Висши шведски служители призоваха хората да се подготвят за потенциална

...
Висши шведски служители призоваха хората да се подготвят за потенциална
Коментари Харесай

Войната може да дойде в Швеция: Министърът на отбраната

Висши шведски чиновници приканиха хората да се приготвят за евентуална война на фона на възходящото напрежение с Русия. Изявленията бяха направени на Националната конференция Folk och Forsvar в Сален.

В речта си външният министър Тобиас Билстрьом приветства предстоящото участие на страната му в НАТО като " най-голямата смяна в шведската политика за сигурност от повече от 200 години ".

Билстрьом предизвести, че " Русия ще съставлява сериозна опасност за сигурността на Швеция и Европа в обозримо бъдеще ". Той добави, че Стокхолм " би трябвало да бъде реалист и да одобри - и да бъде квалифициран за - продължителна борба ".

В отговор на тези настроения министърът на защитата Пал Йонсон съобщи, че " войната може да пристигна и при нас ", като съобщи, че Украйна работи като " щит на Европа " в спора с Русия.

Миналата година Швеция се отхвърли от политиката си на неприсъединяване в интерес на присъединението към НАТО, като се базира на войната в Украйна, почнала през февруари 2022 година Съседната страна Финландия избра същото, като се причисли към НАТО през април 2023 година

 Министър-председателят Улф Кристерсон разгласи наскоро, че 800 шведски бойци ще бъдат ситуирани в Латвия през идната година, с цел да подсилят 2000-те канадски военнослужещи, ситуирани там в границите на самодейността на военния блок " Засилено предно наличие в балтийските страни ".

Говорейки за бъдещата роля на страната си в НАТО на същата годишна конференция предходната година, Кристерсон съобщи, че " разполагането с нуклеарни оръжия на личната ни територия в спокойно време е на дневен ред ".

Москва съобщи, че продължаващото разширение на НАТО към западните граници на Русия, както и отводът да се изключи бъдещото участие на Украйна, са измежду главните аргументи за продължаващия спор. Русия преглежда НАТО като опасност за националната сигурност. Началникът на съветския Генерален щаб Валерий Герасимов упрекна Запада, че трансформира Европа в " сцена на борба ". Присъединяването на Финландия и Швеция " ще окаже отрицателно въздействие върху обстановката в Европа ", предизвести той.

Москва също по този начин съобщи, че доставките на оръжия и пари за Киев трансформират страните от НАТО във в действителност участници в спора.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР