Винтове и болтове – тези продукти, които не влизат в

...
Винтове и болтове – тези продукти, които не влизат в
Коментари Харесай

След Амазон и в Германия: магазини без персонал

Винтове и болтове – тези артикули, които не влизат в стилните каталози и не притеглят вниманието на светската хроника, популяризираха по целия свят компанията „ Вюрт “. Днес тя продава по международните пазари всевъзможни артикули, от които се нуждаят майсторите и занаятчиите. Включително винтове, болтове и дюбели – последните са немско откритие, което е познато по цялото земно кълбо.

През последните години компанията „ Вюрт “ направи още една крачка напред – и започва денонощни самостоятелни магазини за своите артикули. През 2018 година порти отвори първият подобен магазин, а през днешния ден те са към този момент 23.

Пазаруване когато и да е

„ Непрекъснатото работно време ни обезпечава по-добра връзка с клиентите. В модерната ера към този момент изчезват класическите часови написания, тъй че от ден на ден майстори и ремонтни бригади работят вечер, нощем или в събота. Моделът ВЮРТ24 обезпечава опция да бъде обслужена и тази група клиенти “, изяснява Матиас Глазер, началник на Отдела за разширение на комерсиалната мрежа в концерна „ Вюрт “. Извън нормалното работно време клиентите получават достъп до над 4500 продукта, а единственото, от което имат потребност за задачата, е едно мобилно приложение. Приложението генерира QR-код, който пък отваря вратите на магазина.

Когато влезе в магазина, клиентът незабавно чува поименно одобрение по високоговорителя. Той може да обиколи комерсиалния обект, да си избере стоките от лавиците, да ги откара с количката до касата и да ги постави върху поточната лента. Там един скенер разпознава всяка обособена стока. Клиентът получава разпечатка от сметката, а когато се включи зелената светлина, към този момент може да напусне магазина. Всички артикули са подсигурени против кражба, тъй че незабавно се включва алармената система, в случай че някой клиент се опита да напусне магазина, без да е сканирал и платил стоката. Разплащането се прави по банков път. Всичко в този „ самостоятелен магазин “ става без личен състав.

На синдикалистите обаче моделът не им харесва изключително, тъй като прави човешкия труд ненужен. Надигат се и други подозрения. Бернд Франке от най-големия немски профсъюз ver.di изяснява: „ Очевидно и „ Вюрт “, сходно на други търговски вериги, опитва с нови, високотехнологични форми на търговия. В Съединени американски щати концернът „ Амазон “ също към този момент тества сходни магазини без личен състав. Мога единствено да мечтая дали по този метод се откриват нови капиталови благоприятни условия за несметно наличните международни капитали или пък развойната работа по такива концепции няма да се окаже нов приоритет на софтуерния тръст “.

Франке се притеснява още, че по този метод „ Вюрт “ към този момент не се интересува от фактори като работното време и в бъдеще ще стартира да редуцира личен състав. А колкото повече " самостоятелни магазини " пораждат, толкоз повече работни места ще отпадат – и в комерсиалния отрасъл ще възникне огромна безработица.

Матиас Глазер от „ Вюрт “ обаче твърди: „ Нашите магазини и отсега нататък ще работят с човешки личен състав в нормалното работно време. Ние доста държим да осигуряваме на клиентите пълноценна консултантска помощ, а за тази цел човешкият фактор не може да бъде прескочен “. Той твърди още, че концернът влага доста време и пари, с цел да квалифицира и преквалифицира своите чиновници, като задачата е да ги задържи на работа.

Синдикалистите са скептични

В концерна са уверени, че 24-часовият самостоятелен магазин има бъдеще. Там даже го назовават „ модел на триумфа “. До края на 2022 година в цяла Германия ще отворят порти 50 такива магазина – двойно повече, в сравнение с са в този момент. Синдикалистът Франке е скептично надъхан.

Според него самостоятелните магазини имат положителни шансове единствено на избрани места: „ Там, където непрекъснато става нещо, по летища, гари и така нататък Може би и в огромните предприятия. Не виждам обаче някой ден те да се трансфорат в същинска опция на сполучливо функциониращи търговски обекти с личен състав. Защото клиентите имат най-различни потребности, които би трябвало да бъдат задоволени. Те търсят високо качество, положително обслужване, способена консултация, пък и удоволствието от самото извършване на покупки. Всичките тези неща не се обезпечават нито от онлайн-търговията, нито от самостоятелните магазини “.

Все отново в последна сметка единствено клиентите могат да решат дали тази форма на търговия ще се наложи или не, обобщава Франке. Те обаче наложително би трябвало да бъдат наясно, че пазарувайки в самостоятелния магазин основават условия за частичното изгубване на търговията на дребно, предизвестява синдикалистът.

Автор Георг Филзер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР