Винаги готов, винаги на разположение – за поколението професионалисти, които

...
Винаги готов, винаги на разположение – за поколението професионалисти, които
Коментари Харесай

Тодор Тодоров: Неправителственият сектор е коректив и държи на интересите на хората

Винаги подготвен, постоянно разполагаем – за поколението експерти, които неправителственият бранш отгледа в България.

Тодор Тодоров, един от основателите на гражданската общественост на страната, представител на екологично съдружие " За земята ", споделя в " Нашият ден ":

" Хората, работещи в неправителствения бранш, извънредно вършат неща, които са минали през сърцето и главите им . И затова те не одобряват работата си като нещо, което се прави 8 часа дневно, а като идея . Те не одобряват отговорностите си като част от работата, а като част от разбиранията им по какъв начин да живеем. 

Не съм работил в друга страна, само че съм работил с сътрудници от други страни. Има, в действителност, разлика – изключително с сътрудниците от Западна Европа, въпреки и не фрапантна. И там работят с страсти. И това в действителност прави мненията, анализите, мненията, предложенията на неправителствения бранш толкоз забавни и доста постоянно признати като бъдещи политики с по-голяма визия за развиване

Много постоянно хората срещат цялостен отвод на институциите да работят по техните проблеми. Затова постоянно даже и не им минава през разум да се извърнат към тях изначално. Те са забелязали през медиите активността на неправителствените организации, само че нямат доверие в институциите и не срещат схващане. Понякога са ядосани на нас. 

Дълги години се популяризират легенди за неправителствения бранш от медии, които са подвластни от олигарси, от разнообразни лобистки организации . Те показват неправителствения бранш като " задгранични сътрудници в тила ".

Неправителственият бранш е извънредно значим – изключително за България – тъй като нормално няма друга позиция при решение на значими проблеми . Различна позиция от тази, която имат управниците в съответния интервал. А гледната точка на неправителствения бранш е по-скоро коректив, тя държи на действителните ползи на хората във връзка с здравето, опазването на околната среда... Да се противопоставиш на бетонирането на морето и планините не е съпротива – това в действителност е здравият разсъдък . "

Чуйте повече детайлности в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР