвало да бъдат комуникирани и отстоявани с консенсус, уточни Радев.

 

Пред ръководителите на задграничните представителства министър председателят Николай Денков, съобщи: „ Вътрешната и външната политика би трябвало да бъдат сложени в цялостен синхрон, с цел да бъдат сполучливи “. 

 

Като приоритет на страната ни Денков уточни развиването на конкурентна стопанска система, която употребява традициите в българската стопанска система, както и образованието. Според  него до момента в който не достигнем средноевропейските приходи, българските жители няма да се усещат достъчно показани. Няма по какъв начин да решим най-големия проблем на България през днешния ден – демографската рецесия, в случай че не се погрижим за качеството на живот, счита Денков.

 

Той съобщи, че е подложен акцент върху дигитализацията и уточни, че в тази посока са и измененията в правосъдната система. Промените в Конституцията, законите не е самоцел, а да усетят българските жители, че правораздаването може да бъде бързо, дейно, заслужено, разяснява Денков.

 

В региона на системата на националната сигурност министър председателят означи, че се наваксват години на застой, по тази причина е и модернизацията на армията.

 

Шенген не е самоцел – това е метод българските жители да пътуват свободно, да знаят, че в България могат да живеят по-добре, сподели министър председателят. По думите му това ще помогне и на българския бизнес.

 

Еврозоната ще понижи разноските на бизнеса, ще понижи лихвите, които могат да употребяват вложителите. Организацията за икономическо сътрудничество и раз това е организацията, която задава примерите във връзка с това по какъв начин би трябвало да се ръководи страна, сподели Денков. 

 

По отношение на НАТО той уточни, че можем да създадем повече и да подсигурим национална сигурност на страната ни. Всичко, което вършим е да защитим България. „ Силата се възпира единствено със мощ “, сподели Денков и добави, че страната ни има две посоки - Българската войска и консолидиране на структурите на НАТО. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР