Виетнам планира да рестартира най-голямата си мина за редкоземни метали

...
Виетнам планира да рестартира най-голямата си мина за редкоземни метали
Коментари Харесай

Как Виетнам планира да спре монопола на Китай при редкоземните метали?

Виетнам възнамерява да рестартира най-голямата си мина за редкоземни метали през идната година с план, подсилен от Запада, който може да съперничи на най-големите в света, оповестява Reuters, като се базира на източници от две участващи компании. Инициативате е част от по-широк блян да се понижи господстващото състояние на Китай в бранша, който оказва помощ за развиването на актуалните технологии.    Този ход ще бъде стъпка към задачата на страната от Югоизточна Азия да построи верига за доставки на редки метали, в това число да развие потенциала си за преправяне на руди в метали, употребявани в магнити за електрически автомобили, смарт телефони и вятърни турбини.    Като първична стъпка държавното управление на Виетнам има намерение да разгласи търгове за няколко блока от мината си Донг Пао преди края на годината, изяснява пред осведомителната организация Теса Кътчър, изпълнителен шеф в австралийската Blackstone Minerals Ltd, която възнамерява да кандидатства за най-малко една концесия. Тя се базира на непубликувана информация от Министерството на естествените запаси и околната среда на Виетнам, което за момента се въздържа от коментар.    Времето за осъществяване на търга може да се промени, само че държавното управление възнамерява да рестартира мината през идната година, декларира и Луу Анх Туан, ръководител на Vietnam Rare Earth JSC (VTRE), главният рафинерен производител в страната и сътрудник на Blackstone в плана.    Предложеното рестартиране на Донг Пао - за чиито периоди, мащаб и степен на задгранична финансова поддръжка не е съобщавано до момента, идва в миг, когато доста страни се тормозят от уязвимостта си към спирания на доставките поради монопола върху стратегическите минерали, налаган от страна на Китай, и разногласията сред Пекин и Вашингтон. Тази година азиатската страна наложи ограничавания върху износа на второстепенни метали, употребявани в полупроводниците, за което авторитетен китайски политически консултант предизвестява, че е " единствено началото ".   

По данни на Геологическата работа на Съединени американски щати Виетнам е на второ място по находища на редки метали. Те обаче остават значително неизползвани, като вложенията се обезкуражават от ниските цени, които на процедура се дефинират от Китай поради съвсем монополното му състояние на международния пазар. При визитата си в Ханой този месец за възстановяване на двустранните връзки президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е подписал съглашение за повишение на способността на Виетнам да притегля вложители за своите ресурси от редкоземни метали. 
В изявленията за Reuters 12 ръководители на промишлени предприятия, вложители, анализатори и задгранични публични лица разказват проектите си за Виетнам, в това число вложения, които съгласно тях демонстрират по какъв начин приказките за понижаване на риска по веригите за доставки, с цел да се понижи зависимостта от Китай, се трансформират в дейности.     Някои от тях признават компликациите пред превръщането на Виетнам в център за редки метали, само че декларират, че този ход може да трансформира страната в жизнерадостен състезател, като в същото време успокои стратегическите опасения, даже в случай че Китай остане преобладаваща мощ.    Кътчър подчертава, че инвестицията на Blackstone в плана ще бъде на стойност към 100 млн. $, в случай че завоюва, и прибавя, че компанията беседва с евентуални клиенти, в това число с производителите на електрически коли VinFast и Rivian, за вероятни контракти с закрепени цени, които биха предпазили доставчиците от съмнения и биха подсигурили на купувачите сигурна верига за доставки.    Сключването на такива покупко-продажби би довело до превъзмогване на едно от главните трудности, с които се сблъскват разработчиците във Виетнам. През последните години японските вложители Toyota Tsusho и Sojitz да вземем за пример се отхвърлиха от плановете си в Донг Пао, откакто Китай усили предлагането, което докара до понижаване на цените.     Въпреки фокуса върху намаляването на риска обаче не е ясно дали клиентите ще са подготвени да се доверят на Виетнам, споделя Дилън Кели от капиталовата компания Terra Capital, като отбелязва, че пазарът като цяло е непрогледен.   

Запитан за евентуалното присъединяване на VinFast, представител на компанията-майка Vingroup декларира, че структурата на групата, отговаряща за снабдяването със първични материали, VinES, няма настоящи проекти с Blackstone, свързани с редкоземни метали.  
Ефективната употреба на Донг Пао - която е в застой от най-малко седем години, съгласно чиновник на следената от страната минна компания Lavreco, която има концесия там - би изстреляла Виетнам в челната ранглиста на производителите на редки метали.    Но рафинирането на редкоземни детайли е комплицирано, а Китай управлява доста технологии за преправка. Според Blackstone хипотетичните находища на Донг Пао също по този начин би трябвало да бъдат преоценени със модерни способи.    Все отново редкоземните метали в Донг Пао са относително елементарно налични и са съсредоточени най-вече в бастнаезитови руди, съгласно Университета по минно дело и геология в Ханой. Те нормално са богати на церий, употребен в плоските екрани, и на лантаниди като празеодим и неодим, които се употребяват в магнитите.    Туан разяснява, че Vietnam Rare Earth JSC се надява да завоюва концесия, която да ѝ разреши да добива към 10 000 метрични тона еквивалент на редкоземен оксид (REO) годишно, което е почти 1/3 от предстоящата реколта на мината. Производството може да стартира към края на 2024 година, показва той.    Това би сложило добива на Донг Пао малко под този на калифорнийската Mountain Pass, една от най-големите мини в света, която е произвела 43 000 метрични тона еквивалент на REO през 2022 година, по данни на USGS.    Виетнам също по този начин възнамерява да създаде спомагателни мини. През юли Ханой си слага за цел до 2030 година да създава до 60 000 тона еквивалент на REO годишно. Миналата година Китай дефинира вътрешна квота от 210 000 тона.   

Тези цели биха довели до това, че Виетнам ще създава от 5 до 15% от планувания рандеман на Китай до края на десетилетието, пресмята Дейвид Мериман, анализатор в консултантската компания Project Blue, който чака Китай да усили производството си през този интервал. 
Според него задачите на Виетнам са " амбициозни, само че не и изцяло изключени за реализиране ".   Насърчаване от страна на САЩ    По време на визитата на Байдън Съединени американски щати се съгласяват да оказват помощ на Виетнам да картографира по-добре ресурсите си от редки метали и да " притегли качествени вложения ", излиза наяве от осведомителния бюлетин на Белия дом. Този ход би могъл да насърчи американските вложители да наддават за новите виетнамски концесии.    Неотдавнашните опити на Съединени американски щати да се утвърдят във виетнамската промишленост обаче не са били сполучливи, разкрива Джон Рокхолд, съветник в бранша на редкоземните метали и президент на Ханойския клон на Търговската камара на Съединени американски щати, като прибавя, че един подобен проект към този момент се е провалил тази година.    Според непубличен отчет за неуточнени американски вложители, забелязан от Reuters, този проект е включвал доставка на рафинирани редкoземни метали в Съединени американски щати и възможни бъдещи вложения във Виетнам в размер на 200 млн.   От руда до магнит    В последна сметка VTRE възнамерява да играе роля в цялата редкоземна промишленост - от добива на руда до крайните артикули, споделя Туан, който дружно със брачната половинка си има множеството акции на компанията. Но това не е по никакъв начин елементарно. Понастоящем Съединени американски щати изнасят редкоземните си руди за преправка в Китай, защото даже те не разполагат със лични уреди.   

Съществуваща фабрика на VTRE в Северен Виетнам е профилирана в отделянето на редкоземни оксиди от добитата руда. Капацитетът на завода е 5 000 тона REO еквивалент годишно, само че компанията възнамерява да го утрои, с цел да може да поеме суровината от Донг Пао. 
След като бъдат отделени, оксидите се трансформират в метали, които се употребяват в магнити и други промишлени приложения. Процесът на метализация се управлява от Китай, който създава 90% от редкоземните метали, по данни на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.    Но VTRE извършва пилотен план за създаване на фабрика за метализация дружно с южнокорейската Setopia. Първоначалната комбинирана инвестиция ще бъде към 4 млн. щатски $, най-вече от Setopia, като заводът може да бъде подготвен през идната година.    Очаква се още южнокорейски и китайски компании за произвеждане на магнити да открият фабрики във Виетнам.    Но Дъдли Кингснорт, професор в Western Australian School of Mines към Curtin University, е безапелационен, че страната има да извърви още дълъг път, в това число в подобряването на екологичните практики, с цел да осъществя задачите си в региона на редките метали.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР