Видовете паста се различават не само по форма но и

...
Видовете паста се различават не само по форма но и
Коментари Харесай

Наръчник на кулинарния корифей: Как да приготвим сами вкусна и атрактивна паста

Видовете паста се разграничават освен по форма само че и по състав, цвят и усет. Тестото за класическата италианска паста, която се продава изсушена, се подготвя от грис от твърда пшеница, вода и сол. При прясната паста от време на време се прибавят зехтин и яйца.

Друга известна вариация са спагетите по азиатски. Става дума за белите спагети от оризово брашно и транспарантните спагети от бобено нишесте. Особеното при тях е, че те единствено се накисват в студена вода.

За да си извършите прясна паста у дома, са ви нужни качествени артикули, към 1 час време и машина за разточване на паста, само че маже и без нея. Ако и вие не разполагате с такова устройство, в идващите редове ще разберете по какъв начин да приготвите, изсушите, оцветите и сварите паста в домашни условия.

Домашна паста

Необходими артикули: 300 г пшенично брашно, 3 огромни яйца, 30 мл зехтин, 1 щипка сол

Начин на подготвяне: Указаните артикули ще стигнат за 4 порции паста като главно ядене. Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Постепенно се прибавят яйцата, зехтинът и солта. Замесва се тесто извън във вътрешността.

Тестото се меси, до момента в който стане безпрепятствено и хомогенно. Ако е належащо, се прибавя още брашно или вода. Тестото се поставя в купа и се оставя да почине за 1 час на стайна температура. Разточва се на напълно тъничък пласт върху набрашнена плот или се пуска на порции през машина за паста.

Оставете готовите листове паста да поизсъхнат за малко. После прегънете и нарежете с нож в мечтаната форма. Пастата се оставя на плота да поизсъхне за 30 мин., след което се пуска във вряща, подсолена вода. Целта е да не се размеква и да не залепва при варенето.

Пастата се суши най-добре върху специфичен сушилник, защото въздухът я доближава отвред. Разбира се, може да се суши и върху кухненски кърпи. Върху сушилник изсъхва изцяло за към 12 часа. Сухата паста може да се съхранява до 3 седмици в компактно затворен съд на студено и мрачно място.

Домашно приготвената паста може да стане още по-специална, когато се оцвети с разнообразни ароматни подправки и зеленчуци. За да не омекне тестото, може да се добави още брашно. Вижте в галерията нагоре по какъв начин бихте могли сами да си приготвите пъстра паста, още преди да сте я сварили.

Как се вари паста?

Варенето на пастата също е доста значим развой в приготвянето на рецептите с нея. Най-важното е тенджерата да е огромна. За 100 г паста са нужни 1 литър вода и 1 ч.л. сол. След като заври, водата се прибавя пастата и от време на време се разбърква, с цел да не се слепне.

Пастата не трябва да се разварява, би трябвало да остане леко твърда в средата - т.е. al dente. Точната дълготрайност на варенето обаче зависи от типа на пастата. Обикновено при готовата то е посочено на опаковката.

При тесто с съществена съставна част твърда пшеница са нужни 8-10 мин., а за прясна паста с яйца са нужни 3 мин. Сервира се незабавно след сваряването или се смесва със сос. В противоположен случай пастата се слепва.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР