Ранните часове на 5 май т.г. ще украсят небето с

...
Ранните часове на 5 май т.г. ще украсят небето с
Коментари Харесай

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5-ти май

Ранните часове на 5 май т.г. ще украсят небето с метеоритен дъжд. Той е разследване на прекосяването на Земята през зоната с остатъци от опашката на Халеевата комета, оповестява Space.com.

Потокът е прочут с името Ета Аквариди, като се чака тази година да е изключително деен. Условията за наблюдаване са най-подходящи от южното полукълбо, защото множеството астероиди наподобява, че идват от ниската част на съзвездието Водолей.

Затова в южната половина на Земята ще могат да следят към 60 астероида на час. В северното полукълбо те ще са по-малко - сред 10 и 20 на час в по-северните региони и 20 до 40 в по-южните. Повечето от тях ще са по-ниско на югоизточния небосвод към 3 сутринта локално време. Затова е целесъобразно да се и

Астрономи поучават да се гледа най-много за хоризонтални астероиди. Те обичайно имат по-дълги и ярки опашки и са по-лесни за наблюдаване. Но нормално са най-близо до хоризонта и вървят паралелно по него. Другите астероиди са отвесни и може да минат по небосклона нагоре, само че те не са толкоз ярки.

Ета Аквариди ще могат да се следят и през идващите няколко дни, само че интензивността ще понижава, заяви vesti.bg. 

збере високо място с просторна панорама. Разбира се, нужно е и ясно небе.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР