Виждали ли сте малини с черни плодове? Много хора ги

...
Виждали ли сте малини с черни плодове? Много хора ги
Коментари Харесай

Черни малини - лечебни свойства и ползи

Виждали ли сте малини с черни плодове? Много хора ги бъркат с къпини. Всъщност, външната аналогия е доста огромна: огромни черни плодове с виолетов нюанс и бодливи клончета. Черната малина съчетава доста потребни свойства на алените малини и къпините и ги превъзхожда по рандеман, усет и на първо място в изгоди за здравето.

Черните малини, спрямо алените, са по-калорични - 72 Kcal на 100 г против 46-60. Предвид ниското наличие на протеини и мазнини и високото наличие на въглехидрати, черните малини се употребяват при диети с ниско наличие на протеини. Вкусните черни малини са добра опция на сладкиши или шоколадови бонбони.

Хранителен състав на черните малини

Черната малина има неповторим и необикновен химичен състав, който ѝ разрешава да бъде водач измежду другите потребни и лечебни растения. Много учени считат, че черните малини са надминали всички сортове малини и къпини по своите качества. Съдържат всички витамини, микро- и макроелементи, които съдържат тези растения, като единствено витамин С и органичните киселини в тях са малко по-ниски в сравнение с при алените малини и къпините.

Но главните преимущества на черната малина са в нейното богато наличие: желязо (превъзхожда всички останали плодове), мед и манган; β-ситостерол; антоцианини, антиоксиданти и елагова киселина (два пъти повече от ягодите и три пъти повече от орехите). Освен това витаминно-минералният комплекс в черните малини е показан освен от витамин С, само че и от витамини от група В (1, 2, 5, 6, 9), РР, А, Е, Н, както и йод, цинк, бор, калий, калций, флуор, кобалт, фосфор, селен, натрий. Черните малини съдържат фибри, полизахариди, танини.

Лечебни свойства и изгоди от черните малини

 Черни малини

Черната малина е получила неофициалното име „ кралица на плодовете “ поради многото си потребни свойства, дължащи се на богатия и състав.

Американски лекари и диетолози в са проучили, че в случай че ядете два кг черни малини годишно, рискът от рак съвсем изцяло изчезва, тонусът на тялото се покачва и то преборва сполучливо разрушителните резултати на външната среда, процесът на стареене се забавя като се поддържа естествената регенерация на тъканите.

Редовната консумация на черни малини разрешава:

- унищожаване на тежки метали и радионуклиди от тялото (поради радиозащитни свойства);

- понижаване на равнището на " неприятния " холестерол;

- по-ниски равнища на кръвното налягане;

- повишение на равнището на хемоглобина, броя на кръвните кафези (при лекуване на анемия);

- усъвършенстват кожата и зрението (благодарение на антоцианините);

- подсилване на стените и възстановяване на положението на кръвоносните съдове;

- облекчение на подпухналостта (при лекуване на пикочния мехур);

- възстановяване на храносмилането, унищожаване на стомашни и чревни проблеми;

- понижаване на риска от развиване на злокачествени новообразувания (поради високото наличие на елагова киселина), забавят развиването на рак на хранопровода, шийката на матката, дебелото черво и гърдата.

 Черни малини - лечебни свойства и изгоди

Хората с високо кръвно налягане би трябвало да преминат към постоянна консумация на черни малини. Плодовете на това растение заместват медикаментите и обезпечават дългогодишен и дълготраен резултат, а не кратковременен резултат.

Черните малини са изключително потребни за здравето на дамите. При лекуване на неплодородие, разнообразни гинекологични болести се предлага интензивно да се употребяват черни малини. Жените, които имат проблеми с менструалния цикъл, могат да пият чай от тях и да употребяват потребните им свойства за понижаване на болката, нормализиране на цикъла и така нататък

Черните малини са най-хубавото средство за лекуване на настинки и вирусни инфекции. Медът, смесен с малини, в допълнение ускорява потребните им свойства при лекуване на възпалено гърло. Добра концепция е и гаргара е запарка от черна малина. Този плод е изключително потребен напролет, когато тялото се нуждае от витамини и е уязвимо към инфекции.

Не единствено плодовете, само че и листата на черната малина имат лечебни свойства, които съдържат и доста потребни неща (органични киселини, фолиева киселина, йод, манган, флавоноиди, витамини С, К, Е, магнезий и др.).

Малиновите листа се употребяват под формата на отвари, запарки, чай за лекуване на настинки, бронхити (листата имат положителни отхрачващи и потогонни свойства). В националната медицина доста известен е лечебният чай, подготвен от листа от черна малина.

Сред рецептата би трябвало да залеете две супени лъжици сухи листа с литър вряща вода и да запарите в термос или съд завит с плат за три часа. Пие се по 100 мл три пъти на ден 20 минути преди хранене.

Полезните свойства на сока от черна малина се употребяват интензивно в козметиката поради способността да поддържа тонуса на кожата, да свива порите и да стопира процесите на стареене. Пулпата и сокът от черна малина се употребяват в състава на маските за лице.

Лосионът от черна малина дейно почиства кожата. За приготвянето му са нужни 1 с.л. малини и 300 г водка. Малините би трябвало да се наквасен във водката на мрачно място в продължение на 10 дни, прецеждат се, прибавят се 600 мл преварена вода и се употребява като лосион.

Възможни вреди от ядене на черни малини

 Черна малина

Малината може да аргументи щета при несъразмерен банкет, както и при съществуване на такива остри и хронични болести като гастрит с висока киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника, подагра, камъни в бъбреците, податливост към алергии.

Листата на черната малина имат доста по-малко противопоказания:

- понижаване на успеваемостта на медикаментите за съсирване на кръвта;

- може да влошат синдрома на раздразнените черва;

- усилват риска от формиране на камъни в бъбреците;

- предизвикват рецидиви при подагра.

За да може черната малина да ви носи единствено изгоди и да не провокира проблеми, лекарите не предлагат да се злоупотребява с нея. Дневната доза е 50 г или половин чаша от ароматните плодове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР