Загинал и ранен след като блок с незаконно пристроен етаж

...
Загинал и ранен след като блок с незаконно пристроен етаж
Коментари Харесай

Загинал и ранен след като блок с незаконно пристроен етаж се срути в Истанбул, арестуваха двама

Загинал и ранен откакто блок с нелегално пристроен етаж се срути в Истанбул, арестуваха двама
Един човек почина, а осем души са ранени при сриване на триетажен жилищен блок в Истанбул, заяви валията на турския мегаполис Давут Гюл, представен от Си Ен Ен Тюрк. Двама от потърпевшите са в тежко положение. Инцидентът е станал в 8:40 часа локално време в квартал Кючюкчекмедже на брега на Мраморно море в европейската част на Истанбул. Ранените са настанени в болница, заяви турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа.
На мястото на случая са изпратени пожарни коли, коли за спешна помощ и избавителни екипи.
Телевизия Си Ен Ен Тюрк сподели фрагменти снимани с дрон, от които се вижда, че блокът е изцяло опустошен. Наоколо се носи гъст пушек. Сградата е много покрай други жилищни блокове. Районът е отцепен за придвижване. Затворена е и автомагистралата в региона на Кючюкчекмедже.
На приземния етаж на постройката са се намирали ресторант и кафене,
само че те са били затворени, тъй като е неделя. Ако бяха отворени, жертвите щяха да бъдат десетки, разяснява домоуправителят на блока.

По думите на валията на Истанбул Давут Гюл постройката е била издигната през 1988 година. Той уточни, че е разпоредено следствие на случая, което се води от републиканската прокуратура. Засега не се оповестява повода за сриването на постройката.
Властите в Истанбул към този момент са арестували двама души поради случая.
Първо бе арестуван притежателят на блока Хаджи Мурат Генч, а след него притежателят на заведение за дюнери, което се намирало в приземния етаж на блока. По времето на нещастието заведението е било затворено, защото е в почивен ден. Очевидци обявиха пред Си Ен ЕН Тюрк, че в случай че заведението е било отворено, жертвите са щели да бъдат повече.
Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки
заяви, че в постройката е бил издигнат непозволено спомагателен етаж, заяви Си Ен Ен Тюрк.

Отначало се уточни, че блокът е бил триетажен, само че министърът на околната среда, той  Йозхасеки заяви, че към блока е бил надстроен незаконно с още един етаж и половина, което значи, че постройката е била 5-етажна. По думите му в градежа е бил употребен пясък от морето.
Според турските експерти, потреблението на морски пясък,
изключително при по-старите здания, е основна причина за неустойчивостта им. Нестандартното строителство и противозаконното надстрояване с спомагателни етажи на жилищните блокове са нередности, които се демонстрират най-често.
Кючюкчекмедже, регион с към 500 000 население мощно пострада от земетресението през 1999 година, което лиши живота на над 40 000 души.
И до момента има много здания, издигнати преди земетресението, като някои от тях са укрепени, само че други не. Според турските сеизмолози регионът Кючюкчекмедже е наоколо до Североанадолския разлом, който минава през Марморно море,
и е измежду най-рисковите земетръсни райони в европейската част на Истанбул. Съседният на Кючюкчекмедже регион Авджълар също е изключително рисков.
Енгин Кечели, ръководител на асоциацията на строителните бизнесмени, съобщи пред Си Ен Ен Тюрк, че се забавя укрепването на постройките против земетръс в границите на тъй наречените промяна на градската среда.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР