Венецианската комисия одобри част от промените в Конституцията ни, като

...
Венецианската комисия одобри част от промените в Конституцията ни, като
Коментари Харесай

Венецианската комисия одобри част от исканите промени в Конституцията ни

Венецианската комисия утвърди част от измененията в Конституцията ни, като по отделни оферти се показват рецензии и рекомендации.

Това стана ясно по време на заседанието на Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия), на което бе разисквано и гласувано мнението по препоръчаните от 166 депутати промени в Конституцията. В съвещанието участваха правосъдният министър Атанас Славов и заместникът му Емил Дечев. Мнението на комисията бе поискано от министър Славов, с молба за неотложност.

Днес той отбрани пред ВК главните цели на законопроекта за гарантиране на без значение правораздаване и виновна прокуратура, с акцент върху предлаганите промени в областта на правосъдната власт. Ключови измежду тях са разделянето на Висшия правосъден съвет на два независими съвета - един за съдиите и различен за прокурорите и следователите, както и новото съответствие сред професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия правосъден съвет, а тези на Народно събрание - в Прокурорския съвет.

Венецианската комисия утвърждава и насърчава разделянето на единния сега съвет, което е нейна отдавнашна рекомендация. Положително е мнението и за смяната на квотите във Висшия правосъден съвет, кардинално се поддържа и препоръчаното решение за Прокурорския съвет. По обособени оферти обаче се показват рецензии и рекомендации, за които министерството на правораздаването не дава детайлности.

Ще пазя позицията на Венецианската комисия, както и тя да бъде съобразена при новите гласувания на конституционния план, съобщи Славов.

Припомняме, планът през вчерашния ден получи 161 гласа " за " в Народното събрание, което разрешава още веднъж да се гласоподава през декември.
 Със 161 гласа измененията в Конституцията потеглят по бавната писта
Със 161 гласа измененията в Конституцията потеглят по бавната писта

След вял спор, траял над 7 часа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР