Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова каза,

...
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова каза,
Коментари Харесай

Нинова заплаши БСП да напусне коалицията, ако правителството реши да изпрати оръжие на Украйна

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова сподели, че Българска социалистическа партия ще напусне ръководещата обединението, в случай че държавното управление и министерският съвет гласоподават България да изпрати оръжие за Украйна. Тя сподели още, че досега "нито един патрон не е отпътувал за Украйна " , отричайки изказванията, че българско оръжие доближава до Киев „ косвено “.

България и Унгария са единствените страни от Европейския съюз, които не изпращат военна помощ на Украйна. Българска социалистическа партия остана единствената партия от четирите съдружни сътрудници, която е твърдо срещу това.

В сряда министър председателят и съпредседател на "Продължаваме Промяната " за Украйна. „ ИТН “ направи това преди седмица. „ Демократична България “ поддържа изпращането на военна помощ на Киев и обвърза присъединяване си в обединението с взимането на такова решение..

В петък по време на посещаване в с. Първенец водачът на Българска социалистическа партия сподели пред публицисти, че на партията и заплаши, че ще напусне обединението в случай че тя реши да помогне на Украйна с муниции и въоръжение. Българска социалистическа партия се опълчва на изпращането на военна помощ, тъй като счита, че това е "въвличане на България във войната ". Същата е позицията и на президента Румен Радев.

Има данни обаче, че българско оръжие въпреки всичко доближава до Украйна „ косвено “ като първо се изнася за страни от НАТО, които по-късно го пращат на Киев. Изпълнителният шеф на държавната оръжейна комерсиална компания "Кинтекс " Александър Михайлов сподели в изявление за Свободна Европа, че подписаните контракти за експорт на българско оръжие и муниции са в рекордни размери от началото на войната на Русия против Украйна.

Сключените контракти са за над 2 милиарда евро, производителите работят с цялостен потенциал, а поръчки се одобряват чак за идната година. По думите му става дума за муниции, които не са по стандартите на НАТО, само че се употребяват от армии, които разчитат на руски оръжия. Украйна също употребява руски оръжия и.

Парламентът следва да гласоподава дали България да стартира да праща непосредствено военна помощ на Украйна на 4 май.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР