Виктор Медведчук, високопоставен украински политик, близък до руския президент Владимир

...
Виктор Медведчук, високопоставен украински политик, близък до руския президент Владимир
Коментари Харесай

Политик, близък до Путин, е поставен под домашен арест

Виктор Медведчук, почитан украински политик, непосредствен до съветския президент Владимир Путин, беше подложен под домакински арест през вчерашния ден, откакто преди дни беше упрекнат в измяна, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Медведчук управлява партията " Опозиционна платформа - За Живота ", най-голямата опозиционна мощ в Народното събрание. Той отхвърля обвиняванията против него и твърди, че претекстовете за тях са политически. Медведчук е упрекнат, че предходната година е разкрил секретни данни за разположението на украински военни елементи. Освен това той предал на съветските управляващи лицензи за добива на нефт и газ от находище в Крим. Русия анексира черноморския полуостров през 2014 година, седмици след свалянето на тогавашния проруски надъхан украински президент под натиска на всеобщи митинги, напомня Асошиейтед прес.

Прокуратурата изиска Медведчук да бъде арестуван под стража. Съдията обаче подреди той да бъде подложен под домакински арест до 9 юли, да носи електронна гривна и да съобщи паспорта си. Ако бъде приет за отговорен, Медведчук може да получи присъда до 15 години затвор. След постановяването на решението на съда в Киев опозиционният политик съобщи пред кореспонденти: " Ще продължим да се борим, тъй че да не бъдат повдигани противозаконни обвинявания против мен. " Отвън стачкуващи националисти скандираха " Медведчук е сътрудник на Кремъл ".

Обвиненията в измяна са част от сурови дейности на украинските управляващи против Медведчук, почнали през февруари, когато той и близки до него хора бяха подложени на наказания, а три телевизионни канала, притежавани от негов съдружник, бяха свалени от ефир. Случаят може още повече да изостри връзките с Русия. Кремъл показва паника от дейностите против Медведчук, който е считан за най-изтъкнатия политически съдружник на Москва в Киев. Опозиционният политик предизвиква по-близки връзки с Русия и споделя, че Путин е кръстник на щерка му, показва Ройтерс.

Кремъл по-рано е заявявал, че Путин мощно почита Медведчук и цени ролята му на медиатор с Киев. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели тази седмица, че Москва не би се намесила в тази ситуация с Медведчук, само че " най-внимателно следи обстановката и желае да се увери, че зад това няма политически претекстове ". Бившият съветски президент Дмитрий Медведев, който в този момент е ръководител на ръководещата партия " Единна Русия ", дефинира случая като " лов на вещици ", с който украинското държавно управление цели да отклони вниманието от личните проблеми на Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР