- Вирусен ураган може да се разрази още през есента,

...
- Вирусен ураган може да се разрази още през есента,
Коментари Харесай

Германски учен: Задава се "вирусен ураган"

- " Вирусен вихър " може да се развихри още през есента, предупреждава проф. Александър Кекуле, който е измежду най-авторитетните вирусолози в страната, представен от Дойче веле.   " Липсата на имунитет, занемаряването на защитните ограничения, незадоволителната протекция на рисковите групи - всичко това може да докара през есента до вирусен вихър ", споделя той. Според него пандемията не е злополука, протичаща се в занимателен каданс, а има избухлива динамичност. Проф. Кекуле е на мнение, че най-опасният ни зложелател в този момент е не толкоз вирусът, колкото времето “.

Учените са единомислещи, че новият вирус ще обикаля земното кълбо още години. Броят на новозаразените в тези страни, които взеха съществени ограничения, най-вероятно ще спадне в следващите месеци и поради по-високите температури през лятото, само че пандемията занапред ще се популяризира в разрастващите страни и в южното полукълбо.

Проф. Кекуле предизвестява властта в Германия, че разхлабва прекомерно бързо и с необятна ръка въведените ограничения заради ковид. Той признава, че строгите карантинни ограничения са на път да разрушат обществения, политическия и икономическия живот в Германия, както и че произтичащите от тях отрицателни последствия за човешкото здраве могат да се окажат по-сериозни в съпоставяне със смъртността от пандемията. Въпреки това упорства, че облекчения за контактите сред хората могат да се вкарват едвам когато има надеждна отбрана против заболяването. В скоро време обаче  най-вероятно няма да има нито ваксина или лекарство против COVID-19, нито стаден имунитет.

Институтът " Роберт Кох " също сигнализира, че от три дни насам броят на новозаразените в Германия още веднъж пораства. Общият брой на заболелите от ковид в страната надвишава 166 000 души.

- 20,5 млн. американци са изгубили работата си единствено през месец април - това е рекорден срив на заетостта в Съединени американски щати след Голямата депресия от началото на ХХ век , сочат формалните данни, показани от Министерството на труда и представени от информациноните организации. Безработицата в Съединени американски щати скочи до 14,7%, откакто през март беше 4,4%. Нивото й през април е най-високото в Съединени американски щати след Втората международна война, като надвишава предходният следвоенен показател от 10,8%, регистриран през ноември 1982 г.  Историческият връх на безработицата в Съединени американски щати е 25%, доближат по време на Голяма меланхолия през 30-те години на предишния век.

Миналата седмица 3,2 млн. американци аплайваха за помощи за безработица, с което общията брой на останалите без работа от средата на март до момента възлиза на към 33,3 млн. души или 20% от работната мощ в Съединени американски щати, отбелязва Би Би Си.

Представените през днешния ден данни са следващото доказателство за дълбоката рецесия, която коровирусът аргументи на американската стопанска система, откакто единствено преди два месеца, през февруари, безработицата в страната беше 3,5% - най-ниското равнище за последния половин век. 

- Германският експорт означи през март рекорден срив в историята, откакто коронавирусът засегна мощно международното търсене и ползване. Според формалните данни износът на Германия се е сринал през март с 11,8% по отношение на февруари, когато набъбна с 1,2%, като това е най-големият спад на немския износ от август 1990 година, откогато се води статистика. Вносът пък се е понижил през март с 5,1% и отбелязва максимален спад от януари 2009 година, когато беше световната финансова и икономическа рецесия.

- Португалия регистрира забележителен растеж на новоразазените с ковид, откакто на 2 май стартира да разхлабва рестриктивните мерки, заяви електронното издание " Политико ". В последните три дни управляващите регистрират скок на заболелите, което принуди управляващите настоятелно да припомнят на жителите, че би трябвало да съблюдават разпоредбите за обществена отдалеченост. " Там, където не се съблюдават ограниченията за физическа отдалеченост, за предварителна защита и надзор, се появиха нови огнища на болестта ", изясняват от Министерството на здравеопазването. 

553 новите случаи за последното денонощие, което е скок с 2,06% на инфектираните съпоставено с досегашните приблизително 0,79% новозаболели на дневна база. Португалия съумя относително сполучливо да се оправи с ограничението на разпространяването на болестта, въпреки е покрай Испания - едно от огнищата на ковид в Европа. 

- Китай ще поддържа основаването на комисия под егидата на Световната здравна организация за оценка на " световния отговор " на ковид, само че това ще стане след края на епидемията. Това оповестяват непознати организации, цитирайки китайското външно министерство. Китай е подложен под сериозен настик от обособени страни като Съединени американски щати и Австралия да допусне следствие на огнището на вируса от края на предходната година.  " Оценката би трябвало да бъде дадена намерено, транспарантно и всеобхватно в подобаващ миг след края на епидемията ", разяснява говорителката на ведомството Хуа Чунин. Тя категорично означи, че това не е следствие против Китай, а оценка, която хипотетично ще обхване всички страни по света.

- И Германия влезе в конфликт с Доналд Тръмп за произхода на ковид. Министерството на защитата на Федерална Република Германия и разследващите служби слагат под подозрение изказванията, че вирусът е основан в лаборатория в Китай, както от седмици упорстват Тръмп и държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, писа сп. " Шпигел ". Във вътрешен документ на военното ведомство, направен за министъра   Анегрет Крамп-Каренбауер, американските обвинявания се дефинират като „ обмислен опит за похищение на вниманието “ от неуспехите на администрацията във Вашингтон. Президентът на САЩ се пробва да „ отклони вниманието от личните си неточности и да насочи гнева на американците към Китай “, се споделя в отчета, до който сп. " Шпигел " твърди, че се е добрало. Говорител на Министерството на защитата обаче отхвърля да удостовери съществуването на сходен вътрешен документ.

Твърденията на Тръмп и Помпео за произхода на болестта не получават удостоверение даже от разследващите служби на Съединени американски щати. Преобладава мнението, че коронвирусът има натурален генезис. Китай изрично отхвърля думите на Тръмп и Помпео, като даже държавни медии нарекоха държавния секретар на Съединени американски щати " измамник ".

- Стремглаво се усилва броят на инфектираните с ковид в Русия - за шести следващ ден положителните проби в границите на 24 часа надвишават 10 000. В последното денонощие заболелите са 10 699 души, сочи формалната статистика на управляващите. Вчера обаче беше подложен връх с 11 231 инфектирани с COVID-19. Общият брой на болните към този момент наближава 200 000 души. Жертвите са 1723, а излекуваните - 26 608. По брой на инфектираните Русия се подрежда на пето място в света, като изпревари Германия и Франция, сочат данните на университета " Джонс Хопкинс ".

- Близо 19 000 пандизчии ще освободи условно република Южна Африка поради опасения от разрастването на епидемията от ковид в пандизите. 172 пандизчии и личен състав са регистрирани досега с вируса. От условното освобождение ще се възползват единствено пандизчии с дребни присъди. В пандизите в страната има близо 155 000 души. 

- Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани да бъдат положени всички старания за слагане на завършек на " цунамито от ненавист и ксенофобия ", провокирано от коронавирусната пандемия. " Пандемията продължава да отприщва цунами от ненавист и ксенофобия , търсене на изкупителни жертви - съобщи Гутериш, без да показва съответни страни. - Настроенията против чужденците се ускоряват и онлайн, и по улиците. Разпространяват се антисемитските тайни теории, правят се свързани с COVID-19 антимюсюлмански офанзиви. "

Според генералния секретар на Организация на обединените нации мигранти и бежанци са наклеветени за носители на вируса и лишавани от здравно лекуване. " Трябва да сложим завършек на речта на омразата в световен мащаб, а просветителните институции да учат младежите на " цифрова просветеност ", прикани водачът на Организация на обединените нации.

- Словакия удължи до 27 май контрола по границите поради коронакризата. Дотогава ще остане в действие възбраната за влизане на чужденци, в това число от страни членки на Европейски Съюз, както и наложителна 14-дневна карантина за завръщащи се от чужбина словашки жители. В страната са доказани 1445 инфектирани и 26 умряли от ковид.

- Латвия удължи до 9 юни въведеното поради COVID-19 изключително състояние. От жителите към този момент се изисква и да носят маска в публичния превоз. Някои ограничения обаче стартират да се облекчават. От 12 май се позволяват събирания на групи до 25 души навън при съблюдаване на физическо разграничаване. Възобновява се и работата на културните, развлекателните и спортните обекти.

- Ирландия също възнамерява да стартира да разхлабва ограничаващите ограничения от 18 май.

- Властите в Дания оповестиха, че от понеделник ще отворят отначало комерсиалните центрове.

- Исландия записва двама инфектирани от ковид през вчерашния ден след три дни без никакви нови инфектирани. Това обаче няма да се отрази на плануваното облекчение на ограничаващите ограничения.

По данни на българския действен щаб за битка със болестта, по света има общо към 3,9 млн. регистрирани случая , като нарастването на болни за последното денонощие е с 96 262. Смъртните случаи са нарастнали с 5589 и са достигнали 270 720.

Основно нови инфектирани се откриват в Съединени американски щати, Русия и Англия. В Бразилия за ден има над 9000 нови случая.

На Балканския п-ов: В Турция има към 2000 нови случая за денонощието, в Румъния – 392, Сърбия – 57, Албания и Хърватия са надлежно с 10 и 6 нови случая.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР