Енергетика next generation: Накъде се е запътила България?Дни преди професионалния

...
Енергетика next generation: Накъде се е запътила България?Дни преди професионалния
Коментари Харесай

Новините от седмицата: България изостава все повече от Румъния; Плавен ръст за лихвите по ипотеките

Енергетика next generation: Накъде се е запътила България?
Дни преди професионалния празник на енергетиците, който се организира последната неделя на месец юни, българската енергетика още веднъж попадна под прицела на Европейската комисия. За следващ път страната ни беше призована да понижи зависимостта си от изкопаеми горива и да форсира своя преход към чиста сила.
Два от хидроагрегатите на ПАВЕЦ „ Чаира “ са невъзстановими
Два от хидроагрегатите на авариралата ПАВЕЦ „ Чаира “ няма да проработят в околните години и за подмяната им ще бъде оповестена огромна социална поръчка. Информацията идва дни, след като процедурата за замяна на турбината на Хидроагрегат 4 завърши несполучливо, защото не се появиха  никакви предложения от претенденти. Economic.bg потърси за коментар възложителя – Национална електрическа компания (НЕК), която отхвърли детайлности по отношение на бъдещите дейности.
Нов опит за търсене на петрол и газ в черноморския блок „ Тервел “
Правителството разгласи следващ конкурс за търсене и изследване на петрол и газ в „ Блок 1-26 Хан Тервел “, в дълбоките води на Черно море. Производството е оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз, по решение на Министерския съвет за разкриване на конкурсна процедура от 25 август 2023 година, само че едвам в този момент се слага началото на неприсъствения конкурс, прецизират от Министерство на енергетиката.
Интервю | Лихвите по ипотечните заеми гладко ще набъбнат до 2.8 – 2.9%
Носи ли ускорената кредитна интензивност опасности за банковата система, накъде ще се движат лихвите по ипотечните заеми тази година и какви трендове се следят в сегмента на ипотечното кредитиране обсъждаме с госпожа Пламена Тотева, шеф пазар „ Ипотечни заеми “ в Банка ДСК. 
България изостава от ден на ден от Румъния по стандарт на живот
България резервира за поредна година своето последно място в Европейския съюз по стандарт на покупателната дарба. От данните на Евростат се вижда, че цената на стоките и услугите, които българите могат да си разрешат с приходите си, е 64% от междинното за Европейския съюз равнище.
Дълг за заплащане на пенсии? МВФ предизвестява за проблеми в България
Шестте парламентарни вота в последните три години доведоха до рязък растеж на пенсиите в България. Така през 2024 година страната се намира в обстановка, в която би трябвало да дофинансира системата с над 10 милиарда лева, или половината от нужната сума за покриване на пенсиите. А това съставлява все по-голяма фискална тежест за страната, която може би ще би трябвало да се покрива с вземането на нов дълг или отказването от други по-продуктивни разноски. Това показва Международният валутен фонд (МВФ) в собствен нов разбор, отдаден на пенсионната система.
Търговците в България не знаят по какъв начин да се приготвят за еврото
Търговците на нехранителни артикули в България всеобщо не са готови за възможната промяна на валутата от лев в евро. Те имат потребност и от призната нормативна база, с цел да знаят какво и по какъв начин да трансформират. Проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни артикули в България демонстрира, че половината от фирмите нямат задоволително информация какви промени би трябвало да внедрят в фирмите си.
Инфлацията в България остава на 2 пункта от еврозоната (графика)
България продължава да се приближава до допустимия инфлационен аршин за влизане в еврозоната, само че прекомерно постепенно. Към края на месец май индикаторът остава на 2 пункта от допустимата цел. Това демонстрират данните за средногодишната инфлация за интервала юни 2023 – май 2024 година на европейската статистическа работа Евростат.
„ Предстоят провокации “: Еврокомисията уточни слабостите на българската стопанска система
Европейската комисия насочи четири съществени рекомендации към България в посока повишение на конкурентоспособността и устойчивостта на българската стопанска система. Всички те са част от постоянния отчет на Европейска комисия, част от Европейския учебен срок.
При нарушавания вложители ще връщат държавната помощ на Национална агенция за приходите
Инвеститорите, които получат държавна помощ по линия на документи за инвестиция Клас А и клас Б, само че не изпълнят отговорностите по договорите си, ще би трябвало да върнат средствата на страната. Това гласят оферти за промени в Закона за поощряване на вложенията, направени от Министерство на нововъведенията и растежа и оповестени за публично разискване.
МФ анулира промените на Асен Василев при одита на евросредствата
Министерството на финансите анулира част от промяната на някогашния финансов министър Асен Василев в организацията, която одитира средствата от Европейския съюз. Ведомството е разгласило за публично разискване план на изменение на постановлението. Промените касаят напълно това кой може да бъде директор на организацията.
Върховен административен съд дефинитивно стопира реорганизацията на столичния бул. „ Патриарх Евтимий “
Реорганизацията на бул. „ Патриарх Евтимий “ би трябвало да бъде прекъсната, реши дефинитивно Върховният административен съд. Магистратите оставят в действие разпореждането на Административен съд София – град от май месец тази година. Тогава той постанови, че не са спазени избрани процедурни правила и че липсва настоящ общоприет проект за организацията на придвижването.
Кабинетът отчуждава парцели за огромни жп планове на НКЖИ
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ получава няколко парцела в разнообразни региони на страната, тъй че да бъдат задвижени някои от огромните инфраструктурни жп планове. Някои от терените се отчуждават, с цел да продължи модернизацията на жп направленията, а други се дават безплатно. Решенията са взети на днешното съвещание на служебния кабинет.
Министерство на здравеопазването избра строителите на 6-те бази за медицинските хеликоптери
Министерството на здравеопазването (МЗ) избра изпълнителите, които би трябвало да изградят шестте оперативни бази в страната за новите медицински хеликоптери. Пет от базите – в София, Плевен, Сливен, Търговище и Монтана – ще се строят от еднакъв реализатор – консорциум, който вземат участие две компании с опит в строителството и планиране на пътища. Само тази в Пловдив ще се извършва от друга компания.
OMV трансформира фокуса си и се ребрандира
Австрийската енергийна група OMV, която е показана с верига бензиностанции в България, се ребрандира. Компанията трансформира корпоративната си еднаквост на всички пазари, на които оперира, а повода е смяната на стратегическия си фокус – към устойчивата сила, устойчивата подвижност и устойчивият метод на живот.
„ Хювефарма “ откри цех за произвеждане на ваксини
„ Хювефарма “ откри нов цех за произвеждане на ветеринарни ваксини Разград, където се намира и един от заводите на дъщерната ѝ компания „ Биовет “. Всъщност това е една от най-големите индустриални компании в България с над 70 години история, обичаи и експертиза в региона на биотехнологиите.
Eldrive се разраства с 15 млн. евро инвестиция от Европейска банка за възстановяване и развитие
Водещият районен оператор на точки за зареждане в България, Литва и Румъния – Eldrive – продължава да притегля вложения. Този път те идват от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която е решила да вложи 15 милиона евро в Eldrive Holding GmbH.
„ Нямаме време “: БРАИТ отново пробва да стане работодателска организация
На ход е петата индустриална гражданска война, която има капацитета да трансформира до неразбираемост освен стопанската система и метода на живот на всички ни. България също по този начин е на кръстопът и от постоянно догонваща в този момент има късмет да се трансформира в водач – с помощта на мощния си софтуерен бранш и новаторския си капацитет. Стига обаче да хване вятъра на смяната.
Кой ще купи „ Нова “ и Vivacom? Според Bloomberg предложения се чакат през юли
Инвестиционният фонд BC Partners, който държи контролния пакет акции в United Group, е изискал необвързващи предложения за източноевропейския си бизнес. Такива се чака да дойдат през юли, а измежду играчите, до които е изпратено питане за интерес, попадат притежателите на A1 и на Yettel. Това оповестиха пред Bloomberg хора, осведомени с въпроса.
Нов къмпинг за 4 млн. лева стартира да се строи в „ Белчин бани “
В курортен комплекс „ Белчин бани “, край самоковското село Белчин, следва да бъде изграден нов къмпинг. Той ще носи името „ Поларис “ и се чака да бъде подготвен след две години, сподели за Economic.bg Соня Върбанова от „ Енерджи делта “ ЕООД, вложител в плана. Компанията е част от групата „ Синергон холдинг “ АД.
Българската „ Сирма Груп “ се уголемява с придобиване в Румъния
Българският софтуерен разработчик „ Сирма Груп Холдинг “ заяви в петък, че се е съгласил да придобие 51% дял в румънската компания за разработка на програмен продукт RoWeb Development.
Постфактум Комисия за защита на конкуренцията благослови договорката сред Спас Русев и „ Булсатком “
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) действа със свое лично движение – от време на време нетипично бързо в подтекста на тежестта на обсъжданите покупко-продажби, различен път необяснимо постепенно. Едно от последните ѝ решения, взето на 13 юни 2024 година, не просто идва година и половина след стартирането на производството, само че и отразява от дълго време несъществуваща реалност.
Sameday желае да придобие маджарски съперник
Румънската куриерска компания Sameday, която оперира в България и Унгария, желае да придобие унгарската логистична компания Furgefutar.hu. Това излиза наяве от подаденото заявление за утвърждение на концентрацията в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).
София се изкачва в класацията за най-скъпите градове за чужденци
София се изкачи с шест места в класацията на Marcer за най-скъпите градове за чужденци. Българската столица заема 163-ро място от общо 226. Една позиция над нея е японският град Нагоя, който се срутва с 48 места в класацията. На 164-то място, или с една позиция под София, пък е Лимасол, Кипър, който се изкачва с две позиции тази година.
Над 80% от българите не са ангажирани с работното си място
81% от чиновниците в България извършват работните си отговорности, без да влагат изпитание и сила в тях. Съответно едвам 19% се усещат в действителност ангажирани с компанията, в която работят, демонстрират данни от изследването State of Global Workplace, направено от Gallup.
Тръгна програмата за саниране на блокове в Стара Загора, Кюстендил и Перник
Дългоочакваните милиони по Фонда за обективен преход вече стартират действително да доближават до засегнатите въглищни райони в България. Вчера, 18 юни, бе отворена първата процедура по програма " Развитие на районите " 2021 – 2027, която е за енергийна успеваемост на здания. Средствата би трябвало да трансформират засегнатите от зеления преход региони – Стара Загора, Кюстендил, Перник и прилежащите общини към тях.
Малките и междинни предприятия не трябва да изостават в зеления преход
Малките и междинни предприятия (МСП) имат потребност от повече информация и информираност за опциите, които могат да получат от финансовите принадлежности по Зелената договорка. Енергийната рецесия не съумява да засегне тези бизнеси, които към този момент са приложили и усвоили зелени решения. Други обаче, които са изостанали в този развой, е трябвало да усилят цените на главните артикули и услуги, с цел да продължат напред. Част от тях обаче към този момент са подготвени да стартират да работят и да усвоят зелената вълна.
Кои са компликациите пред затварянето на една въглищна мина?
Зеленият преход е голямо предизвикателство, само че Словения е добър образец, макар че към момента е във етапа на обмисляне. Това съобщи Бощян Крайнц, шеф на Енергийната организация на района Савинска, Шалешка и Корошка (Институт KSSENA) в Словения.
Европейските фондове компенсират последствията от зеления преход в България
България стартира по-бавно своя зелен преход и има потребност да го форсира, а европейските фондове ще компенсират отрицателните последствия от него. Това съобщи Агнес Монфре, началник на отдела за политиката на доближаване в България, Унгария, Словения в Генерална дирекция „ Регионална и селищна политика “ на Европейската комисия. Тя взе участие в уебинара „ Разширяване на опциите “, част от проекта „ Преход на опциите “, съфинансиран от Европейския съюз.
Столична гимназия построява Център за високи достижения за 3.4 млн. лева
Пет нови лаборатории, ремонт на образователната топлоцентрала, съоръжение на зала за образование с съвременни технологии. Това са част от дейностите, които възнамерява столичната Професионалната гимназия по превоз и енергетика „ Хенри Форд “ (ПГТЕ). Крайната цел е основаването на Център за високи достижения по екотранспорт и енергетика, в който ще бъдат вложени над 3.4 млн. лева, обезпечени от Националния проект за възобновяване и резистентност, оповестяват от пресцентъра на МОН.
Нискотарифната самолетна компания Lufthansa City Airlines ще лети до България
Новата нискотарифна самолетна компания Lufthansa City Airlines ще извърши първия си полет на 26 юни. Фокусът ѝ е върху реализирането на свързващи полети за компанията майка от главните ѝ центрове във Франкфурт и Мюнхен.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР