Виждаме ново отношение към здравеопазването и ново внимание в здравните

...
Виждаме ново отношение към здравеопазването и ново внимание в здравните
Коментари Харесай

Д-р Станимир Хасърджиев: Здравеопазването в предизборните платформи е писано преди 4 години

„ Виждаме ново отношение към опазването на здравето и ново внимание в здравните предизборни стратегии,  само че дали то ще бъде канализирано в нов тип деяние и нов тип политика, от която има потребност системата, следва да забележим след изборите “, сподели в предаването „ Преди всички “ доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация за персонализирана медицина и създател на Националната пациентска организация.

„ Опасявам се обаче, че това в предизборните платформи не е добре застъпено и в задоволителна степен,  в тях виждаме всичко познато остаряло, без да виждаме уроците, които ни даде пандемията .

Реформа в опазването на здравето е постоянно нужна, тъй като това е една система, която се развива доста бързо. Защо обаче това у нас не се случва, за какво върви с тежки темпове, две крачки напред, пет обратно, за какво е тази липса на експертиза в страната администрация в опазването на здравето , откъм фрагменти, които да ни вкарат най-малко в 20 век, в случай че не в 21 век? Обезкървена е администрацията в опазването на здравето изцяло.

Системата е оголена от специалисти и фрагменти на приблизително чиновническо равнище , само че те са гръбнакът на страната. Независимо от политическите сили, които идват след изборите, те подменят първо администрацията и по този начин специалисти не се основават ", сподели още доктор Хасърджиев.

 БНР

" За медицинските фрагменти не видяхме даже първи проблясъци за съвременно мислене, идея за потребността от нов вид специалност , войска от хора трябват, това не е наложително да са лекарите и медицинските сестри, нито дума за парамедицинските специалности не видяхме в нито една от платформите, и то в задоволително добра степен развито от общото разбиране за парамедик.

В платформите видяхме неща писани, като че ли преди 4 години . Но пък има въпреки всичко по-голямо внимание, само че то нямаше по какъв начин при тази пандемия ", сподели още доктор Хасърджиев.

" Данните за смъртността от ковид у нас демонстрират трагичното положение на нашата здравна система , откъм фрагменти, инсталация, познания и логаритми, които не са ясно написани за лекуването на Covid-19. Системата ни издиша от всички страни. До лечебните заведения би трябвало да стигат тези хора, които се нуждаят от болнично лекуване. Но никой не сподели докога и в кои случаи болният може да остане за домашно лекуване ", сподели още експертът.

Той акцентира и че цяла година не е обезпечена опцията за отдалечени прегледи . Хасърджиев уточни, че първите имунизирани е трябвало да бъдат най-уязвимите групи, а не да се сортират хората на база специалности.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР