Високопоставен руски правителствен служител повдигна въпроса за възможността Москва да

...
Високопоставен руски правителствен служител повдигна въпроса за възможността Москва да
Коментари Харесай

Русия заяви, че може да унищожи западни спътници

Високопоставен съветски държавен чиновник повдигна въпроса за опцията Москва да смъкна западни спътници, които се употребяват за подкрепяне на военните старания на Украйна, до момента в който Русия продължава акцията си за бомбардиране на украинската инфраструктура, съобщи „ Ройтерс “.

Ако опасността бъде осъществена, това неизбежно ще породи опасения за ескалация на осеммесечния спор и риск от директна борба сред Русия и Запада.

Нямаше незабавна реакция от страна на Съединените щати или комерсиалните снабдители на спътници.

Константин Воронцов, почитан чиновник на съветското външно министерство, съобщи, че потреблението на западни спътници за подкрепяне на военните старания в Украйна е „ извънредно рискова наклонност “.

„ Квазигражданската инфраструктура може да бъде законна цел за ответен удар “, сподели той пред Първия комитет на Организация на обединените нации, като добави, че потреблението на такива спътници от Запада в поддръжка на Украйна е „ провокация “.

„ Става дума за присъединяване на съставни елементи на гражданската галактическа инфраструктура, в това число комерсиална, от страна на Съединени американски щати и техните съдружници във въоръжени спорове “, сподели Воронцов.

Той не загатна съответни сателитни компании, макар че по-рано този месец Илон Мъск съобщи, че неговата ракетна компания SpaceX ще продължи да финансира интернет услугата Starlink в Украйна, базирайки се на нуждата от „ положителни каузи “.

Русия разполага с нападателен галактически капацитет – както и Съединените щати и Китай. През 2021 година Русия изстреля противоспътникова ракета, с цел да унищожи един от личните си спътници.

През август Москва упрекна Съединените щати в директно присъединяване във войната, откакто Вадим Скибицки, заместник-ръководител на военното разузнаване на Украйна, съобщи пред английския вестник „ Телеграф “, че Киев употребява доставени от Съединени американски щати пускови установки на високомобилната артилерийска ракетна система (HIMARS) въз основа на това, което той назова отлични сателитни изображения и информация в действително време.

Сателитните изображения на зоната на спора, снимани от търговски американски компании за сателитни фотоси, се преглеждат всекидневно в Twitter от специалисти по разузнаване с отворен код, които показват координатите на евентуалните съветски военни уязвимости.
Украйна продължава да има проблеми с електрозахранването 
След като контраофанзивата на Украйна в южната Херсонска област се забави през последните дни заради влажното време и сложния терен, а на изток също нямаше трагични промени, Киев съобщи, че Русия продължава с акцията за заличаване на сериозната инфраструктура преди настъпването на зимата.

Украински публични лица обявиха, че акцията има за цел да пречупи духа на хората да се съпротивляват, като ги лиши от съществени комунални услуги като светлина и топлота – тактика, която съгласно тях е обречена на крах.

Русия твърди, че се насочва към инфраструктурата като част от това, което назовава „ специфична военна интервенция “, с цел да унижи украинската войска и да отстрани това, което съгласно нея е евентуална опасност за личната ѝ сигурност.

Олексий Кулеба, губернатор на Киевска област, съобщи, че регионът, в това число самата столица, е изправен пред 30% недостиг в потенциала си да създава нужната сила след нощните съветски удари.

„ Снощи врагът повреди оборудванията на енергийната инфраструктура на нашия район. Редица сериозни уреди бяха изключени “, съобщи Кулеба във видеоклип в приложението за известия Telegram.

Отделно от това военната администрация на Киевска област съобщи, че районът би трябвало да се „ приготви за изключителни спирания на електрозахранването за неустановен интервал от време “ поради ударите.

Украинският мрежови оператор „ Укренерго “ заяви, че електропреносната мрежа в Централна Украйна е била наранена през нощта и че са вероятни по-нататъшни ограничавания в електроснабдяването.
Призив за понижаване на потреблението
През последните седмици Русия употребява въздушни удари, ракети и създадени в Иран безпилотни самолети, с цел да ускори ударите си против украинската инфраструктура, оставяйки милиони хора без електричество или отопление, а от време на време и без вода, за дълги интервали от време.

Олександър Старух, губернатор на южната Запорожка област, съобщи, че съветски снаряди са блъснали покрайнините на града през нощта и са унищожили неизяснен инфраструктурен обект.

Украинските военни обявиха, че към две дузини създадени в Иран дронове „ Шахед-136 “ са се насочили към южната част на страната, откакто са изхвърчали от Крим, който Русия анексира през 2014 година

Силите за противовъздушна защита са свалили три над Николаевска област, 15 над Одеска област и още един над Виницка област, оповестиха военните. Украинските военновъздушни сили оповестиха в Telegram, че са свалили съветски военен хеликоптер Кас-52 и военен аероплан Су-25 в южната част на страната в четвъртък сутринта.

В късно вечерно послание към нацията в сряда украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е провел среща с представители на държавното управление, с цел да разиска енергийната рецесия.

Той прикани хората към този момент да лимитират потреблението на електрическа енергия.

„ В доста градове и райони на Украйна се случват спешни спирания на електрозахранването и потреблението на електрическа енергия би трябвало да бъде лимитирано “, сподели той.

„ Но всички ние би трябвало да помним едно нещо: нужна ни е победа над Русия и в енергийната сфера “.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!19ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 27.10.2022, 18:14
27.10.2022, 18:05
27.10.2022, 17:29
27.10.2022, 17:00
Последни публикации-27.10.2022, 18:58-27.10.2022, 18:14-27.10.2022, 18:05Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР