Вероятно са малцина днес, онези които помнят кога и защо

...
Вероятно са малцина днес, онези които помнят кога и защо
Коментари Харесай

Над 123 млн. лв. е банковият дълг на ДКК

Вероятно са малко на брой през днешния ден, тези които помнят по кое време и за какво бе основана Държавната консолидационна компания. Неясните критерии за възникването й и безредният асортимент на компании от разнообразни браншове - и добре работещи, и в разпродажба, през днешния ден приказват само, че орисниците й не са й дали добра благословия. Официалният мотив  за възникването й пък бе предостатъчно неопределен: " основава се в осъществяване на антикризисната стратегия на държавното управление, утвърдена от Министерския съвет ", каквото и да е означавало това в 2010 година.

 

От основаването си до през днешния ден обаче в нея намират управнически кей хора, комфортни на властта; регистрират се загуби и се наливат държавни пари без каквато и да е забележима успеваемост.

Ако е имало такава, то тя е била добре маскирана.  

Всъщност, " Държавна консолидационна компания " ЕАД  е правоприемник на " Национален софтуерен център по климатичните промени " ЕАД и е вписана в Търговския указател на 22 април 2010 година. От тогава до през днешния ден правата на

едноличен притежател на капитала

се упражняват от министъра на стопанската система. А това, което никой не може да отхвърли е, че през годините компанията се свързваше или с наливане на милиони в нея, или с някой огромен гаф.

Тези дни името й още веднъж бе упоменато в сходен подтекст и то от прясно назначения  стопански министър Кирил Петков. " Държавна консолидационна компания " се гласи да построи постройка с РЗР от 90 000 кв. м в... " София тех парк ". Странното тук е, че тази зона беше гласена за място, в което новаторски компании да имат шир да развият своите хрумвания и планове. И още - че строителството на билдинга е предоставено на друга държавна компания - " Монтажи “ ЕАД, която обаче е част от портфейла на ДКК.

Кирил Петков уточни " Държавна консолидационна компания " ЕАД като най-големия клиент на " Българска банка за развиване " ЕАД, отвън разкритите осем частни компании, които са прибрали към един милиард лв. заеми от нея.

Държавното сдружение е получило банков заем, провиснал от " Българска банка за развиване " ЕАД през 2016 година. С следващ анекс сумата на този заем е увеличена. Като поръчителство по него в интерес на банката е основан необикновен залог върху комерсиално дружество по смисъла на чл.15 от Търговския закон и върху част от дълготрайните материални активи на холдинга, които са на обща стойност 88.49 млн. лв..

Към септември 2020 година главницата на банковия заем възлиза на 122.65 млн. лв., а начислените лихви към този момент са 880 000 лв..

Присъединените към мегахолдинга държавни сдружения бяха включвани в описите за приватизация сред 1996 и 2017 година, когато бе разгласен краят на този развой. Някои от тези компании - след неведнъж предложение на разнообразни търгове (с следващо понижаване на цената им) - по този начин и останаха непродадени. И поради трайна липса на инвеститорски интерес, най-сетне бяха вкарани под шапката на ДКК.

Става дума общо за 19 компании, измежду които са и няколко " колоса " във военната промишленост, строителството и хранително-вкусовата индустрия. Осем от тях обаче са в разпродажба или неплатежоспособност, тъй че е цялостна мистерия каква стойност дават те на холдинга.

Капиталът на ДКК е над 891 млн. лв.. Активите са на стойност 1.25 милиарда лева, в това число и дълготрайни материални активи за над 133 млн. лв..

Управлението на е предоставено на ръб от трима шефове: Ясен Спасов - изпълнителен шеф, Красимир Тенев - ръководител на съвета, и Лъчезар Калубров . За своите старания те са получили през деветмесечието на пандемичната 2020 година общо 148 000 лева, до момента в който за същия интервал на спокойната и пълноценна 2019 година те са " усвоили " единствено 116 000 хиляди лв.. В холдинга работят общо 22-ма души, чието общо заплащане - отново за деветмесечието на 2020 година, е 497 000 лева (415 000 лева за 2019 година).

Един от най-големите проблеми в активността на ДКК през годините бе

неналичието на каквато и да е бистрота.

Държавният мастодонт няма уеб страница. Тоест - нито елементарните жители, нито медиите, нито евентуалните вложители биха могли да научат нещо за активността на ДКК. Просто по този начин - като напише името й на български, на британски или руски  търсачката " Google ".

Проучване на в. " БАНКЕРЪ " въпреки всичко откри известно количество данни за държавната компания, само че в " непознат " уебсайт - на Агенцията за обществените предприятия и надзор (бившата Агенция за приватизация и следприватизационен контрол). Последният финансов доклад на " Държавна консолидационна компания " ЕАД там е за деветте месеца на предходната година.

За този интервал ДКК е на облага, която понижава до 23.06 млн. лева при 27.98 млн. лв. в края на септември 2019 година. Това се случва на фона на по-високи доходи, само че и нараснали разноски, най-много за външни услуги и други разноски. Основният доход на ДКК е от участия в дъщерни сдружения - 18.7 млн. лв., също по този начин парични приходи от други вложения и лихви. Но и по това перо има понижение.

Холдингът пази солидна сума парични средства в брой - над 50 млн. лева - по разплащателни сметки и банкови депозити.

Каква е задачата на тази финансова политика и какви са задачите, които холдингът преследва за бъдещото си оцеляване, е загадка. Дано новият министър - през късия си престой отпред на ведомството научи къде се е насочила ДКК и в някое от своите последващи изказвания осведоми обществото.

  Рискове, пред които е изправено сдружението

Според мениджърите на ДКК, компанията е изложена на избрани опасности, които оказват въздействие върху нейните резултати. Основните измежду тях са:

Невъзможност на работещите дъщерни сдружения да генерират задоволително облага, респективно, да разпределят дял в интерес на ДКК;

Финансови усложнения на дъщерните компании и други контрагенти на сдруженията, което може да провокира невъзможнот за събиране на вземанията от тях;

Недостатъчен паричен запас и неспособност за заплащане на изискуемите задължения;

Липса на инвеститорски интерес и финансов запас от страна на бизнеса във връзка с придобиване на предлаганите за продажба активи, благосъстоятелност на " Държавна консолидационна компания " ЕАД.

 

Обезпечения на банков заем от ББР

- Първи по ред главен
залог върху комерсиалното дружество като цялост от права, отговорности и в действителност връзки:

парцели, находящи се в град София;
вземания (настоящи и бъдещи) на наличия по всички сметки, открити в ББР;
взимане от " Бългериан Еъруейз груп " ЕАД, в размер на 1.24 милиарда лв. по контракт за прекачване на вземане;

- Първи по ред
залог в интерес на банката върху притежавани акции:

6 000 000 акции, представляващи 100% от капитала на " Монтажи " ЕАД;
690 392 акции или 100% от капитала на " НИТИ " ЕАД;
42 020 акции, представляващи 100% от капитала на " Ел Би Булгарикум " ЕАД;

- Първи по ред
залог в интерес на банката върху приттежавани дялове:

 70 128 дяла, или 100% от капитала на " Национален институт за проучване на виното, спиртните питиета и етерични масла " ЕООД.

 

Дъщерни сдружения

1. " Заводски машиностроителни фабрики " ЕАД

2. " Кинтекс " ЕАД

3. " НИТИ " ЕАД

4. " Авионамс " ЕАД

5. " Монтажи " ЕАД

6. " Ел Би Булгарикум " ЕАД

7. " Еко Антрацит " ЕАД

8. " Екоинженеринг " ЕАД

9. " Национален институт за проучване на вино, спиртни питиета и етерични масла " ЕООД

10. " Сертификация " ЕАД

11. " Институт по маркетинг " ЕООД

(в несъстоятелност)

12. " Горубсо Рудозем " ЕАД (н)

(в ликвидация)

13.  " Електронекспорт " ЕООД (л)

14. " Стопански търговски комплекс " ЕООД (л)

15.  " Учебно консултантски комплекс " ЕООД (л)

16. " Овча купел " ЕООД (л)

17. " Тежко машиностроене " АД (л)

18. " Консолид Комерс " ЕАД (л)

19. " Булгарплодекспорт " ЕООД (л)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР