Венецианската комисия към Съвета на Европа (СЕ) представи днес оценката

...
Венецианската комисия към Съвета на Европа (СЕ) представи днес оценката
Коментари Харесай

Венецианската комисия с оценка относно исканата промяна на българската Конституция

Венецианската комисия към Съвета на Европа (СЕ) показа през днешния ден оценката си за предложенията за промени на българската Конституция, написа Българска телеграфна агенция.

Становището е направено по искане, отправено от българската страна, и е признато на 20 ноември. То е междинно и е признато по незабавна процедура, се отбелязва в известие на пресслужбата на съдебна експертиза. Становището преглежда предложенията за промяна в правосъдната власт и прокуратурата.

Венецианската комисия показва страдание, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от уместно публично разискване, че предложенията са били направени от парламентарното болшинство, наподобява без никакъв външен принос, а аргументите за някои оферти не са добре обяснени, се показва в известието.

Похвално е обаче, че Венецианската комисия бе привлечена към подготвяните промени толкоз рано, се прибавя в междинното мнение. Българските управляващи би трябвало да изяснят аргументите, които стоят зад всяко предложение за конституционни промени, и да обезпечат значимо публично, експертно и необятно политическо присъединяване в този развой, добавя комисията.

Предложенията за промени, които плануват повишение на обществените и икономическите права, са добре пристигнали, само че е належащо да се разясни задължението на страната " да предизвиква раждаемостта ".

Това не би трябвало да се употребява за оправдаване на дискриминация против културни или етнически малцинства, или против дами. Общо ограничаване на правото на глас за наказаните на отнемане от независимост следва да бъде сменено с по-гъвкаво предписание, съгласно практиката на Европейския съд, предлага комисията.

По въпроса за предлагането за понижаване на броя на народните представители в Народното събрание от 240 на 120, препоръчаният брой наподобява случаен, без да има задълбочена оценка за въздействието от сходен ход върху българската политическа система, се отбелязва в мнението.
Оценено е позитивно разделянето на Висшия правосъден съвет и са показани рекомендации за продължение на промяната в тази посока.

Би било пропусната опция, в случай че подготвяните промени на Конституцията не прегледат въпроса за отговорността на основния прокурор, показва комисията. Отбелязва се решението на Конституционния съд от 23 юли 2020 година, което е приветствано и е изразено очакване конституционните промени да плануват опция основният прокурор да бъде отстраняван при водено против него следствие или наказателно гонене. Комисията чака също основаване на опция за без значение следствие на основния прокурор от някой, който не му е зависещ, както и за правосъден контрол над постановленията за отвод от следствие или за предявяване на обвиняване.

Венецианската комисия приветства предлагането за основаване на опция за внасяне на независима тъжба до Конституционния съд, както и за препращане на делата от елементарните съдилища към Конституционния съд. Комисията прави оценка, че това усъвършенства персоналните права.

В мнението се показва, че предлагането за унищожаване на условието за привикване на Велико национално заседание за улеснение на конституционните промени не опонира на европейските правила. Такава значима смяна би трябвало да бъде безапелационно обяснена, належащо е доста задълбочено публично разискване, се прибавя в мнението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР