Висшият съдебен съвет, етичната комисия към съдийската колегия на ВСС

...
Висшият съдебен съвет, етичната комисия към съдийската колегия на ВСС
Коментари Харесай

ВСС проверява зависим ли е Панов от Прокопиев

Висшият правосъден съвет, етичната комисия към съдийската гилдия на Висш съдебен съвет и Инспекторатът на Висш съдебен съвет да ревизират дали ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов е подвластен от издателя на " Капитал " и " Дневник " и обвиняем за аферата " ЕВН " Иво Прокопиев. Това се упорства в писмо на " Телеграф медиа " - издател на " Телеграф " и " Монитор ", подадено тази заран във Висшия правосъден съвет, заяви организация " Монитор ".

То е адресирано до представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев и членовете на съвета и е с копия до вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс и правосъдния министър Данаил Кирилов. В писмото са разказани условия, накърняващи съгласно издателската ни група Кодекса за етично държание на българските магистрати и създаващи основателни подозрения за зависимости на съдии, включително и членове на Висш съдебен съвет от Иво Прокопиев и свързани с него лица. Освен за инспекция на тези данни се упорства и за инспекция на подозренията, че Панов в качеството си на ръководител на Върховен касационен съд и някогашният член на Висш съдебен съвет Калин Калпакчиев в актуалното си качество на ръководител на Съюза на съдиите в България оказват напън върху магистрати.

Ето и текста на писмото:

До

Г-н Боян Магдалинчев – представляващ Висшия правосъден съвет

До

членовете на Висшия правосъден съвет

Копие до:

Г-н Тимерманс – заместник-председател на Европейската комисия

Г-н Данаил Кирилов – министър на правораздаването на Република България

ИСКАНЕ

От „ Телеграф Медиа “ЕООД, представлявано от шефа Александър Георгиев - в качеството на сдружението на издател на вестниците „ Телеграф “ и „ Монитор “

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

С актуалното насочваме искане да бъдат тествани и разисквани от Висшия правосъден съвет (ВСС), в това число от Съдийската гилдия, от комисия „ Професионална нравственос ” към нея, както и от Инспектората към Висш съдебен съвет следните условия, изложени по-долу, които съгласно нас накърняват Кодекса за етично държание на българските магистрати и основават основателни подозрения за зависимости на съдии (включително и на членове на ВСС) от Иво Прокопиев и свързани с него лица. Горното е необходимо в отбрана на правото на обществото да бъде осведомено за протичащото се в правосъдната ни система, както и предвид на предприемането на съответните ограничения, според пълномощията на Висш съдебен съвет, с цел да бъде отстранено всякакво подозрение, че кадровата политика в съда, както и постановяването на правосъдните актове не се извършава единствено и само съгласно закона.

I. Зависим ли е ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов от издателя на медиите „ Капитал “ и „ Дневник “ Иво Прокопиев, който понастоящем е обвиняем за присъединяване в проведена незаконна група, и налице ли са нерегламентирани контакти сред двамата?

Основанията за сходни подозрения са следните:

1. В изданието „ Капитал “ на 28 октомври 2018 година е оповестен материал със заглавие „ Финалната офанзива против Лозан Панов “, от който е видно, че Лозан Панов е дал на вестника (мажоритарен притежател на който е Иво Прокопиев) издадения му от Национална агенция за приходите инспекционен акт и доказателствата към него, както и жалбата на ръководителя на Върховен касационен съд до по-горестоящия административен орган. В материала, без да се държи сметка за събитието, че данъчното произвеждане е висящо, се разясняват и „ оборват “ констатациите по време на проверката, като се твърди, че Панов не е позволил нарушавания на данъчното законодателство. Отделно от това брачната половинка на Панов – Елисавета Панова, е предоставила на „ Капитал “ и нотариалния акт за скандалната покупка на жилището евтино от „ Артекс Инженеринг “, послужил на медията за правенето на серия от публикации в отбрана на семейство Панови.

2. Към сегашния миг Иво Прокопиев е обвиняем по дело пред Специализирания углавен съд, като крайната правосъдна инстанция по това дело, от която ще зависи дали ще бъде приет за отговорен в осъществяване на тежко съзнателно закононарушение или не, ще бъде Върховният касационен съд, с ръководител Лозан Панов.

3. По въззивно гражданско дело пред Софийския градски съд с №8715/2018 година, със страни Елисавета Панова и „ Телеграф “, юрист на брачната половинка на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов е Георги Атанасов. Същият е член на Националния съвет на политическа партия „ Да, България “, а в Националната контролна комисия на същата партия е Юри Катанов, който е изпълнителен шеф на „ Алфа Финанс Холдинг “ - главното холдингово сдружение, благосъстоятелност на Иво Прокопиев. Адвокат Атанасов е и персонален юрист на Иво Прокопиев, в това число в производството по налагане на обезпечителни ограничения върху имуществото му от страна на КПКОНПИ. Съдия в състава, който ще се произнесе по жалбата на Елисавета Панова до Софийския градски съд, е Красимир Мазгалов – заместник-председател на управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ). В същия ден, в който делото е оповестено за решение, е публикувана декларация от управителния съвет на ССБ, в която се показва позитивно мнение по отношение на обществено изразено мнение на Елисавета Панова пред телевизия бТВ, в което същата смята, че Административен съд – София-град, „ извращава правото “, тъй като дефинитивно е удостоверил наказателно разпореждане, с което брачният партньор й Лозан Панов е наказан на санкция от 1000 лв. за неподадена имуществена декларация.

4. Същевременно знае се, че ръководителят на управителния съвет на ССБ Калин Калпакчиев, сегашен арбитър в Апелативен съд - София, поддържа нерегламентирани контакти с Христо Иванов, ръководител на партия „ Да, България “, видно от публикувана в медиите още през 2017 година информация (и фотоси на двамата), която към този момент е била предмет на разискване от Висш съдебен съвет.

5. Теодор Захов, съучастник с Иво Прокопиев в сдружението - издател на „ Капитал “ и „ Дневник “ – „ Икономедиа “ АД, е дал през 2018 година посредством компаниите си „ Иновент Холдинг “ и „ Иновент Финанс “ заем в размер на 1 200 000 щатски $ на „ Артекс Инженеринг “, благосъстоятелност на Весела и Пламен Мирянови. Видно от подписания контракт за заем, публикуван и коментиран в медиите, тези лица са и персонални поръчители по заема. Същевременно Весела и Пламен Мирянови са кумове на Елисавета и Лозан Панови, като Елисавета Панова е закупила посредством компанията си „ Ганева 2000 “ ЕООД жилище от 172 квадратни метра от „ Артекс Инженеринг “ по непазарни (крайно ниски) цени, в което и все още живее с Лозан Панов.

II. Оказват ли напън върху съдии Лозан Панов, в качеството си на ръководител на Върховен касационен съд, и Калин Калпакчиев, в качеството си на ръководител на управителния съвет на ССБ, поради посочените нагоре връзки, с цел да бъдат постановявани правосъдни решения в интерес на Иво Прокопиев и на свързани с него лица?

Основанията за сходни подозрения са следните:

1. По гражданско дело №35822/2017 година на СРС арбитър Райна Мартинова, която е член на ССБ, постановява правосъдно решение в интерес на Юри Катанов.

2. По гражданско дело №35826/2017 година на СРС арбитър Милена Каменова, която е член на ССБ, постановява правосъдно решение в интерес на Юри Катанов.

3. По гражданско дело №2541/2015 година на Върховен касационен съд правосъден състав, в който вземат участие и съдиите Веска Райчева и Светла Бояджиева, постановява дефинитивно правосъдно определение в интерес на Иво Прокопиев, както и правосъдно решение, с което анулира решение на Апелативен съд - София, отхвърлящо исковата му рекламация.

III. Налице ли е взаимозависимост на членовете на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска от Иво Прокопиев и свързани с него лица?

Основание за сходно подозрение дава фактът, че брачният партньор на Дишева – Генади Дишев, е член на Националния съвет и претендент за народен представител от партия „ Да, България “, като в същото време, в качеството си на арбитър във Върховния административен съд, Дишева е постановявала правосъдни актове по каузи против Министерство на околната среда и водите по отношение на проекта за ръководство на Природен парк Пирин, като се произнася в интерес на Тома Белев, член на Движение „ Да, България “ и „ Демократична България “ и претендент за народен представител. (Определение по адм. д. №3909/2017 г.). Цветинка Пашкунова и Олга Керелска са съдии от Върховен касационен съд, чийто ръководител е точно Лозан Панов, като двете постоянно застават зад предложенията на Панов и пазят неговата позиция в съвета. В съдийските среди се разяснява, че точно Дишева, Пашкунова и Керелска са хората на Панов във Висш съдебен съвет, посредством които Панов се пробва да прокарва своята и на обвързваните с него Прокопиев и политическа партия „ Да, България “ политика.

IV. Налице ли е нарушаване на Кодекса за етично държание на българските магистрати от страна на Лозан Панов при присъединяване му като „ гост-лектор “ на конференцията „ Независим съд – свободна страна! За правото и справедливостта “, извършена на 17.4.2019 година и проведена от „ Правосъдие за всеки “ и Движение БОЕЦ, в случай че представителят на БОЕЦ Георги Георгиев показва непосредственост с търсения от Интерпол и обвиняем по дело за присъединяване в проведена незаконна група за източване на КТБ Цветан Василев, а в същото време Върховният касационен съд ще бъде последна инстанция по същото дело?

В медиите бяха публикувани многочислени обстоятелства и доказателства за извършени срещи сред двамата, в това число и техни фотоси.

Молим да бъдем известени в незабавен порядък за подхванатите от Висшия правосъден съвет дейности по актуалното искане, както и за резултата от осъществените инспекции на изнесените обстоятелства и условия, поради че поставените от нас въпроси съставляват сериозен публичен интерес и имат отношение към безпристрастността и обективността на правосъдната система, като за актуалното искане сме уведомили и Европейската комисия.

С почитание:

Александър Георгиев, шеф на „ Телеграф Медиа “ ЕООД

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР