Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното

...
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев участва в редовното
Коментари Харесай

Асен Василев с призив към ЕС: Газпром ли ни третира различно или някой нарушава санкциите?

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев взе участие в постоянното съвещание на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН). Европейските финансови министри дискутираха настоящата икономическа обстановка в Европейски Съюз, последствията от съветската военна експанзия против Украйна и наложените против Москва наказания, оповестиха от пресцентъра на МФ.

Една от негативните последствия от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Вицепремиерът прикани за действителни дейности за битка с инфлацията на европейско равнище, с фокус върху енергоизточници и храни, както и дейни дейности от страна Европейската централна банка. Той също по този начин поддържа предлагането на Европейска комисия за отсрочване с още една година на общата уговорка за дерогация, планувана в Пакта за непоклатимост и напредък.

По отношение на признатите досега наказания, всички страни членки се съгласиха, че глобите би трябвало да се ползват по идентичен метод. Министър Василев прикани Европейската комисия да обясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че другите страни са третирани друго от страна на Газпром или на нарушение на глобите от страна на компании в някои страни членки.

Европейската комисия показа на министрите проекта REPowerEU в отговор на усложненията и разстройствата на енергийния пазар, породени от съветската инвазия в Украйна. Министър Василев изрази запаси във връзка с препоръчаното от Европейска комисия систематизиране на финансовия запас по страни членки, което съгласно него следва да отразява степента на взаимозависимост от доставките на енергийни първични материали от Русия, а не да е основано на резултата от Ковид-19.

Комисията показа на министрите настояща информация за законодателните оферти в региона на финансовите услуги, както и рекомендациите на групата специалисти по отношение на провокациите, пред които е изправен митническият съюз.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев организира двустранни срещи с сътрудниците си от Полша и Люксембург.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР