Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия

...
Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия
Коментари Харесай

Инцидент с хеликоптера на иранския президент

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди удостовери за националната телевизия на Иран, че един от хеликоперите от кортежа, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси е имал „ твърдо кацане “, оповестява иранската организация Мехр.

" Различни избавителни групи се придвижват към мястото на случая, само че поради мъглата и неприятното време, може да им отнеме време да доближат региона “, споделя Вахиди, само че добавя, че работата на съответните екипи е под надзор. Екипите са открили контакт с придружители на президента. Той напомни, че регионът, в който е станал случая е планински и изрази вяра, че скоро избавителните екипи ще стигнат до там и ще дават повече информация.

Местни медии оповестяват за пороен дъжд в окръг Варзахан, където е станал случаят.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан -  аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, пренасящ президента.
Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец разгласи изпращането на 20 избавителни екипа в региона с случая с хеликоптера, пренасящ конвоя на президента.

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан през днешния ден сутринта,  с цел да открие язовир. На церемонията участва и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирът е третият, който двете народи построяват на река Арас. Посещението пристигна макар охладнелите връзки сред двете страни, в това число поради нападението  посолството на Азербайджан в Техеран през 2023 година и дипломатическите връзки на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация преглежда като собствен главен зложелател в района, напомня Асошиейтед прес.

Иран разполага с разнообразни модели хеликоптери, само че интернационалните наказания затрудняват приемането на части за тях. Неговият боен въздушен флот също значително датира отпреди Ислямската гражданска война от 1979 година

63-годишният Раиси е твърдолинейна политическа фигура и преди да стане президент той е управлявал правосъдната система на страната. Раиси се счита за счита за протеже на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори допускат, че той може да размени 85-годишния водач след гибелта му или отдръпването му от тази роля. Раиси завоюва президентските избори в Иран през 2021 година при гласоподаване с най-ниската изборна интензивност в историята на Ислямската република.

Президентът на Иран е глобен от Съединени американски щати частично поради присъединяване му в всеобщата екзекуция на хиляди политически пандизчии през 1988 година в края на кървавата война сред Иран и Ирак. При Раиси Иран в този момент обогатява уран до равнища, близки до оръжейните, и попречва интернационалните инспекции на нуклеарните си обекти.Иран въоръжи Русия във войната й против Украйна, както и стартира солидна офанзива с дронове и ракети против Израел на фона на войната му против „ Хамас “ в линията Газа. Той също по този начин продължава да въоръжава прокси групи в Близкия изток, като йеменските бунтовници хуси и ливанската група „ Хизбула “.

Агениция ИРНА  по-късно заяви, че Раиси, както и министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан са били измежду пасажерите на хеликоптера. Раиси посети през днешния ден провинция Източен Азербайджан, където откри язовирна стена дружно с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирната стена е на границата на двете страни.

Държавната телевизия на Иран показва, че гъста мъгла прави издирването на машината мъчно в този планински регион, съобщи Франс прес. Раиси е пътувал с ескорт от три хеликоптера, добавя Ройтерс, като се базира също на иранската държавна телевизия.

А иранската организация ФАРС прикани иранците да се молят за техния водач, добавя Ройтерс.

Раиси, който е на 63 години, е президент на Ислямската република от юни 2021 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР