Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията,

...
Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията,
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ядрото от промени в Конституцията получава подкрепа от Венецианската комисия

Венецианската комисия дава поддръжка за ядрото от промени на Конституцията, свързани със правосъдната промяна, съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов. Според него за основните промени мнението е позитивно, до момента в който за друга част от предложенията се показват рецензии.

“Основното обръщение на мнението на Венецианската комисия е, че основното делене на Висшия правосъден съвет на два съвета - на съдиите и прокурорите, се поддържа. Подкрепя се и основното съответствие в съдийския съвет сред правосъдна и парламентарна квота, с цел да има болшинство на съдиите, определени от съдии. И се предлага да се откри салдото в прокурорския съвет сред отчетност от една страна и риск от възможна политизация”, разяснява той пред Българска национална телевизия.

Подобно е и ситуацията с мнението на Венецианската комисия за претекстовете към оферти законопроект. “За най-ключовите промени в този парламентарен план - разделянето на Висш съдебен съвет, за достъпа на жителите до Конституционния съд, за отчетността и отговорността на основния прокурор - в тази част планът е добре стимулиран. Има проблеми с претекстовете в други елементи на законопроекта”, разяснява той.

Атанас Славов преглежда препоръчаните промени в Конституцията на няколко елементи и там вижда позитивното отношение на Венецианската комисия, която от години систематично прави рекомендации във връзка с независимостта на правосъдната система.

“Ядрото е за промяна на правосъдната система. Именно поради нея “Демократична България” настояваше на тази конституционна самодейност. В тази част има ясни европейски стандарти за самостоятелност на правосъдната система, които ние се опитваме да изпълним”, сподели той.

Според него има и друга част, като да вземем за пример ролята на служебното държавно управление, двойното поданство, ролята на инспектората, мандатността и така нататък Там той вижда разнообразни вероятни модели.

“Моето мнение ще преповтаря мнението на Венецианската комисия. Тук въпросът е да намерим онази необятна степен на единодушие в Народното събрание, която да ни разреши да минат безспорните тематики. А за проблематичните текстове беше стихотворец ангажимент и в конституционната комисия в Народното събрание, и в парламентарната зала, че ще бъде издирван консенсус”, добави той.

За бъдещата антикорупционна комисия Славов уточни, че в нея би трябвало да се изберат хора, които дават отговор на правила за професионален опит, които нямат зависимости и обвързаности. " Наистина да се изберат тези бъдещи инспектори, които да не пораждат никакви подозрения в своя професионализъм, политическа индиферентност, и безпристрастност ", разяснява министърът.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР