Високоволтовата лаборатория на Електроразпределение Север във Варна е единствената лицензирана

...
Високоволтовата лаборатория на Електроразпределение Север във Варна е единствената лицензирана
Коментари Харесай

Международно призната високоволтова лаборатория на ЕРП Север работи във Варна


Високоволтовата лаборатория на Електроразпределение Север във Варна е единствената лицензирана сходна лаборатория в България. В нея висококвалифициран екип прави тествания върху кабели, изолатори, трансформатори, прекъсвачи, защитни средства като диелектрични ръкавици, изолиращи щанги, указатели за напрежение и други. Изпитанията се правят за да потвърдят надеждността на оборудванията и средствата за отбрана в случаи на работа напрегнат или при пренапрежения, генерирани от мълнии и превключващи интервенции в енергийната мрежа. В активността на предприятията, които се възползват от предлаганите в лабораторията профилирани услуги, тестванията на оборудванията и техните детайли са от първостепенна значимост, защото в основата на безвредната, надеждна и ефикасна работа стоят предварителната защита на риска и повишението на личната и на сигурността на електроенергийната система като цяло.

Високоволтовата лаборатория на ЕРП Север е лицензирана от Българска работа за акредитация (БСА) и е единствената в България с широкоообхватен лиценз за високоволтови изпитвания. Самата БСА е пълновръстен член на Европейската организация за акредитация (ЕА) от 2001 година, на Международната организация за акредитация на лаборатории (ILAC) от 2016 година и на Международния акредитационен конгрес (IAF) от 2016 г, което подсигурява интернационалното признание на резултатите от тестванията осъществени в лабораторията.

Оборудването на лабораторията включва три високоволтови изпитателни уредби – Високоволтова изпитвателна уредба за изменчиво напрежение - 10 кV и непрекъснато напрежение - 15 кV, Високоволтова изпитвателна уредба за изменчиво напрежение - 700 кV и Високоволтова изпитвателна уредба за импулсно напрежение - 2000 кV, закупени от немската компания TUR Dresden (Завод за трансформатори и рентгени Дрезден). Електрическите изпитвания се правят при особено симулирани условия на средата, съответстващи на предмета на изпитване и условията на интернационалните стандарти.

Лабораторията във Варна е несъмнено най-атрактивната част от профилираните уреди на ЕРП Север. Сградата, в която се намира тя, е част от живата история на електрификацията на Варна - в нея преди повече от 100 години е проработил първият дизелов генератор, захранващ с сила града. Съхранената истинска фасада на постройката пази загатна за тези отминали времена, само че цялото съоръжение в нея е изцяло модерно.

Високоволтовата лаборатория е желано място и за посещаване на бъдещи енергетици от механически университети и професионални гимназии по електротехника в Североизточна България. Успоредно със профилираната просветителната част от визитата, младите електроинженери и електротехници стават част и от самобитно електрическо шоу, наблюдавайки проява на волтови дъги и пробив на изолатори. Лабораторията има над 50 клиента в цялата страна, измежду които са електроразпределителни сдружения, техните подизпълнители, компании, които извършват огромни инфраструктурни планове в енергетиката, превоза, пътното строителство, туризма и други браншове на стопанската система.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР