Високите температури по време на Олимпиадата в Токио станаха тема

...
Високите температури по време на Олимпиадата в Токио станаха тема
Коментари Харесай

Защо лятото е призрачен сезон в Япония?

Високите температури по време на Олимпиадата в Токио станаха тематика за публикации и разбори по целия свят. Всъщност събитието може да се окаже едно от най-горещите и влажни в историята на Игрите.

Миналата седмица актуалният тенисист номер 2 в света Даниил Медведев съобщи, че топлината и влажността са " едни от най-лошите условия ", при които е играл, като даже попита кой ще бъде виновен, в случай че почине.

Други спортисти са виждани да обличат ледени жилетки, да се покриват с мокри кърпи и да се заливат с вода след съревнование. Но температурите и високата мокрота, които сега нападат столицата, не са необикновени.

Японските лета са известни като лепкави и потни, а за доста японци - и призрачни.

Приятели се събират в къщи с духове, отиват на кино за ужасяващи филми или посещават гробища след настъпване на тъмнината - всичко, в опит да се изплашат и буквално да получат тръпки. Вероятно по този начин забравят за жегата.

С повдигането на живака се подвигат и мъртвите

С покачването на температурите в Япония се счита, че границите сред света на живите и този на мъртвите са най-тънки и юреите (духове) могат да преминат. Лятото в страната на изгряващото слънце е белязано от фестивала Обон (или единствено Бон), който нормално се организира в средата на август.

" Обон е будистки фестивал на мъртвите, в който се почитат духовете на умряли членове на фамилията и предците "  обяснява за CNN Йошико Окуяма, професорка по японознание в университета в Хавай. Според Окуяма фестивалът се основава на будистка приказка, в която един от учениците на Буда, Мокурен, научава, че умрялата му майка се е озовала в пъкъла. След това той прави гала, с цел да избави душата й. 

" Този ​​будистки мит в последна сметка се трансформира в традицията Обон - време за осъществяване на панихида за духовете на умрелите членове на фамилията ", споделя тя.

" Казват, че духовете се връщат от анойо (духовния свят) в конойо (света на живите), с цел да участват на фестивала с живите. "

По време на Обон фамилиите се събират, с цел да отдадат респект на своите умряли близки, да палят огньове, да почистват гробовете, да танцуват бон-одори, да ядат и пият. Смята се, че в случай че фамилията се грижи за духовете, членовете му могат да преминат спокойно в отвъдния свят.

В подмяна на грижите мъртвите обезпечават отбрана на своите живи родственици. Но в случай че за покойника не се поставят грижи или е умрял по принудителен метод, духът му може да се върне с неодобрение.

" Смята се, че даже духовете на мъртвите, които към момента не могат да почиват в мир, ще ни посетят! Естествено, няма по-добро време от лятото, с цел да приказваме за свръхестествени феномени. "

Страшни истории

Има и друга причина, заради която лятото е призрачно време в Япония. Смразяващи призрачни истории постоянно се описват през горещите месеци и това е традиция, зародила много преди изобретяването на климатиците за изстудяване.

" Психологически, да бъдеш уплашен, може да помогне краткотрайно да забравиш смъртоносните горещини на лятото в Япония ", споделя Окуяма.

Според Оригучи Шинобу (1887-1953), академик по японска фолклористика, театрите Кабуки стартират да извършват призрачни истории през лятото. Това са по този начин наречените судзуми шибай (охлаждащи пиеси), зародили през интервала Едо (1603-1868 г.).

" Оригучи откри, че в селските общности обичайно се извършват страшни приказки и че Кабуки е възприел този бит ", изяснява Окуяма.

Един от най-известните образци за тези смразяващи костите пиеси е " Йоцуя Кайдан ". Написана от драматурга Цуруя Намбоку IV през 1825 година и приспособена за голям брой филми, историята е съсредоточена към мъж на име Йемон, който убива брачната половинка си Ойва.

Обезобразена от отрова, тя се връща като орион или злопаметен фантом, с цел да търси отмъщение.

Нейният външен тип - облечена в бяло погребално кимоно и с дълга, тънка, черна коса, покриваща неясно лице - се трансформира в архетип на японския смут през вековете.

" Съвременните медии като филмите следват традицията на судзуми шибай, като пускат нови истории за призраци по това време на годината ", разяснява Окуяма. 

Дори през днешния ден горещото японско лято е неразривно обвързвано с призрачните събития. Филми на ужасите се прожектират в кината, по малкия екран са планувани страшни излъчвания за призрачни феномени - в това число за хипотетична призрачна телефонна кабина в парк в Токио, а къщите, за които се приказва, че са населявани от духове са цялостни с хора, търсещи смразяващи страсти.

Къщи на ужасите

Превърнати в атракция още от 1830 година, подобен вид къщи са известни в Япония, като последните години се следи скок на посетителите, написа CNN. В тях може да чуете тракащи влакове или да ви атакуван призраци от чаршафи. Ще се натъкнете на огромни кървави петна и реалистични подиуми.

Японците обаче акцентират, че това забавление не е за хора със слаби сърца.

900-метровият лабиринт на болнична тематика  " Супер заплашителен лабиринт на страха "  във Фуджи например разполага с пространства като " разлагаща се морга ", където са разпръснати елементи от човешки тела и кръв. Друг сходен атракцион има плашеща история, защото построен в изоставена гимназия, в която възпитаник се е самоубил. Посетителите изследват терена с фенерче, а ужасите им се случват изведнъж.

Според японците крещенето е средство за облекчение на напрежението, което е също толкоз положително, едвам поемете надълбоко въздух. Съгласни ли сте с тях?
 
Първата японска фотожурналистка продължава да снима и на 105 години
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР