Високото напрежение по оста Обединени патриоти и премиер - президент,

...
Високото напрежение по оста Обединени патриоти и премиер - президент,
Коментари Харесай

Сидеров екслузивно пред БЛИЦ TV: Опасно е Радев да се подвежда за острия тон към Бойко! Възможни са промени в кабинета!

Високото напрежение по оста Обединени патриоти и министър председател - президент, ни даде мотив да потърсим гледната точка на водача на " Атака " Волен Сидеров. С ръководителя на парламентарната група на патриотите беседваме по най-горещите политически тематики. Ето по какъв начин той отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. -Г-н Сидеров, в заплаха ли е стабилността на кабинета в подтекста на различията сред Обединени патриоти?
-Аз тези разминавания, които някои дефинират като скърцания, виждам да ги контролирам и укротявам, тъй като имаме двама вицепремиери, всеки от които кипи в своята област.

Аз като парламентарен човек, който е отвън изпълнителната власт, непрестанно се пробвам да отправям погледа към значимите тематики - тези поради, които ние направихме коалиция с ГЕРБ. А тази коалиция за всички нас беше ясно, че е компромис, който ще носи негативи, тъй като не можеш да влезеш в ръководството и да се радваш на възходящ рейтинг. Това ни беше ясно. Затова в програмните точки, които си поставихме като проект за ръководство, бяха значимите неща свързани преди всичко с повишение на приходите.

Направихме и специфична уговорка в съглашението за непрекъсната работа за увеличение на приходите на хората. Целта е да се гони междинна заплата от 1500 - 1600 лв., да се покачват минималните пенсии.

Да, направихме стъпка, само че не е задоволителна.

Искаме да изравним линията на бедността, която е 321 лв. за т.г. и минималната пенсия съвсем да я изравни.

Това са задания, по които би трябвало да се работи интензивно и погледът ни да не се отклонява от тях.

Имаме също точки в съглашението за ръководство, които са чисто наши, на патриотите. Една от тях е за повишение на сигурността в обитаемоте места. Да има служители на реда във всяко обитаемо място, да се основат и доброволни отряди за отбрана на популацията от набезите на така наречен битова престъпност.

Друга наша задача е да подпомогнем дребния и междинен бизнес, който доста постоянно е затиснат от непознати компании и не може да диша.

- На фона на тези значими задания по какъв начин си обяснявате ревността, която прояви през вчерашния ден Валери Симеонов във връзка с медийната интензивност на Вътрешна македонска революционна организация?
- Аз съм срещу тези разправии през медиите. Това са въпроси, които се слагат на политическия съвет на обединението и се разискват.

Освен това като човек работещ с медии се ангажирах да уравновесявам тази политика, тъй че да няма недоволни.

Винаги може някой да е малко неудовлетворен, че различен от друга партия се е изявил по някоя телевизия. Идеален баланс мъчно може да има, само че аз се ангажирах и го споделих на Каракачанов и Симеонов, че мога да реализира баланс, без да нарочваме, очерняме или слагаме щемпел на пиара, който е нает да прави тази работа.

Ревността през медиите не е естествена и позволена. По тази причина работя, с цел да престанат разговорите на сътрудниците през медиите.

- Има ли спор сред Симеонов и Каракачанов, които на няколко пъти сблъскаха гледните си точки?
- Виждаме някои знаци на разминаване, да кажем референдума.

Каракачанов подмятна една тематика, която съгласно беше имитация на Българска социалистическа партия, да се направи референдум за еднополовите бракове. Симеонов реагира остро. Каза че това е харчене на пари и не би трябвало да се прави.

По този въпрос може да се дискутира. Ако ще се вършат референдуми, аз мога да прибавя една точка - " за " или " срещу " са хората да се дават военни бази на непозната страна гратис. От 2006 година сме дали 4 военни бази на Съединени американски щати, а не на НАТО.

В същото време Съединени американски щати желае да купуваме техни самолети и да дадем 1.5 - 2 милиарда лв.. По тези тематики аз бих могъл да съм техен консултант, тъй като съм с по-голям парламентарен стаж от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация взети дружно.

Хубаво ще бъде, в случай че Симеонов и Каракачанов се вслушат повече в това, което им споделям, тъй като съм най-патилия от тях в политиката.

- Как гледате на изявлението на Валери Симеонов, че на идващите парламентарни избори Обединени патриоти могат да се явят с обособени листи за народни представители?
- По принцип всичко е допустимо, само че тогава си задавам въпроса - за какво бяха положени толкоз старания, с цел да се направи това обединяване? Аз персонално поставих най-вече старания и направих най-вече взаимни отстъпки, мога да Ви уверя в това.

Като най-опитен всред тях бях сигурен, че това обединяване ще докара до доста по-голямо разширение на електоралната ни база. Така и стана. На президентските избори ние получихме един прекрасен трети резултат.

За първи път патриотична групировка се подреди на трето място на подобен тип избори. На парламентарните избори изпреварихме Движение за права и свободи въпреки и с мъничко.

Ето го резултатът от обединяването!

Ако няма предварителни избори, идващите подред за изборите за евродепутати напролет на 2019 година Това са доста сложни избори. Ако на тях отидем разединени, съм сигурен, че Обединените патриоти няма да имаме нито един собствен представител в Европарламента.

Ако на тези избори не отидем обединени, то резултатът ще е нулев за трите партии.

- Споменахте предварителни избори. Смятате ли ги за вероятни?
- Всичко е допустимо. Ако продължава да се приказва и спори през медиите, сътрудниците ми да издребняват за това какво правила пиарката и кой ходил по малките екрани и изнервянето продължи, аз не знам до каква степен може да стигне.

Полагам всички старания да не се стигне до разпад, само че всичко зависи от здравия разсъдък на двамата ми сътрудници, които са в изпълнителната власт. Ако някои от тях не може да се оправи с изпълнителната власт, дано да го каже ясно - не ми се отдава, не съм на мястото си, дай да забележим за различен представител на патриотите. И това е допустимо, в случай че би трябвало да освежим и възобновим нашето наличие в изпълнителната власт.

- Т.е. допускате промени в държавното управление?
- Защо не? Това е изцяло обикновено. За мен е значимо да не се разпадне патриотичната коалиция преди всичко, и второ да не се разпадне огромната коалиция, тъй като това би могло да докара до неприятни резултати и за трите ни партии - " Атака ", Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ.

Хайде, " Атака " ще се оправи. Ние сме били погребвани нееднократно и невъднъж сме оживявали, само че няма да можем да реализираме подобен мощен резултат, какъвто реализираме с третата си позиция в Народното събрание.

- Остри реплики прехвърчат освен сред патриотите, само че сред президента и премиера. Във война ли са двете най-важни институции в страната?
- Аз имах опция да кажа за едногодишното ръководство на президента Радев, че той към момента не е построен като политик. Има качества, само че той не е бил в оперативната политика, а е бил боен човек. Това е напълно друго като настройка и нрав.

На Радев му липсва тази политическа зрялост, с която той, а не посредством неговите съветници, да стигне до извода, че борбата сред институциите в една страна като България единствено й вреди. Вреди не на политическата мощ ГЕРБ или Обединени патриоти, а на България като цяло.

Да се разправят между тях министър председател и президент в миг, в който България е посочена като поле на непоклатимост, като фактор, който стартира да играе геополитическа роля макар опитите на някои анализатори да го иронизират, само че по този начин или другояче е реалност. Ние имаме неповторим късмет да работим за основаване на една икономическа зона.

Само си представете православни страни като България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Черна гора, плюс страните от някогашна Югославия и от Вишеградската четворка да работят дружно. Очертава се съвсем една трета от Европа.

Ако тази икономическа зона стане удобно място за вложения изобщо няма да ни пука, че някой ще каже, че сме на две или три скорости. Ние ще сме в първите скорости, тъй като ще сме доста забавни за вложения от страна на Китай, Индия, Близкия Изток и от Турция, която е доста мощна стопански страна.

Аз виждам това обединяване в една свободна зона. Има съответните юридически детайлности в Европейски Съюз, само че има хора, които биха могли да осъществят тази концепция, това е въпрос на дипломация.

Парадокс е, че с най-близките си съседи не работим рационално, а гледаме към далечни страни като Съединени американски щати, Русия и Англия. Интересуваме се доста повече от Бреакзит, в сравнение с от това какво става в Сърбия, Македония, Гърция или Румъния.

Ние не си познаваме съседите, а какво ще стане, в случай че стартираме да работим дружно? Ще бъдем един мини тигър стопански, тъй като ползата ще бъде доста огромен и ще бъде нова фаза в развиването на Балканите.

Имаме този късмет в този момент и Борисов е този, който може да го осъществя, тъй като направи сполучливи стъпки в тази посока.

- Казахте, че президентът не е зрял политически. Възможно ли е Радев да преодолее егото си, да протегне ръка към Борисов и двамата дружно да реализират по-големи триумфи във външната политика в името на България?
- Това е наложително!

Вредно е за страната президентът да атакува премиера, а той да му дава отговор в миг, в който можем да създадем огромни стъпки в геополитиката.

Тези заяждания са толкоз дребнави, че не отива на един президент да го прави. И аз считам, че би трябвало да си направи явен самокритичен разбор и да не се подвежда по съветниците си да заема остра позиция.

На неговия настойнически кръг може би им се коства, че когато Радев е по-радикален, то хората обичат тази радикалност и рейтинга му се подвига. Може да наподобява по този начин, само че стратегически не е по този начин.

Аз съм минал през радикалност и през по-меки етапи на политическата си кариера и знам доста добре, че тази радикалност се харесва на избран кръг от хора, само че като цяло българският народ не е коренен и не обича острите дейности, които са ориентирани отвън спокойствието, реда и положителния звук.



Моят съвет към Радев е, че не би трябвало да се подлъгва по тази първосигнална реакция. Сигурно има такива, които са му се обадили и са му споделили: " Ей, виж по какъв начин го сподели! Браво! ". Радев да не се подвежда по такива гласове, тъй като мен такива гласове са ме подвеждали.

Това към което желая да насоча погледа на моите двама сътрудници от Патриотите, е да мислим непрестанно по тази причина, че огромна част от българския народ към момента не живее добре, а доста оскъдно и нищожно, с доста тъга. Това би трябвало да ни е в мисълта по през целия ден, а не тематики, които не са тематиките на народа.

- Благодаря!
- Благодаря! Успех на БЛИЦ!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР