Витамин К е мастноразтворим витамин, който се натрупва и съхранява

...
Витамин К е мастноразтворим витамин, който се натрупва и съхранява
Коментари Харесай

За какво е важен витамин К

Витамин К е мастноразтворим витамин, който се натрупва и съхранява като ресурс в черния дроб. Под наименованието витамин К в действителност са събрани група съединения, известни като хинони. Филохинон е формата на витамина, която можем да си набавим с храните от растителен генезис, метаквинон е формата на витамин К, който се синтезира в животинските организми. Той се създава от бактерии, намиращи се в тънките вътрешности.

Усвояването на витамин К от растителните храни се прави в тънките вътрешности и зависи от естествения поток на жлъчка и панкреатичен сок. Мазнините в диетата ускоряват усвояването на витамина. След всмукването на питателните субстанции през тънките вътрешности, витамин К се транспортира до черния дроб, където той се съхранява. Освен в черния дроб, ресурси от витамина се намират в мастните тъкани и костите, написа trafficnews.bg.

Основни функционалности на витамин К

Основната роля на витамина е да служи като ко-ензим за продукцията на характерни протеини, които вземат участие в процеса на кръвосъсирване. Витамин К взе участие и в производството на два костни протеина, означени като Gla – протеини. Те вземат участие в процеса на костно ремоделиране, намират се също в стените на хрущялите, на кръвоносните съдове и други меки тъкани. Специфичната роля на витамин К за поддържането на костното здраве към момента не е до дъно изяснена.

Въпреки това има от ден на ден доказателства, че спомагателният банкет на витамина може да усили костната компактност при хора с остеопороза, а диетите, богати на витамин К се асоциират с по-малък брой костни фрактури. Тези костни протеини имат значение за попречване на калцификацията на артериите, което може да понижи риска от сърдечно-съдови болести.

От какво количество витамин К има потребност тялото ни

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Дневните потребности от витамина не са тъкмо избрани, защото една част от него се синтезира в тънките вътрешности, а друга се набира посредством диетата. Ориентировъчни дневни дози за витамин К са 120 микрограма за мъжете и 90 микрограма за дамите.

Основен хранителен източник на витамина са зелените листни зеленчуци, в това число зеле, спанак, ряпа, маруля, а също и броколи, зеле, грах, сирене, авокадо, зелен фасул, киви и така нататък От животинските артикули, богати на витамин К са телешки дроб, свинско, пилешко и патешко месо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР