Нова Броудкастинг Груп излезе с позиция за промените в Закона

...
Нова Броудкастинг Груп излезе с позиция за промените в Закона
Коментари Харесай

Нова Броудкастинг Груп: Вярваме, че проблемът с хазартните зависимости ще бъде решен, без да се застрашава икономическата стабилност на медиите

" Нова Броудкастинг Груп " излезе с позиция за измененията в Закона за хазарта. В нея компанията декларира, че приемането на текстовете в сходни невиждано съкратени периоди и без разискване със заинтригуваните страни, може съществено да заплаши икономическата самостоятелност на медиите.

И още: непредвиденото и в средата на годината понижение на приходите от реклама ще заплаши програмната скица на малкия екран, в това число може да ограничи достъпа на феновете до значими спортни събития.

Тази година NOVA закупи правата за лъчение на Европейското състезание по футбол - UEFA Евро 2024.

Ето и цялостния текст на позицията:

ДО КОМИСИЯТА Пожарна охрана БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ

ДО КОМИСИЯТА Пожарна охрана ВЪПРОСИТЕ НА ДЕЦАТА, СЕМЕЙСТВОТО, МЛАДЕЖТА И СПОРТА

ДО КОМИСИЯТА Пожарна охрана КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ

ДО КОМИСИЯТА Пожарна охрана ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ДО КОМИСИЯТА Пожарна охрана ПРАВНИ ВЪПРОСИ

ДО КОМИСИЯТА Пожарна охрана ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТ

„ Народоосвободителна въстаническа армия БРОУДКАСТИНГ ГРУП “ ЕООД, ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ ДИРК ГЕРКЕНС

Относно: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, сигнатура 49-454-01-62, постъпил на 24 април 2024, признат на първо четене

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Обръщаме се към вас мощно обезпокоени от Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, сигнатура 49-454-01-62 („ Законопроекта “, „ ЗИДЗХ “), постъпил в деловодството на Народното събрание на 24 април 2024, признат на първо четене в комисии и в зала и включен в дневния ред за 30 април 2024 година за приемане на второ четене. Със Законопроекта се не разрешава рекламата на хазартни игри в радио- и телевизионни стратегии и се планува тази възбрана да влезе в действие три дни след обявяване на изменението в Държавен вестник.

Алармираме, че приемането на Законопроекта в сходни невиждано съкратени периоди и без разискване със заинтригуваните страни, може съществено да заплаши икономическата самостоятелност на медиите. Законопроектът ще окаже значително въздействие върху нас, защото не разрешава напълно рекламата на цялостен стопански бранш.

Както неведнъж сме имали опция да посочим, комерсиалните електронни медии се финансират от реклама и от отстъпени права за разпространяване на стратегиите. Непредвиденото и в средата на годината понижение на приходите от реклама, ще заплаши програмната скица на малкия екран, в това число може да ограничи достъпа на феновете до значими спортни събития.

Към сегашния миг „ Нова Броудкастинг Груп “ ЕООД („ Нова “) е възнамерявала напълно и е сключила договорите си с самостоятелните продуценти за произвеждане на излъчвания и сериали, закупила е права за лъчение на спортни шампионати, подсигурила е производството и излъчването на събития от публичен интерес. Внезапното прекратяване на един очакван доход, несъмнено ще се отрази на качеството на наличието, което нашата взискателна публика чака.

Нова е снабдител на медийни услуги – търговски ефирен оператор. Нова основава една политематична стратегия – „ Нова телевизия “, която се употребява с най-голямо доверие от феновете, четири стратегии със профилиран състезателен профил, в които се излъчват мачовете от Ефбет лига, Сезам Купа на България, Английската висша лига, Формула 1, Мачовете от Бундеслигата и още доста значими спортни събития. През 2022 година Нова, взаимно с Българската национална телевизия излъчи Световното състезание по футбол. Тази година Нова закупи правата за лъчение на Европейското Първенство по футбол- UEFA Евро 2024. Мачовете от Евро 2024 ще бъдат позиционирани и в безплатните телевизионни канали, каквото е условието на лицензодателя – UEFA. За да можем да продължим да осигуряваме на българския фен достъп до най-гледаното и качествено наличие, би трябвало да продължим да разчитаме на доходи от реклама. Ако тези доходи намалеят, предстоящо ще намалеят и опциите и преговорната ни мощ за присъединяване в търговете за закупуване на спортни и други права.

Нова е член на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО и напълно поддържа изразените досега мнения от АБРО.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Молим още един път да преразгледате позицията си по Законопроекта. Апелираме да бъде спазена процедурата по Закона за нормативните актове и Правилника за организацията и активността на Народното събрание.

Настояваме да бъде направена оценка на въздействието от Законопроекта и да се реши до каква степен възбраната за реклама на хазарт ще докара до понижаване на броя на играещите и надлежно до действителни изгоди от това.

Вярваме и се надяваме, че ще намерите най-правилното решение на казуса с хазартните зависимости, без с това да се заплашва икономическата непоклатимост на медиите, изключително в навечерието на предварителни парламентарни избори и избори за Европейски парламент. Подобен невиждан ход ще сътвори съществено подозрение в предвидимостта на Българската капиталова среда на прага на приемането на страната ни в Еврозоната.

С почитание,

Дирк Геркенс, „ Нова Броудкастинг Груп “ ЕООД


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР