Витамин D, известен като слънчевия витамин“, e мастноразтворимо съединение, съставено

...
Витамин D, известен като слънчевия витамин“, e мастноразтворимо съединение, съставено
Коментари Харесай

10 доказани ползи от витамин D

Витамин D, прочут като „ слънчевия витамин “, e мастноразтворимо съединяване, формирано от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, това не е елементарен витамин, а стероиден хормон, който има способността да въздейства на към 2000 гена в човешкия организъм.

Само един образец за значим ген, който този витамин контролира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично инфектиране. Той също по този начин създава над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик.

Това е едно от обясненията за какво витамин D е толкоз ефикасен против настинки и грип.

Известни са и доста други изгоди за човешкия организъм от приема на витамин D, в това число поддържане на здрави кости и зъби. Голям брой изследвания потвърждават, че може да защищити от болести като рак, диабет вид 1 и 2, множествена склероза, а неговият нескончаем недостиг да е техен катализатор.

Важно е да знаете обаче, че прекомерно огромни количества витамин D могат да причинят извънредно високо равнище на калций в кръвта, което от своя страна да докара до гадене, запек, комплициране, учестен сърдечен темп и даже камъни в бъбреците.

Според проучвания и изследвания е открито, че е съвсем невероятно да се получи предозиране с витамин D по естествен метод (чрез излагане на слънце или посредством храна). Почти всяко записано предозиране е било в резултат на несъразмерен банкет на хранителни добавки.

1. Понижаване риска от рухване и костни фрактури при възрастни хора. По-силен резултат се отбелязва при комбинирането му с калций.

2. Подобряване на мускулната и невралната функционалност при възрастни хора.

3. Понижен риск от настъпване на сърдечно-съдови болести или затруднения при такива болести.

4. Доказана е директната връзка сред равнищата на витамин D и високото кръвно налягане. По-високи концентрации на витамина водят до намаление на кръвното налягане .

5. Драстично намаление (50%) на риска от поява на рак на дебелото черво.

6. Подобряване на секрецията на инсулин при лица, заболели от диабет вид II или лица в риск. Ефектът се свързва директно със защитните свойства на равнище панкреас.

7. Редуциране на признаците при туберкулоза.

8. Повишаване на нисък тестостерон  с 30% при мъже след едногодишна приложимост. Ниският тестостерон може да е вследствие на недостиг на витамина.

 10 потвърдени изгоди от витамин D

9. Дефицитът на витамин D се свързва с неприятно въодушевление и меланхолия, като е открита директна връзка сред суплементацията с витамин D и съкращаване на признаците при меланхолия.

10. Понижава фрапантно риска от развиване на множествена склероза , както и редуцира някои от признаците при към този момент настъпила такава.

Витамин D има многостранни и незаменими функционалности за човешкото здраве. Най-забележими образци при недостиг са слаба имунна система, болежка и уязвимост в стави, сухожилия и мускули. Недостиг на витамина се свързва и с някои по-тежки болести като остеопороза, диабет и рак.

Най-добрият метод за набиране на здравословни количества витамин D е посредством излагане на слънце ежедневно.

Тъй като през студените месеци цялостното излагане на тялото на светлина е лимитирано, е от изключителна значимост да се обърне внимание на здравословно и разнообразно хранене, а при потребност и от суплементация и солариум.

За множеството хора излагане на слънце сред 5 и 15 минути, 2-4 пъти в седмицата е задоволително, с цел да дадат на тялото опция да създаде нужните му количества витамин D.

Честото излагане на слънце или различен способ за набиране на витамина е значимо, защото витамин D се разгражда бързо от организма и е належащо непрекъснато неговото попълване.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР