Вижте тук една новина и поразсъждавайте, малко за гимнастика на

...
Вижте тук една новина и поразсъждавайте, малко за гимнастика на
Коментари Харесай

Ако когнитивният дисонанс беше спорт, щяхме да сме европейски, световни и олимпийски шампиони. Завинаги

Вижте тук една вест и поразсъждавайте,
малко за гимнастика на мозъка.
Да го назовем „ преразказ по заглавие с детайли на размишление и фикция “.

Новината е тази: 

Така… Откриха огромно количество дизелово гориво в дома на чиновник на БДЖ…

За да ви е по-лесно донатаманяването на преразказа ви, ще включим и малко цитати: В автомобила са открити и конфискувани пластмасови туби, съдържащи течност от петролен артикул, наподобяваща дизелово гориво. При следващо претършуване на адреса на лидера на автомобила, е намерено и конфискувано огромно количество туби със наличие от същата течност .

Ок, аз ще стартира първи. 

Значи… 

Будният родолюбив жители Х намира малко свободно време (между тежките курсове с пластмасовите туби), с цел да поспре и събере сили, да забърше потно чело и да поизбистри малко политика с комшията, жителя Z. 

Двамата, несъмнено, са патриоти и най-вече обичат да споделят, че са патриоти, само че незабавно на второ място обичат да ви изреждат цялостен лист с типове българи, които ненавиждат. Около 98% от популацията – просто тъй като се разграничават от тях по това или това. И въпреки че ненавиждат множеството си съграждани, въпреки всичко са патриоти. 

Обикновено, обичана тематика за диалози им е „ съсипàха я тая страна “.

Представяме си ги двамата, облегнати на дувара, беседват за политическото състояние, жителят Х, отбелязва още един път изрично, че тия изедници я съсипàха тая страна и туй то! 

- Крадци! – вика той и плюе ядно по земята, па току добави с по-тих гласец: - Гепѝх нèска от служебната нафта, искаш ти редим малко на половин цена, а? 
- Е, жив да си! Тва си е жива спекулация! – умно заключва комшуту и отново се връщат към беседата си за това по какъв начин изедниците са окрали страната. 

Как ви се коства, като за първи опит за преразказ с детайли на размишление и фикция? Искате ли да се опитате и вие? Добре. 

Вземете която и да е вест за честванията на трети март. Отворете и разгледайте фотосите. 

После поразсъждавайте по въпроса за какво в Чикаго, Лос Анжелис, Лас Вегас и на Ниагарския водопад – в чест на националния ни празник – се вееше или грееше разноцветна светлина в краските на трибагреника ни, само че в България, в София, на Шипка, до паметника на свободата… се вееха съветски флагове. 

Сега – за бонус точки по задачата – разсъждавайте в средите на кои (де)формации най-често се срещат учебникарски образци за когнитивен дисонанс. 

Ще ви подскажа:

Ако си спомняте, допреди към две години тематиката „ бесарабските българи “ се ширеше най-много из репертоара (да не кажем из арсенала) с трикове на патриот-о-рубладжийството. Викаха, вайкаха се, ризи късаха, коси скубеха, със сълзи на очите питаха „ Никой ли не мисли за сънародниците ни?! Никой ли, о, вий, продажни евроатлантически подлоги, няма да им помогне да се почувстват част от нашата татковина?! “

Какво се случи през последните две години, че по този начин да се извърнат нещата. Какво…? Какво…? Хм? Някой сеща ли се?

За самото патриот-о-рубладжийство изключвам да се досети каква е повода, тъй като изключвам да си спомнят личните си мисли и настройки отпреди две години; за тях всяка мисъл, зародила СЕГА, е безконечна и изначална и в никакъв случай не са имали проблем тя да е радикално противоположна на мисълта от през вчерашния ден и оня ден. Не съм сигурен дали термини като „ изборна памет “ и „ изборна амнезия “ са по-подходящи в сравнение с, да речем, „ наследствена мозъчна непълнота “ или „ обществено несполучливи човеци с времево вариращи когнитивни дисфункции “. Да, одеве си ги измислих; и да, считам, че въпреки всичко отлично пасват в тази ситуация. 

А, в случай че инцидентно се чудите с какво още да си доразвалите настроението, ще ви предложа да поразсъждавате върху това дали pisane to eto taka i visokoto nivo na graomtnos imat neshto obshto s lesnoto manipulira ne na tulpata. Kak smqta te? Но пък въпреки това – pisane to eto taka ви дава добър сигнал за това с какво си имате работа в лицето насреща. Ne li? 

Понеже започнах с когнитивния дисонанс *съсипàха я тая страна тия крадци <--> имам малко крадена нафта у мазето*, мислех да продължа тематиката с различен един сходен:

*най-мразим корупцията <--> ех, за какво няма и на мене кой да ми „ даде “*

само че ми се стори ненужно, то всички знаем, че корупцията я ненавиждат единствено доколкото не могат да намажат от нея…

________________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР