Вероятно считате, че здравословното хранене изключва консумацията на храни с

...
Вероятно считате, че здравословното хранене изключва консумацията на храни с
Коментари Харесай

Вредни ли са наистина Е-тата в храните?

Вероятно считате, че здравословното хранене изключва потреблението на храни с изписани Е-та на опаковката? Това разбиране е неправилно. Добавките, подобрителите, оцветителите, обозначени като Е-та на етикета, са изцяло разнообразни и измежду тях има както нездравословни, рискови и неразрешени в някои страни, по този начин и потребни и познати съставки, които познаваме и консумираме, само че под други имена. Е330 да вземем за пример, което звучи ужасно, в действителност е безвредната и позната на всички лимонена киселина, която ще откриете във всяка кухня.

Какво сочат различите Е-та върху опаковката?
Най-известните заместители на захарта
Още в далечното минало хората са разбрали, че захарта придава сила, която се освобождава в къс период от време и усилва...
Прочети повече
За да може да прецените какво в действителност ядете и дали е потребно или нездравословно за здравето ви, следва да познавате другите Е-таи какво се крие зад тях, както и кои при какви заболявания не се предлагат. С числа от 100 до 199 се означават оцветителите. Сред тях има както потребни, по този начин и надалеч не изцяло безвредни, каквито са изкуствените оцветители.

С числа от 200 до 299 се означават консервантите. Консервантите не е наложително да са нездравословни, в противен случай – с помощта на консервантите храната не се скапва и стига годна за консумация до трапезата. Пак те не разрешават образуването на гъбички и размножаването на бактерии в храната, което прави съществуването на консерванти значимо за здравето.

С числа от 300 до 399 се означават антиокисдантите. Сред тях са скъпи съставки, които не вредят на здравето, а някои даже са потребни.

Стабилизатори и сгъстители носят номера от 400 до 499. Сред тях са и изкуствено основани, които не могат да минат за изцяло безвредни, въпреки да са изследвани и да се реализира надзор над използването им.

Подобрителите са с номера от 600 до 699, а подсладителите – от 700 до 799. Сред подсладителите може да откриете както изцяло безвредни, по този начин и нарочени за рискови и даже насърчаващи образуването на тумори за какъвто смятат и сочат аспартама.
Кои Е-та какви заболявания предизвикват. Цялата истина
Храната, която се храним е отровна. Поглъщаме купища отрова под разнообразни форми и ни карат да си плащаме за това. Месото, зеленчуците, к...
Прочети повече
Оказва се обаче, че обратно на всеобщото битуващо мнение, най-разпространените Е-та, влагани в храните, на които най-често можем да попаднем, не са рискови за здравето. Други пък могат да бъдат рискови или непрепоръчителни за банкет от хора с съответни болести – като алергия и астма да вземем за пример. Като цяло неприятната популярност на Е-тата е пресилена и познаването кои от тях са в действителност евентуално рискови и кои изцяло безвредни или даже потребни, е значимо за вас.

Кои са част от потребните Е-та в храните?

Знаете ли, че витамин С, който е извънредно потребен за здравето и имунната система, се отбелязва с Е300 върху опаковката? Да, това е едно от потребните Е-та, които не следва по никакъв метод да ви тормозят. Други сходни са:
Е100 – куркумин, който се употребява за придаване на жълт цвят на храните и който също оказва положително влияние върху здравословното положение. Е1401 – царевично нишесте, което е изцяло безвредно и безвредно за здравето. Антиоксидант, срещан постоянно в продуктите, е розмаринът. Той също спада към потребните Е-та в храната ви. Е160 е бетакаротин, който се получава от моркови и шипки. Така към този момент не звучи ужасно, нали?
Естествено наред с потребните и безвредни Е-та се срещат, въпреки и по-рядко, такива, които не се предлагат като цяло или при избрани болести, както и такива, които са неразрешени за приложимост в редица страни, защото са посочени за нездравословни.

Кои са едни от най-вредните Е-та в храните?
Нула калории – пътят към затлъстяването
Изкуствените подсладители без калории от време на време освен, че не оказват помощ да се понижи тежестта, само че и водят до затлъстяване и диабет. Посл...
Прочети повече
Сред Е-тата, които може да избягвате с чиста съвест, са синтетичните оцветители Е 102 (да се заобикаля от хора с астма и от деца с хиперактивност), Е 110 (да се заобикаля от хора с алергии и уртикария), Е 122 (да се заобикаля от хора с алергии, неразрешен в някои държави), Е 124 (да се заобикаля при хиперактивност, неразрешен в някои държави), Е 129. На пазара са налични артикули с естествени оцветители, означени също с Е. Предпочитайте ги, когато е допустимо.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР