Винаги когато Италия е била в политическа безпътица, технократи са

...
Винаги когато Италия е била в политическа безпътица, технократи са
Коментари Харесай

Супер Марио спасява Италия. Кой е нашият Драги?

Винаги когато Италия е била в политическа обърканост, технократи са спасявали страната. Начинът, по който страната тези дни съумя да прескочи пропастта, да пресече парламентарната рецесия и да се сплоти в името на възобновяване на италианската стопанска система, е поука за родните политици. Защото патовата обстановката след изборите у нас може да бъде аналогична на тази, в която Италия се оказа през последните 3 седмици.

Партийните дразги докараха рецесия

След като междупартийни дразги смъкнаха от власт втория кабинет на Джузепе Конте и седмици наред той не съумя да уговори партията на Матео Ринци, експремиер, да се върне в обединението, страната изпадна в парламентарна рецесия. Опозицията упрекваше ръководещите, че харчат на пакост, с цел да ухажват електората без да вършат нито една промяна. Властта отговоряше, че опозицията е безидейна и не може да сформира различен кабинет.

Политическите престрелки пристигнаха сега, в който Италия удари антирекорда с 92 000 смъртни случая от ковид.

Задаващите се нови парламентарни избори и предстоящите месеци наред стопански безпорядък смъкнаха с близо 10 пунка акциите на миланската борса. Пежо използваха отслабената държавност, с цел да ускорят договорката за сливането с Фиат като в новата компанията мажоритарният дял и ръководството получиха... французите.

Третата по огромните стопанска система в Европа регистрира втория по величина външен дълг в размер на 2,7 трилиона евро и хубавичко уплаши Брюксел, че с следващите си политически препирни ще катурне еврото.

Френският икономист Томас Пикети събра подписите на 100 негови сътрудници, измежду които някогашният белгийски министър Пол Манет и ексунгарският еврокомисар Андор Ласло, с цел да упорстват за анулация на задълженията по италианските държавни облигации, които Европейската централна банка държи в балансите си.  Отписването на бумаги на стойност 415 милиарда евро, което гази всички контракти на Европейски Съюз, изправи на нокти ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард, която изрично отхвърли концепцията, само че за прощален път призна, че в случай че Италия се провали, Европа крепко ще затъне.

Спасителят на еврото

В патовата обстановка президенът на Италия Серджо Матарела привика Марио Драги, харесван от две от огромните опозиционни партии, с цел да му даде последна опция да се опита да сформира държавно управление.

73-годишният топфинансист е по-известен в света, в сравнение с в италианските провинции. На 36 години стана изпълнителен шеф на Световната банка, а в края на предишния век, по времето на Берлускони, се върна в Рим, с цел да направи новото финансово законодателство. Години наред управляваше Италианската централна банка, а след 2011 година застана отпред и на Европейската. 8-годишният му мандат завърши месеци преди коронакризата, а той остана в историята с това, че не подвигна инфлацията, само че избави еврото макар дълговите рецесии и на Гърция, и на Италия. Затова и получи прякора Супер Марио.

Днес той се закле като новия министър председател на Италия като показа кабинета си, в който влизат и технократи, и политици от целия набор. Близо седмичните съвещания на Драги се увенчаха с триумф и единствено крайнодясната партия - " Италиански братя ", няма да поддържа кабинета. След бурни диспути, ръководещите до момента от „ Движение 5 звезди “ също застанаха зад спасителя – финансист.

В 23-членния кабинет на Драги те влизат с 4 министри, най-вече от общо шест подкрепящи го партии. По трима министри имат Демократическата партия, Лигата и " Форца Италия ", а " Италия Вива " и " Свободни и равни " имат по един представител. Тримата представители на партията на Берлускони вземат участие поради опита си в администрацията, само че без портфейл.

Драги разгласи, че главната му цел да е направи кабинет, който да извърши проект за възобновяване на италианската стопанска система, в съотвествие с новия Зелен пакт на Европа. Затова, в новия състав на министрите той остави тези от тях, които добре са си вършели работата, само че не са в икономическия екип. Така Луиджи Ди Майо остава външен министър. Министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе и на опазването на здравето Роберто Сперанца също резервират постовете си. Лоренцо Гуерини остава министър на защитата. Дарио Франческини и отсега нататък ще е министър на културата.

Технократи с проект за възобновяване

Тотална промяна обаче е в икономическия, финансовия и обществен екип. Там той е разположил няколко индивида от опозицията. Джанкарло Джорджети, високопоставена фигура от партия Лига на Матео Салвини, ще бъде новият министър на индустрията. Андреа Орландо от лявоцентристката Демократическа партия ще е министър на труда.

Осем технократи обаче ще бъдат мотора на новите промени.

Гуверньорът на Италианската централна банка Даниеле Франко става финансов министър. Топ-мениджърът Виторио Колао ще дава отговор за нововъведенията и развиването на цифрови технологии. Това е индивидът, на който предходното държавно управление на Конте разпореди да създаде проект за възобновяване на стопанската система след пандемията, само че по този начин и не се възползва от създаването му.

Италия към този момент ще има и чисто ново министерство на екологичния преход, а отпред застава различен технократ- Роберто Чинголани, почитан физик и специалист по осведомителни технологии. Бившата шефка на Конституционния съд Марта Картабия, която също е технократ, оглави министерството на правораздаването, с цел да направи новите промени в законодателството, свързани с дигитализацията и високите технологии.

Програмата Драги - по Зеления пакт

Драги разгласи, че още идната седмица ще показа програмата си в Народното събрание и в двете камари ще има избор на доверие. Той обаче ще е по-скоро фиктивен, тъй като е ясно, че болшинството към този момент е обезпечено.

В програмата се чака Драги да покаже по какъв начин възнамерява да издърпа Италия от пандемията и по какъв начин счита да похарчи над 200-те милиарда евро европейски средства за възобновяване на изпадналата в криза стопанска система.

След като години наред работи в поддръжка на еврото в кабинета си във Франкфурт Марио Драги се изправя още веднъж пред същата задача, само че към този момент в премиерския кабинет  в Рим. Стабилизирайки Италия, той ще укрепи цялата еврозона. Успехът му би потвърдил също по този начин на скептичните северни съдружници на Италия, че отпускайки средства на по-бедния Юг, те ще укрепят целия блок. Това несъмнено ще даде съществено рамо и за настояванията на България.

Дали ще успее? Предстои да забележим. Началото му потегли по вода. Назначението му бе посрещнато с фанфари на тържищата. Италианските акции и облигации за първи път нарастнаха от месеци, а главният борсов показател в Милано - FTSE MIB, доближи съвсем едногодишен връх по-рано през седмицата.

Едно е ясно – Рим прескочи парламентарната пропаст и доста евентуално е внезапно да се оттласне от дъното. След месеци наред безмислено политическо противоборство, пристигна един мълчаливец, който сплоти враждуващите партии в името на спасяването на страната и стопанската система.Очаква ли я България след изборите италианския сюжета и имаме ли български вид на Марио Драги?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР