Висококвалифицираните кадри в производството гонят по заплати IT индустрията. Това

...
Висококвалифицираните кадри в производството гонят по заплати IT индустрията. Това
Коментари Харесай

6500 лв. заплата. Кои са щастливците?

Висококвалифицираните фрагменти в производството гонят по заплати IT промишлеността. Това важи и за Пловдив като мощно развъртян промишлен център. Най-очевидната причина е, че търсенето е по-голямо от предлагането.

" Ако допреди 3-4 години заплата към 3000 лв. беше допустима за един добре дипломиран инженерен кадър, сега равнището към този момент е към 5000 лв. ", коментира   Пламен Панчев, изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона ", представен от Българска национална телевизия.
-->
Над 200 са фирмите в ТИЗ край Пловдив, където от ден на ден се търсят инженери и оператори-техници. За да задържат положителните си експерти, предприятията обезпечават все по-конкурентно възнаграждение, счита той.

Има и още една наклонност - доста от фирмите към този момент са с висока степен на автоматизация на производството и нямат потребност от елементарни „ бачкатори “ на поточните линии, а от експерти, които да командват машините.

" Вярваме, че сме взели вярната посока и тя е напълно в нововъведения и технологии, които вършат по този начин, че да можем да произвеждаме повече и по-лесно. Това, естествено, стартира да трансформира и профилите на чиновниците, които работят във фабриките, и в действителност търсим от ден на ден пълномощия ", добавя Мариела Димитрова, специалист " Управление човешки запаси " в един от заводите в ТИЗ.

В момента работа в промишлеността край Пловдив има както за нискоквалифицирана работна ръка, по този начин и за експерти. В най-голямата платформа за разгласи да вземем за пример се виждат вакантни позиции за умел инженер мехатроника и автоматизация, за чиито познания и умения компанията е подготвена да даде месечна заплата сред 3500 и 6500 лв..

Търсят се още старши машинен инженер с месечно трудово заплащане 5000 лв., експерт продажби, само че с обучение в региона на биология, физика или химия, за 4000 лв., машинен инженер и инженер-конструктор (металообработка) за 3800 лв., хладилен механик със заплата сред 2500 и 3500 лв. нето, сервизен инженер CNC машини - 3500 лв., и така нататък

Заплащането на инженерните фрагменти в производството се покачва с към 10-15 % всяка година, само че към момента не може да доближи възнагражденията на високоспециализираните IT експерти в частния бранш, изяснява Светлин Илиев, ръководител на Европейския дигитален иновационен хъб " Тракия " и член на борда на шефовете на Европейската организация по киберсигурност. Заплатите са разнообразни и в обособените райони на страната.

" IT експерт в община може да получава и към 900-1000 лв. чисто, само че в случай че той работи в огромна интернационална компания и в действителност има доста търсени умения, възнаграждението умерено може да стигне до 15-20 хиляди на месец ", сподели още Светлин Илиев пред Българска национална телевизия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР