Вижда му се краят на извънредното положение, но никой не

...
Вижда му се краят на извънредното положение, но никой не
Коментари Харесай

Каракачанов: Не може само 20% от храната да е наша

Вижда му се краят на изключителното състояние, само че никой не може да предвижда дали ще бъде на 13 или на 23 май. Това заяви в предаването на Канал 3 " Офанзива с Любо Огнянов " Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на защитата.

" Мина много време, повече от месец и половина, и виждате, че ограниченията, които държавното управление предприе, въпреки че някои от тях се костваха по-строги на част от обществото, дадоха своя резултат. Ние сме от дребното страни в Европа, които не са толкоз наранени от ковид ", добави той. " Още преди 7-8 дни аз предложих да търсим вид леко да стартираме да охлабваме ограниченията, с цел да се върви към едно нормализиране на живота. Първата крачка са парковете, по-късно ще стигнем до планините, туризма, спорта ", изясни Каракачанов.

" Всеки вторник, когато се събираме на Коалиционен съвет, обсъждаме обстановката и какви ограничения могат да се набележат. Първите седмица-две беше шокът от самия ковид, беше потрес за целия свят. Аз от дълго време споделям, че ние би трябвало да мислим за деня след пандемията. Абсурд и абсурд е 20% от храните, които употребяваме, да са българско произвеждане. 80% е импорт, за едно земеделие, което е хранило преди 44-та цяла Европа, а в този момент чесън, фасул и леща от Китай ", недоумява вицепремиерът. " Търговските компании също са част от казуса, тъй като те са тук не с цел да оферират българската продукция, те са тук, с цел да пласират продукциите на други страни. И те оферират артикули, мляко, сирене и така нататък, които не дават отговор на стандарта, който ние съблюдаваме. Аз вкарах предложение за консервирани храни, месни консервирани, млечни, мляко, сирене, кашкавал, зеленчукови консерви, да се отделят в допълнение от бюджета 30 млн. лева, с цел да може да се подсигурява на българските компании, да може запасът да бъде напълнен с тези артикули. Министерството на земеделието би трябвало да направи регламента по какъв начин да се реализира контрола. Продуктите, които ще бъдат закупени от запаса, да са български първични материали ", добави Каракачанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР