Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Преди няколко дни общинският съветник

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Преди няколко дни общинският съветник
Коментари Харесай

Разследващ журналист или разследван журналист

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg
Преди няколко дни общинският консултант Борис Бонев заяви във Фейсбук, че е получил „ достоверна информация ” за непосредствена опасност за живота му. „...Получих достоверна информация от българските служби за непосредствена опасност за живота ми. Информацията е доказана и от задгранични партньорски служби. Вече съм дал подробни показания пред способените органи за евентуалните аргументи за заканите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински консултант и на активността на Спаси София ”, написа той.

Няколко дни по-късно Софийската районна прокуратура заяви, че ревизира информацията за опасност. От държавното обвиняване показаха, че прокурор от Софийска районна прокуратура ще извърши инспекция по случая, а Бонев ще бъде свикан за снемане на пояснения. В обявата си от 8 януари Бонев твърди, че към този момент е дал подробни показания пред способените органи.

На 10.01 Прокуратурата на Република България излезе със известие: „ В прокуратурата досега не е постъпила сходна информация от институциите, която по закон би трябвало да бъде докладвана неотложно на прокуратурата. Необходимостта от реализиране на управление и контрол за законосъобразното и навременно осъществяване на дейности по сигнали, съдържащи данни за осъществени закононарушения, е извънредно пълномощие на Прокуратурата на Република България ”.

Възниква въпросът пред кои способени органи Бонев е дал подробни показания и в случай че думите му дават отговор на истината, за какво това не е сведено до знанието на прокуратурата. Дали още веднъж не сме очевидци на опитите на Министерство на вътрешните работи, в лицето на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, да изземва пълномощия на обвиняването. Както към този момент писах в предходна публикация, тези опити не водят до нищо продуктивно. Напротив.

Извън този значителен въпрос, доста хора си задават и различен – има ли в действителност непосредствена заплаха за живота на Борис Бонев. В интерес на истината, поради работата му в „ Спаси София ” и другите хрумвания и решения (някои от които много противоречиви и неприемливи), които предлага, е изцяло допустимо да е станал обект на закани. Доколко съществени са те, ще откри прокуратурата.

Доста по-интересни е обстановката с журналиста Атанас Чобанов, който ден откакто Бонев написа, че е получил „ достоверна информация ” за непосредствена опасност за живота му, направи същото, още веднъж във Facebook. В неделя (9 януари) Чобанов от bird.bg заяви, че е получил опасност по отношение на последното си следствие за американския лобист Антъни Подеста и договорните му връзки с български компании.

" В петък в 12.05 ч получих позвъняване от публично лице от непознато държавно управление, че съм под непосредствена опасност и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е местна за България, само че аз сега съм в чужбина. Уведомих незабавно българските служби, които бяха в незнание. До момента нямам никакво публично удостоверение, че нещо се подхваща по този случай. Последната ми работа е обвързвана с Пеевски и лобистки контракти на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, с цел да ни извади от позорното 111-о място по медийна независимост ", написа Чобанов.

Като оставим настрани внушенията на Чобанов, който в действителност няма потребност от съдействието на способените органи, тъй като към този момент самичък е открил кой и за какво го заплашва, не можем да не отбележим един много стеснителен факт – „ получих позвъняване от публично лице от непознато държавно управление ”. Тоест Чобанов обществено оповестява, че за възможните закани против него, е информиран от непознато държавно управление. Още по-интересен е въпросът чии ползи обслужват той и уеб страниците, с които е обвързван, в случай, че очевидно свободно си комуникира с представители на непознати служби.

Чобанов побърза да разгласи, че опасността идвала от първия ред на Народното събрание и евентуално била поради последната му публикация, в която се замесват американския лобист Тони Подеста и негови контрагенти, за които журналистът твърди, че били близки до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Истината е, че публикацията на Чобанов не разкрива безусловно нищо забавно или скандално - вършат се единствено всякакви изказвания и внушения. Историята припомня клеветата около убитата от ром тв водеща Виктория Маринова, която точно " Биволъ " най-грозно употребява, с цел да внуши, че тя е била поръчана и убита от тогавашните ръководещи, тъй като в първото и предаване имало страшни разкрития. Пълни операции, които обаче с помощта на въпросните стигнаха и до НПО-то, на което те подават информация за субективната им оценка в годишната ранглиста, касаеща и нашата страна - " Репортери без граници ". Същите така наречен кореспонденти, които си разрешиха да пишат погрешни изказвания, поради които най-после тихомълком се извиниха.

Чобанов съобщи, че е уведомил българските полицейски служби, които нямали никаква визия за заканите, тъй като същите били " пробити " и не се употребили с доверието на задграничния формален представител, само че те нищо не били създали. Оказа се, че районната прокуратура се е самосезирала и е поискала от Чобанов да даде сведения.

Тук следва най-интересното. Чобанов сподели, че няма да дава сведения на „ прокуратурата на Гешев ”, до момента в който основният прокурор не бъде заменен, а ще даде такива на идващия основен прокурор и то единствено, в случай че се бил убедил в неговия интегритет.

Разбира се, с цел да е цялостен циркът, през вчерашния ден Демократична България яхнаха тази невероятна драма, като желаеха органите „ бързо и ефикасно да обезвреждат заканите против журналиста от bird.bg Атанас Чобанов ”. В декларация от парламентарната трибуната депутатът Зарко Маринов съобщи: „ Разследващият публицист Атанас Чобанов е получил съществени сигнали от непознато държавно управление за непосредствена опасност против него, сезирани са българските органи. Ние като депутати не можем да останем безучастни към всеки български жител и посягане към свободата и наказателни акции против публицисти, изключително когато става дума за проверяваща публицистика, която рови против мафията. "

За да е напълно цялостна картинката, бяха намесени неприятната прокуратура, дълбоката страна и лица, наранени от глобите на закона " Магнитски. Нищо учудващо и нищо инцидентно. Скочиха и от Асоциацията на българските публицисти (АЕЖ), които постоянно доста субективно си сортират идеите. По техни думи:  " Международният журналистически план за следствие на проведената престъпност и корупцията OCCRP заяви в туитър, че разполага със сериозна и достоверна информация за опасност против българския публицист Атанас Чобанов. Настояваме да се направи всичко допустимо, с цел да се откри и обезврежда възможният източник на опасност. "

Преди няколко дни от „ Дневник ” се свързаха с Чобанов, който повтори, че „ предизвестието е получено от непозната спецслужба, която по закон е задължена да го прави. Проверка на " Дневник " демонстрира, че такова обвързване има в американската инструкция 191.

Няма по какъв начин да не си задем и въпроса, в случай че в действителност се касае за сериозна опасност и за предизвестие от непозната спецслужба, дали въпросните са го посъветвали и да напише пост във Facebook. Или просто за следващ път търси метод да притегли внимание, което е много типично за него и за „ Биволъ ”, където списваше до наскоро.

Интересни са връзките на Чобанов и около брачната половинка му.

Според обява от предходната година, жена му - Мария Онучко работи като публицист във френската столица, когато се среща с бъдещия си брачен партньор. Тя е щерка на дългогодишния сътрудник на РИА Новости в Париж и в Брюксел Виктор Онучко, който е работил дълги години и като представител на съветската Интерафкс и на RBTH, за които ще стане дума малко по-надолу. Преди Перестройката пък Онучко е дълготраен сътрудник на съветски издания в Африка, а както знаем, на сходни позиции не се пращат инцидентни хора.

Мария Онучко написа за плана „ Русия оттатък “. „ Онлайн медията „ Русия оттатък заглавията ” е  един от плановете на Владимир Путин и московския уред за въздействие на Запад, като задачата е да разпръсва позитивни вести за Русия в съответната страна. Медията поддържа 14 секции на британски, съветски, немски, френски, испански, италиански, португалски, индонезийски, китайски, хърватски, словенски, сръбски, български и македонски, само че с един координационен център - ул. " Пятницкая " 25/1, 115035, Москва, Русия. В България планът се осъществя на основата на лицензионен контракт, подписан сред Даниела Малинова - формален представител на RBTH за страната, и " Российская газета ". Даниела Малинова е брачна половинка на Николай Малинов, някогашен член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия, ръководител на Национално придвижване " Русофили " и някогашен издател на в. " Дума ".

Намесено е и името на олигарха Константин Малофеев, а точно Малинов е срещнал Малофеев с Цветан Василев – самопризнание, направено от самия съветски олигарх в изявление.

Името на Чобанов е намесено в разнообразни кавги. Както " Гласове "  писаха преди близо три години, той е упоменат в няколко изявления, като образец за методите, по които се източва Националния център за научни проучвания (CNRS), водещата френска научноизследователска организация. Според Андре Жалон от известния уебсайт “Медиапар ” Чобанов е имал единствено две изявления за пет години. Жалон прави следния извод: “Тази липса на работливост съответствува с политическата му ангажираност в България. Първо с сериозните онлайн медии BalkanLeaks и Bivol, на които е основен редактор и където постоянно разгласява подробни публикации. После като лидер на листата на българската партия “Зелените ” на последните европейски избори. Този случай е карикатурен, само че не е изолиран. "

 

Самият „ Биволъ ”, благосъстоятелност на Асен Йорданов, през годините е свързван с медиен рекет и черен пиар. Както пишат в „ ”: „ Помним свадите с кмета на Поморие, който намерено упрекна „ Биволъ “, че са го притискали за контракт за медийно обслужване и когато е отказал, се разиграла медийната бухалка. Ако преровим страниците на уеб страницата ще забележим също, че получателите на журналистическите им следствия са едни и същи три или четири родни персони. Името на Чобанов се свързва и с „ ТАД Груп “, упрекнато през 2019 година за теча на информация от Национална агенция за приходите, засегнала 5 млн. български жители, като прокуратурата даже изиска от френските управляващи Чобанов да бъде разпитан за връзките му с хакерите. Също забавен миг в битието на Чобанов е оповестената от български емигранти в интернет през по-далечната 2009г. страница със заглавие „ Истинската биография на лицето Атанас Чобанов “, в която група българи изричат своето отвращение от Чобанов, че е злоупотребявал с ползите на българските общности в чужбина, че е присвоил парични средства, като разгласяват редица разобличаващи истини за неговото житие съществуване. ”

Циркът, който разиграва Атанас Чобанов, живеещ и работещ от години във Франция, само че представящ се за самостоятелен български публицист, несъмнено би трябвало да влезе в полезрението на прокуратурата – както с вероятността изказванията му да са безспорна неистина, по този начин и с контактите на въпросния с непознати държавни управления и служби, а също и с подозрителните му връзки през годините.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св.Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР