26 -метров кръст ще се издига в Созопол. Монумементалната архитектурна

...
26 -метров кръст ще се издига в Созопол. Монумементалната архитектурна
Коментари Харесай

С благословията на духовенството: 26 -метров кръст ще се издига в Созопол

26 -метров кръст ще се издига в Созопол. Монумементалната архитектурна творба ще бъде сфотоволтаично осветлени и ще може да бъде забелязана от всички точки на града.

А самият достъп ще бъде от панорамния път, от комплекса „ Санта Марина “, като ще се реализира и съгласуваност с параклиса Света Марина.

Проектът е наарх. Кирил Арнаудов. Тойспечели състезанието „ Монумент християнски кръст и парково пространство към него в гр. Созопол “, проведен от съдружие с нестопанска цел „ 2600 години Созопол “. Мястото – лесопарк „ Санта Марина “. Одобрене от Общинския съвет и еблагословено от духовенството.

„ Това е най-силният знак на християнството. Той ще сплоти обществото, а туристите ще видят, че тук живеят смирени християни “, сподели ръководителят на сдружението Слави Неделчев.

Журито, в състав – ръководител гл. арх. на Община Созопол арх. Радост Георгиева, ръководителят на църковното настоятелство отец Димитър, ръководителят на Общинския съвет в Созопол Станимир Андонов, инж. Стефка Кирилова и 7 от членовете на сдружението, разгледаха 4 плана.

На второ място се класира екипът от студенти 5 курс на УАСГ в състав Летисия Димитрова, Калоян Демерджиев и Христо Узунов. Според журито този план е бил на извънредно високо равнище на идея и показване. Техният план беше наименуван „ Пътят към водата “, защото кръстът беше заобиколен от водно огледало.

Друг от плановете представяше християнския знак във тип на морски талази. А трети вплиташе кръста в платно на лодка.

Следващите стъпки ще бъдат направата на механически план и събиране на средства за построяването на монумента.

Все още не е изчислено какъв брой ще струваизработването му. Средствата обаче ще се събират единствено с дарения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР