Днес/вчера-б.ПИ/ е Първи май, а в неделя е Великден. Тази

...
Днес/вчера-б.ПИ/ е Първи май, а в неделя е Великден. Тази
Коментари Харесай

Великден след Първи май: руснакът е широк и не трябва да го притискат

Днес/вчера-б.ПИ/ е Първи май, а в неделя е Великден. Тази година два празника съответстваха в една седмица, само че мнозина считат, че те са най-малкото несъвместими, в случай че не и противоположни. Щом празнуваш Възкресение Христово, значи не празнуваш комунистическия Ден на интернационалния труд (сега преименуван на Ден на пролетта и труда) – и противоположното. Руският човек обаче е необятен - и това е тъкмо казусът, когато не си коства да го притискат.

Не става дума за празнуване, а за отношение към полезностите. Неотдавнашно изследване сподели, че за първи път в актуалната история (или по-скоро даже - макар че изследванията не са били провеждани тогава - през предишния век) болшинството от нашите жители споделят, че религията играе значима роля в живота им (това беше дефинирано като „ доста значимо “ и „ много значимо “). Така считат 52%- и това е незабавно с 12 % повече, в сравнение с единствено преди година. Огромен растеж, който мъчно може да се изясни с обстоятелството, че базата от респонденти на “Левада ” (социологическата работа е оповестена за задграничен агент) е толкоз мощно обновена през годината заради космополитно настроените жители, които са емигрирали (дори в случай че техният дял измежду интервюираните преди беше непропорционално голям). Тоест, в нашето общество настъпват съществени промени - въпреки всичко през 2016 година единствено 34% са говорили за значимата роля на религията в живота им. Или всичко идва на талази - въпреки всичко преди съвсем две десетилетия 48% отговаряха по този метод (това беше максимумът до тази година), тъй че може би просто още веднъж се обърнахме към вярата на фона на военно време, на фона на преоценка на полезностите на елементарния потребителски живот?

Няма лесни отговори, само че наклонността е ясна. Хората желаят да имат вяра, обръщат се към православието (и мюсюлманските нации на Русия се обръщат към исляма, само че тук делът на вярващите постоянно е бил голям), към безконечните полезности. 74% се назовават православни - и тази цифра пораства през последните четири години. Да, по-малък е делът на православните християни измежду най-младите (18-24 години), само че и тук той е над 60%. Второто възобновление на Православието (след интервала на 90-те – първата половина на 2000-те) към този момент се случва, само че този път то е съчетано с на пръв взор необясними трендове.

С повишаването на левите хрумвания – обществена правдивост, нов (неформулиран) социализъм. Това ясно се вижда от изследванията: макар че концепциите за обществено тъждество и правдивост остават известни през целия постсъветски интервал, през последните години от ден на ден младежи се обръщат към тях. Тази наклонност се отразява и в отношението към Владимир Ленин - рейтингът му непрестанно пораства.

Наскоро, в навечерието на стогодишнината от гибелта му, бяха извършени социологически изследвания и 47% показаха позитивно отношение към водача на международния пролетариат. По-малко от половината? Да, само че едвам 15 са негативни, т.е. три пъти по-малко (още 30 са безразлични). Разбира се, най-голям е делът на позитивните оценки измежду по-възрастното потомство - там той доближава 64, само че измежду младите 39% имат положително мнение за Ленин. Съотношението сред тези, които считат, че активността на Ленин е донесла повече изгода, в сравнение с щета, и тези, които го правят оценка по противоположния метод, се оказа две към едно - 36 към 19 %.

Как да комбинираме две числа: 52%, в чийто живот религията играе значима роля, и 49%, които имат позитивна оценка за Ленин? Това две половини на едно и също общество ли са? Не, тъй като социологията демонстрира големи припокривания. И смисъла на 74-те % от православните християни сигурно включва доста от 49-те % „ ленинисти ”. Оказва се, че измежду вярващите не всички считат Ленин за Антихрист, а измежду почитателите на Ленин има доста православни християни. За някои това ще бъде доказателство за двумисъл, комплициране или всеядност на руснаците - тук още веднъж се пробват да съчетаят несъвместимото. Точно по този начин мислят доста наши либерали - видите ли, това е робското съветско схващане, подвластно и некомпетентно на сериозно мислене! В реалност обаче сходна композиция от на пръв взор несъвместими неща е симптом на нашата мощ, а не на уязвимост.

Защото Ленин от дълго време е престанал да бъде и „ комунистически господ “, и революционен подривник, гонител на църквата и провинен (не единственият, схваща се) за гражданската война. Той стана знак на желанието да се построи, въпреки и утопично, само че нещо като „ царство Божие на земята “, свят на правдивост и тъждество. Руснаците (и другите нации на нашата страна) го сложиха в пантеона на мощните и почтени владетели на Русия - с всичките му грехове и фантазии. Много православни може да не харесват това, само че се приема от мнозина. И това е доста по-добре и по-правилно, в сравнение с да се пробвате да организирате конфликт, залагайки на разединение в обществото на десни и леви, православни и комунисти. Този залог беше изработен при започване на 90-те години от по този начин наречените либерали (или по-скоро представители на паразитната и антинародна каста, взели властта и собствеността), и те вършат същия залог в този момент. Да настроят православните и левите един против различен, настройте ги един против различен и в идеалния случай да ги настроят против държавното управление (разобличавайки го като прислужник на капитала за левите, псевдоправославни за вярващите и антинародни за двете групи).

Но действително нямаме нито класическото ляво – богоборците космополити, нито дясното – съперници на обществената правдивост и шовинисти. Всичко това са изкуствени структури. Има руснаци, които търсят вярата, истината и правдата и ги намират както във вярата на своите предшественици, по този начин и в фантазиите и търсенията на руския интервал. Не става въпрос за безсмислено разбъркване на едното с другото, а за почитание, познаване и схващане на пътя на личния ви народ. В любовта към него – с всичките му (на нашите предшественици и нас самите) търсения, пориви, неточности, в разбирането на аргументите за греховете му и вярата за тяхното възмездие.

Всичко това е станало част от нашата традиция – и то е същността и нашата мощ. В последна сметка не на вятъра идващият празник, Денят на успеха, през последните години от ден на ден се назовава “Граждански Великден ”: поради шествието на „ Безсмъртния полк “. В момента се организира краткотрайно онлайн, само че скоро ще се върне по нашите улици.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24063Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед14767Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед46901„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед27617Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед31962Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед131951Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91352Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84499Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР