Великобритания все още купува преработен руски петрол, заобикаляйки собствените си

...
Великобритания все още купува преработен руски петрол, заобикаляйки собствените си
Коментари Харесай

“Това не се смята”. Западът продължава да плаща милиарди на Русия

Англия към момента купува модифициран съветски нефт, заобикаляйки личните си наказания. Правните малки врати разрешават задържането на печеливш експортьор, без да губят добро име. Защо одобриха закон, който никой няма да съблюдава?

Всичко е законно

Миналата година британците вкараха цялостна възбрана за импорт на нефт от Русия, само че незабавно измислиха по какъв начин да я заобиколят.

Официално, несъмнено, нямаше покупко-продажби. Според държавни данни обаче през 2023 година от Турция, Индия и Китай е импортиран пречистен нефт на стойност 2,2 милиарда лири, а Русия става най-големият снабдител за Китай и Индия и един от основните за Турция. През 2021 година английските покупки от тези страни бяха оценени на 434,2 милиона лири. Само с Пекин оборотът е повишен с 24%.

Според оценки на публичната организация “Глобал Уитнес ” в страната са влезнали 5,2 милиона барела и всеки двадесети полет е осъществен с гориво от съветски първични материали, написа “Гардиън ”. Факт е, че нефтът, модифициран отвън Русия, към този момент не предстои на наказания.

Международната неправителствена организация “Глобал Уитнес ” назовава това пране на пари и упорства практиката да бъде прекъсната. „ В резултат на това Кремъл направи повече от 100 милиона лири за една година. Не се заблуждавайте, до момента в който държавното управление не затвори малката врата, Англия ще продължи да оказва помощ на Русия да заплаща за войната си с Украйна “, сподели говорителката на организацията Лейла Стенли.

Предоставена услуга

Но не бързат да се откажат от печелившата скица. Формално глобите се съблюдават. Дори трябваше да усилят с към 60% износа на недопечен нефт от „ властническите “ Алжир, Бахрейн, Кувейт, Либия, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ ”, показва „ Гардиън “.

В същото време доставките от Китай са се нараснали повече от 20 пъти - от 30 милиона лири през 2021 година до 395 през 2022 година и 663 през 2023 година От Турция - 33 пъти, от 1,8 милиона през 2021 година до 60 през 2023 година И Индия има най-големия приход: през 2021 година той беше 402 милиона, в този момент е 1,8 милиарда (2022) и 1,5 милиарда (2023).

Делхи дава отговор на обвиняванията в прикриване на съветски петролни артикули: те оказали неоценима услуга на света. „ Благодарение на Индия успяхме да смекчим обстановката на петролните пазари, вследствие на което успяхме да направляваме световната инфлация, тъй че хората би трябвало да ни благодарят “, изясни външният министър Субрахманям Джайшанкар.

Експертите припомнят: глобеният нефт се търгува с отстъпка. И всяка страна взема решение въпроса за препродажбата независимо.

Целта е елементарна

Англия не е единствено в заобикалянето на личните си наказания. Дизелът от съветски първични материали се популяризира в цяла Европа и даже американски сенатори признават, че петролът от турския цех в Дертиол може да попадне на военни кораби на Съединени американски щати, отбелязва “Гардиън ”

„ Санкциите и други ограничавания сътвориха избрани условия за реализиране на по-голяма рентабилност на сивия пазар “, споделя Денис Астафиев, създател на капиталовата компания “ШеърсПро ”..

Истинският отвод от съветски нефт би довел до „ астрономически ” цени и проблеми за целия свят. Целта в никакъв случай не е била да убиват плячката си, акцентира Сергей Пикин, шеф на Фонда за енергийно развиване.

През 2022 година, единствено заради опасения от загубата му, цените скочиха до 140 $ за барел. „ Нашият запас въпреки всичко трябваше да участва в международния енергиен баланс, заради което резервираха опцията за вторични покупки, като задачата беше да понижат съветския приход посредством ценови таван и наказания “, прецизира специалистът.

Успехът на тези проекти е под въпрос. Руските специалисти не са съгласни със западните калкулации. От 2,2 милиарда лири Москва е получила доста повече от половината. Според най-песимистичните прогнози загубите могат да бъдат единствено 20%.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10716Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед9741Проф. Нако Стефанов за визитата на българска делегация в Китай по линия на института " Конфуций " Алтернативен Поглед13641Д-р Радко Ханджиев: Приглушени странициАлтернативен Поглед59851Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед40594Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед92788Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед76992Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед75708„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР