Висок корупционен риск при обществените поръчки констатира Български институт за

...
Висок корупционен риск при обществените поръчки констатира Български институт за
Коментари Харесай

Индекс на корупционния риск поставя удивителен на обществените поръчки

Висок корупционен риск при публичните поръчки установи Български институт за правни начинания . Констатациите са изведени на база на разбор на практиката на Върховен административен съд, Комисия за защита на конкуренцията, АДФИ, Сметна палата, както и рекомендации от интернационалните организации.

Пилотното тестване на Индекса на корупционния риск е основано върху представителна извадка от общо 166 процедури . Извадката е изтеглена посредством инцидентен асортимент от общо 1224 процедури, оповестени в интервала 01.01.2020 година - 30.06.2023 година, чийто предмет са строителни действия и са на обща планирана стойност 2.73 милиарда лв.. В обсега на разбора влиза възлагането на строителни действия от регионалните центрове. Поради представителния темперамент на извадката резултатите могат да бъдат отнесени към всички поръчки за строителство, които са възлагани от 28- те регионални центрове в България посредством ЦАИС ЕОП. Попадналите в извадката процедури са на обща стойност 259,9 милиона лв..

Биляна Гюрова, шеф на центъра уточни, че когато е създаван показателят, е употребена публично налична информация. Индексът е сложен и не значи, че са осъществени някакви закононарушения, а демонстрира неприятните практики. Надяваме се този показател да бъде потребен и на ръководещите, акцентира Гюрова. Радостина Ангелова уточни, че на инцидентен принцип са определени 166 процедури. Не дребна част от публичните поръчки са допускани с недобри практики и отклонение от закона, излиза наяве от проучването. Това е сериозна индикация за нарушавания, разясни тя.

Имам проблеми при възлагането. 34% от поръчките или при всяка 3 поръчка има субективизъм на оценката . Често няма и претекстове за оценката. Според Радостина Ангелова най-ниска цена имаме при ¼ от поръчките. Останалите се разпореждат по методика, която комбинира разнообразни критерии. Обществените поръчки в бранш Строителство се разпореждат на стойност до прага на цената на поръчката. В 15% от поръчките има особено условие за подготовка.

Критерият за избран оборот също не се смята за добра процедура . При 12% от поръчките е изисквано 5 години стаж. В 1/3 от процедурите има отстранени претенденти на равнище допустимост. В 1/3 от процедурите има единствено една оферта, а в 61% на финала приключва единствено един претендент. По един или различен метод се стеснява конкуренцията, сподели Радостина Ангелова. Едва 3% от поръчките са прекъснати на съображение липса на конкуренция.
 Европейска комисия: България буксува в битката с корупцията по високите етажи на властта
Европейска комисия: България буксува в битката с корупцията по високите етажи на властта

Какви са заключенията в четвъртия годишен отчет по отношение на върховенството на закона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР