Витамин B12 е единствен сред всички витамини, при който има

...
Витамин B12 е единствен сред всички витамини, при който има
Коментари Харесай

Храни, с които да набавим нужния витамин В12 за деня

Витамин B12 е единствен измежду всички витамини, при който има атом кобалт в състава на молекулата му. Кобалтът е от значимо значение за метаболитните процеси и е основен детайл на кобаламина, това е друго име на витамин B12.

В светлината на тези обстоятелства излиза наяве, че витамин В12 е най-сложният от всички витамини, които индивидът познава. Важно е да знаете, че за възрастни целесъобразната дневна доза Витамин B12 е 2.4 микрограма.

Дефицитът на B12, даже в случай че липсва в дребни дози, води до малокръвие, непрекъсната отмалялост, депресивни положения, мании, а неналичието му за дълъг интервал от време поврежда мозъка и централната нервна система.

 Витамин В12 Снимка: 1

Да проследим пътя на произвеждане на витамин B12. Знаем, че кобалт се среща в почвата и водата, само че не в чистия си тип, а като съединения. Естествените му съединения са многочислени и се срещат с изключение на в почвата и в скали, растения и соли. Известно е, че за преживните животни е значимо да ближат сол и по този метод си набират кобалт. Чрез специфични бактерии в стомаха им кобалтът се трансформира във Витамин B12.

По тази причина скъпият витамин се намира в редица скотски артикули - мляко, говежди черен дроб, червени меса и други. Освен в скотски артикули обаче кобаламин можем да си набавим и посредством синтетични храни като зърнените закуски.

Добрата вест е, че на процедура предозиране с витамин B12 не може да настъпи, тъй като той се складира в черния дроб и се употребява тогава, когато запасите му по някаква причина намалеят.

С кои храни да си набавим витамин B12 всеки ден

Сред храните, които съдържат най-вече витамин B12, се отличават млечните - нискомасленото мляко, йогуртът, изварата, всички типове сирена, изключително швейцарското сирене, са богати на витамин В12.

Тъй като в черния дроб се складира кобаламин, животинският черен дроб е отличен източник сред животинските хранителни артикули. Говежди или птичи черен дроб е добра концепция при подготвяне на дневното меню.

 Черният дроб е храна с витамин B12

Мидите са морска храна, която се сочи като най-подходяща като източник на B12. Стридите и рибата, изключително скумрия, са доста положителни храни за набиране на витамина. Ракообразните също влизат в тази група, освен раците, само че също омари и скариди.

Яйцата нямат опциите на морските блага да заредят тялото с B12, само че въпреки всичко съдържат известни количества от него и постоянната им консумация денем прибавя позитивни точки за тях в листата на продуктите, подобаващи като източници на кобаламин.

Като прибавим соевите артикули и зърнените закуски, ще получим задоволително благоприятни условия да изберем дневното меню, тъй че да си набавим задоволително от значимия ни витамин.

А B12 защищава от проблеми със сърцето, намалявайки риска от инфаркт. Забавя стареенето, предварителна защита е против рак, пази от когнитивни болести, зарежда с сила и усилва издръжливостта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР