Виена е съгласна за въздушен Шенген за България и Румъния,

...
Виена е съгласна за въздушен Шенген за България и Румъния,
Коментари Харесай

Австрия предлага трохи от Шенген за България и Румъния

Виена е съгласна за " въздушен Шенген " за България и Румъния, само че с спорни условия
Двете страни действително няма да са част от шенгеското пространство, ще има засилени инспекции на дунавската и румънско-унгарската граница
Още - в допълнение засилено наличие на FRONTEX в България, само че най-много приемане на допълнирелни мигранти (предимно от афганистански и сирийски произход) слага двете страни още веднъж в нечестна по отношение на останалите членове на ЕС

Неделя вечер румънският министър председател Марсел Чолаку написа във Facebook: " Счупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство. " Това се случи малко откакто австрийският вътрешният министър Герхард Карнер разгласи опция за включването на България и Румъния в нова форма на съдействие, наречена " Въздушен Шенген ", само че с условия. В подмяна на безпаспортни инспекции по летищата, двете Балкански страни ще би трябвало да преглътнат няколко условия. А точно:

Трикратно увеличение на задачата на Фронтекс в България с пари от Европейски Съюз Засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния И двете страни да одобряват търсещи леговище афганистанци и сирийци.

Откакто Австрия ненадейно наложи несъгласие на присъединението на Румъния към Шенген преди година, румънските дипломати работят неуморно за решение. Затова те не са сюрпризирани от " пробива ". Дали ги устройва и по какъв начин тъкмо ще се случи зависи от сделките, които ще бъдат направени в Залцбургския конгрес от вътрешните министри понеделник и вторник.
Реклама

Защо Австрия смекчи тона В дипломатическите среди интензивно се приказва, че. В понеделник се чака нидерландският парламент да даде мандат на служебния министър председател Марк Рюте да вземе отношение по тематиката.

Тогава Австрия ще остане сама в блокирането на България и Румъния, а на това в никакъв случай не се гледа с положително око в Брюксел. Въпреки това съществена роля за протичащото се има румънската дипломация . Дискусии сред някогашния американски дипломат в Австрия Роналд Лаудър и американския посланик, отговарящ за Европа, Джеймс О`Брайън, с политици във Виена също бяха решаващи за отстъпването. Румъния е значим съдружник на Съединени американски щати в Източна Европа. Това развиване се случи безусловно дни след визитата на румънския министър председател Йоан-Марсел Чолаку във Вашингтон. Условията на Виена не се одобряват напълно задушевно на Балканите Досега Австрия оправдаваше своето несъгласие в Шенген с изказванието, че в Австрия идват прекалено много мигранти. В Букурещ обаче убедиха всички с данни и умела дипломация, че най-вече 2% от мигрантите са пътували през Румъния, останалите са пристигнали през Сърбия и Унгария.

В Букурещ в този момент се надяват, че контролът на летищата ще бъде отстранен през март и по-късно контролът на националните граници през есента - след изборите в Австрия. Въпреки това компромсите, препоръчани от Виена, наподобяват дискриминационни за множеството политици.
Реклама
В неделя вечерта, Николай Денков дефинира като неприемливи спомагателните условия от Австрия. " Никога не сме обсъждали по този метод влизането ни в Шенген и не е задоволително по този начин, както е дефинирано. Да се вкарват спомагателни правила за България и Румъния не е задоволително. Идеята е да се съблюдават разпоредбите от европейския правилник, които ние и в този момент покриваме. Ако някой желае характерни правила за България, това изрично не е задоволително ", съобщи министър-председателят пред bTV. Той означи, че договарянията за влизането на страната в Шенген не престават.

" Ние сме отворени за повишение сигурността на границите и в този момент работим с австрийски и нидерландски служби. За приема на бежанци, ще работим по европейските правила ", съобщи министър председателят и цитира данни, съгласно които в последните месеци опитите за секване на европейските границите е понижен няколко пъти и това е видно от всички.

Макар радостните прояви на румънския министър председател Чолаку, предшественикът му (преди ротацията), президентът на Сената Николае Чука от ръководещите либерали, прикани за " нерешителност ". Съобщението на Карнер несъмнено е " окуражаващо ", само че поставените условия би трябвало да бъдат прегледани. Трябва да се дефинира и позицията на Нидерландия по отношение на присъединението на България към Шенген, сподели Чука. Решение ще бъде допустимо на изключителна среща на вътрешните министри на Европейски Съюз до края на годината.

Либералният румънски евродепутат Дачиан Чолош също разяснява, че известието на Карнер " сигурно не е причина за празнуване " и че румънските жители желаят да знаят по кое време страната от Европейски Съюз " най-сетне ще се причисли към Шенгенското пространство със сухопътни граници ". Той прикани за " ясна пътна карта ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР