България чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на

...
България чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на
Коментари Харесай

„Голямото жури“: Трябва ли 24 май да е национален празник

България празнува Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.Отбелязваме нашия принос към човешката история, цивилизация и просвета. Днес почитаме будителите, всеки преподавател, който ни е предиздвикал да мислим, даже когато не сме желали, нашите баби и дядовци, които от дребни са ни разказвалиприказки, с цел да предизвикат нашето любознание.

В предаването " Кой приказва " по Дарик,специалистът по онлайн медии Жюстин Томс съобщи, че тази дата е мотив за горделивост и национално единение. Павлина Върбанова, създателка на просветителната платформа „ Как се написа? “ акцентира смисъла на духовното и словото, които са основата на нашата същина, а журналистът Ивайло Цветков изрази вяра, че всеки ден би трябвало да е малко като 24 май. Поетът Иван Ланджиев разказа 24 май като най-важния празник, който заслужава да бъде опазен и уважаван.
Трябваше ли 24 май да стане народен празник?
“Това е дата, която несъмнено трябваше да стане народен празник, само че намерихме по какъв начин да се разделим и по тази линия. С тази дата ние би трябвало да сегордеем. На 24 май не можем да открием нещо, от което да се срамим,на тази дата изпъкваме в очите на света ”, съобщи Жюстин Томс, експерт по онлайн медии и онлайн маркетинг.
Отбелязваме ли вярно 24 май?
“Когато мисля за 24 май, си давам сметка, че това е един от дребното дни в годината, да не кажа единственият, в който ние обръщаме внимание на духовното, откъсваме се от материалното, от земното, от политическото.

Надявам се най-малко в този ден да обърнем взор към самите себе си, към това, което е съкровено вътре в нас. Трябва да почитаме словото и езика, които са неразделна част от духовната същина на всеки човек.

За мен това е силата на 24 май -възможността да се откъснем най-малко за малко от материалното и да обърнем взор към душите си ”, сподели Павлина Върбанова, основател на уеб страницата “Как се написа ”.
Може ли да се трансформира в миналото 24 май внационален празник?
“Ако 24 май се трансформира в миналото в формален народен празник, това би бил един доста хубав жест, само че не съм сигурен до каква степен той би бил изпълнен със наличие. Трябва да си дадем сметка, че всеки ден би трябвало да е 24 май най-малко по малко ”, разяснява журналистът Ивайло Цветков.
Какво би трябвало да създадем, с цел да обръщаме повече внимание на духовното, на словото, на културата, на това, което остава след нас
“24-ти май за мен е най-важният празник в календара изобщо. Имам писмените доказателства за думите си, само че във връзка с дебата за Националния празник, за мен той просто стои отворен.

Аз не знам до каква степен е юридически допустимо това да стане, тъй като други страни го честват.

Това е от една страна, а от друга, като че ли нещо в мен, тъй като толкоз обичам 24-ти май, желае да го опази ”, изясни поетъти есеист Иван Ланджев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР