Виден дарител на управляващата във Великобритания Консервативна партия, помогнал в

...
Виден дарител на управляващата във Великобритания Консервативна партия, помогнал в
Коментари Харесай

Грандиозен скандал в Лондон! Известен дарител на британските тори е замесен в корупционна афера

Виден донор на ръководещата във Англия Консервативна партия, оказал помощ в акцията на Борис Джонсън за лидерския пост, е бил забъркан в един от най-големите корупционни кавги в Европа, демонстрира следствие на Би Би Си.

61-годишният Мохамед Амерси е дарил 525 000 паунда на партията след 2018 година. Би Би Си е получила достъп до документи, които демонстрират, че той е работил по серия противоречиви покупко-продажби за шведска телекомуникационна компания, която е била санкционирана по-късно 965 милиона щатски $ след дело в Америка.

Амерси, който е корпоративен юрист, отхвърля да е сторил нещо неправилно. Той е работил като съветник на компанията Telia сред 2007 и 2013 година, когато през 2010 година е взел участие в противоречиво заплащане от 220 милиона $ на загадка офшорка.

Компанията е била под контрола на Гулнара Каримова - щерка на тогавашния президент на Узбекистан, а заплащането е окачествено от американские управляващи като „ рушвет за 220 милиона $ “.

Адвокатите на Амерси обявиха, че офшорката е била тествана и утвърдена от Telia и към него не са били подадени сигнали за неродност. Изнесените данни стават по време, когато Консервативната партия организира годишния си конгрес в Манчестър. Между другото родената в Русия партньорка на Амерси Надежда Родичева също е дарявала пари на торите – повече от 250 000 паунда през 2017 и 2018 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР